We horen het van veel mensen; ‘Ik zou graag een verre reis willen maken maar kan dat wel met kinderen?’ Of juist ‘voorheen maakten we altijd verre reizen maar sinds we kinderen hebben gaan we voor safe, dichtbij en het bekende.’ Onze mening? Gewoon gaan! Betine van VakantieXperts Lunteren deed het; 3 weken met haar gezin rondreizen door Bali. Haar ervaring lees je hier.

Buiten de vakantie?

In Bali heb je te maken met een regenseizoen, een periode waarin er gemiddeld zo’n 200 tot 300 milliliter regen per maand valt. Dit is van december tot maart. Maar ga je tijdens een van de schoolvakanties in mei, de zomer of het najaar? Dan zit je op Bali altijd goed! Eigenlijk is het er het hele jaar goed weer. Zijn je kinderen jonger dan 5 jaar en zit je dus nog niet aan de schoolvakanties vast? Kies dan een periode tussen april en oktober.

Het vliegtuig

De vlucht… het is toch wel een dingetje voor veel ouders. Hoe kan ik ze vermaken? Blijven ze wel stil zitten? Is het niet gewoon te lang?! Betine: “Het is ons super goed bevallen. Het vliegen (17 uur) ging eigenlijk fantastisch. Kinderen passen zich op jonge leeftijd ook heel makkelijk aan. Wij merkten dat ze in het vliegtuig niet zoveel nodig hadden, buiten aandacht van ons als ouders.’ En ga je met oudere kinderen? Don’t worry. Ieder vliegtuig is tegenwoordig voorzien van een schermpje met talloze films, series en spelletjes.

Waarom niet?

Wanneer je reist met kinderen zul je je een beetje moeten aanpassen maar hele dagen bij het zwembad liggen hoeft ook zeker niet. Op Bali is er genoeg te doen voor het hele gezin maar ook specifiek voor kinderen. Betine: ‘We hebben met de kinderen op een scooter gezeten, een nacht op een boot geslapen en zelfs met ze op open zee gesnorkeld. Vaak hoor ik “Waarom zou je dit doen met jonge kinderen? Ze hebben hier toch niks meer aan als ze ouder zijn”. Mijn antwoord: waarom niet? Deze unieke ervaring pakken ze ons nooit meer af! En daarnaast reizen wij ook vooral voor onszelf en vinden wij het geweldig dit aan onze kinderen mee te geven!”

Activiteiten op Bali

Bali staat bekend om de prachtige natuur, maar heeft ook qua cultuur veel te bieden. Zo zijn er diverse hikes door de natuur of wandeltochten door Ubud, welke ook aan te passen zijn voor gezinnnen met kinderen. Betine:”Er is voor kinderen zoveel te doen. Wij hebben met ze op de scooter gezeten en een prachtige fietstocht gemaakt. Maar ook hebben we bijvoorbeeld een lokale school bezocht waar onze kinderen gevoetbald hebben met de scholieren. We hebben een waterpark bezocht, het apenbos in Ubud, vissen gevoerd en zelfs nog gemidgetgolft. Maar ook hiken op de Komodo eilanden was te gek.  Kinderen vinden alles leuk!’

Reisroute

Ook wat betreft de reisroute zijn er tal van opties. Je kunt kiezen naar 1 of 2 plaatsen te gaan en vanaf daar uitstapjes te maken maar ook is het mogelijk een rondreis te maken. Betine maakte hierbij het volgende rondje: Nusa Dua > Nusa Lembogan > Ubud >Komodo > Canggu. De ideale combinatie van stad, cultuur en strandbestemmingen. Zo houd je het ook voor de kinderen afwisselend. Betine: ‘We reisden met een Nederlandssprekende gids. Hij regelde de overtochten, zorgde dat we op de juiste tijd van A naar B reisden en kon ons onderweg natuurlijk ook nog van alles vertellen. Dat was echt ideaal.’

Twijfels?

Wanneer je Betine vraagt waarom Bali nu zo’n aanrader is voor gezinnen met kinderen? ‘Gewoon gaan! Je maakt zulke mooie herinneringen samen die niemand je meer afpakt. Reizen met kinderen is echt geweldig. Ze hebben zo’n andere kijk op de wereld die je eigen ogen ook opent!’

Boeken?

Voor gezinnen met kinderen is het ideaal de transfers, hotels en eventuele uitstapjes van tevoren geregeld te hebben. Geen gedoe met volle bussen, te weinig kamers of lange rijen. Ook dit kunnen wij bij onze VakantieXperts reisbureaus voor jou regelen. Je hoeft eigenlijk alleen nog maar in te stappen en te genieten. Boek je liever online? Bekijk hier ons aanbod voor Bali.

Commentaar is niet beschikbaar