Beste reistijd

Australië kent vele klimaten. Hierdoor is het moeilijk om de ideale tijd aan te geven voor een Australie rondreis. In principe is Australië het hele jaar door te bereizen. Houd wel rekening met de regentijd van december tot en met maart. Voor vrijwel heel Australië geldt dat het van september tot en met november een zeer geschikte tijd is om te reizen.

Ligging

Het bijzondere aan Australië is dat het een land en een werelddeel tegelijk is. Weliswaar het kleinste werelddeel op aarde, maar tegelijkertijd ’s werelds grootste eiland. Australië is opgebouw uit verschillende staten: Australie Victoria, New South Wales, Australie Queensland, Norhtern Territory, Western Australia, South Australia en Tasmania. Doordat Australië een eiland is, wordt het omsloten door zee. De Australische Bocht, de Indische Oceaan, de Koraalzee, de Tasmanzee omringen Australië.

Flora en Fauna

Australië kent een grote verscheidenheid aan landschappen die voor een grote rijkdom aan natuur zorgen. Het land herbergt woestijnen en struikgewassen, net als steppes, loofbossen en tropische regenwouden. Australie kent ook een verscheidenheid aan diersoorten. De twee bekendste dieren zijn uiteraard de koala en de kangoeroe. Niet alleen op het land komen veel dieren voor. Ook de onderwaterwereld is rijk aan diersoorten. Van de dolfijn tot de walvis, van de haai tot de pinguïn.

Geschiedenis

Australië kent de langst doorlopende geschiedenis van de wereld. In 1778 kwamen de Britten. Zij beschouwden Australië als hun land en hielden geen rekening met de Aboriginals, het oudste volk ter wereld. Deze ontmoeting zorgde voor een nieuw tijdperk in de geschiedenis. Na de Tweede Wereldoorlog kwamen er vanuit de hele wereld nieuwe immigranten naar Australië. Dit blijkt uit de vele culturen die er in het land te bespeuren zijn.

Godsdienst

In Australië wordt niet één geloof aangehangen. De grondwet bepaalt dat iedereen hier vrij in is. Het merendeel van de Australiërs is christen. Verder komt vrijwel ieder geloof voor in Australië.

Eten en drinken

Australië kende heel lang geen echte Australische keuken. Door de vele immigranten is de internationale keuken nu sterk vertegenwoordigd. Vooral in de grote steden is het volop genieten geblazen van de talloze restaurants. Tijdens uw vakantie in Australië moet u zeker een keer gaan barbequen. Dit is de grootste culinaire hobby van iedere Australiër. Het staat als symbool voor de relaxte cultuur. Door het hele land heen staan er barbeques waar iedereen gratis gebruik van mag maken.

Geldzaken

De munteenheid in Australië is de Australische dollar. Verder is het vrijwel overal mogelijk om met een creditcard te betalen.

Grensdocumenten

Voor een vakantie naar Australië is een visum vereist. Daarnaast dient het paspoort geldig te zijn tot na vertrek uit Australië. Houd er rekening mee dat kinderen vanaf 26 juni 2012 in het bezit dienen te zijn van een eigen paspoort.

Advies voor vertrek

Australië leent zich goed voor het maken van trektochten met een huurauto of camper. Het land beschikt over een uitgebreid en goed onderhouden wegennet, maar houd er wel rekening mee dat Australiërs aan de linkerzijde van de weg rijden. Ook het Australische klimaat vraagt om de nodige voorzichtigheid. De zon kan erg fel schijnen, dus het is aan te raden om beschermende kleding te dragen en zonnebrandcrème te smeren.

Tijdsverschil: Door de grootte van het land kent Australië drie verschillende tijdszones. Het tijdsverschil met Nederland kan hierdoor acht tot tien uur bedragen. Let bij het zwemmen op sterke stromingen.

Elektriciteit: De netspanning in Australië bedraagt 240-250 volt. De stekkers zijn vrijwel altijd driepolig en voor de meeste apparaten is een adapter nodig. In de meeste hotels kunnen ook de apparaten van 110 volt gebruikt worden.

Pinnen: Let op: in verband met de veiligheid staat uw bankpas waarschijnlijk standaard ‘uit’ voor pinnen buiten Europa. U moet uw bankpas dus zelf even ‘aan’ laten zetten via uw bank!

Op zoek naar een onvergetelijke reis naar Australië?
Laat ons jouw reiswensen weten, dan maken wij een reisadvies op maat voor je.

– OF –

Bekijk onze reizen naar Australië