Adembenemende landschappen, fjorden, bergen, rust maar ook prachtige steden; genoeg redenen om naar Noorwegen te gaan! Ik reisde naar dit fantastische land met vele vergezichten. Met een huurauto reden we van Ålesund via Geiranger, Kaupanger en Voss naar Bergen. Wat een prachtige streek met de indrukwekkendste fjorden in Noorwegen. We hebben volop genoten van de geweldige uitzichten.

Wist je dat vele ferry’s niet vooraf gereserveerd hoeven te worden? (m.u.v. van ferry’s naar de Lofoten en de Vesteralen. Deze gaan niet zo frequent.)

Ontdek meer Noorwegen

Ålesund: Het decor van een Noors sprookje!

Wat Ålesund zo bijzonder maakt, is dat het prachtig gelegen is op meerdere eilandjes in de Atlantische Oceaan. Het staat vooral bekend om de architectuur in Art Nouveaustijl, nadat het in 1904 is herbouwd na een verwoestende brand. Tegenwoordig wordt Ålesund vaak genoemd als de leukste stad van Noorwegen en dé stad die je zou moeten bezoeken tijdens je vakantie. Ik kan het bevestigen voor je; het was zeker de moeite waard!

Bij ons bezoek aan het unieke zoutwater Aquarium van Ålesund kregen we een goed beeld van wat er zoal boven en onder water leeft in o.a. de fjorden van Noorwegen. Daarnaast liet een gids ons tijdens een stadswandeling de indrukwekkendste Art Nouveau huizen en gebouwen zien; wat een gezellig centrum!

Ook grote groepen kunnen hier met plezier terecht. Aan de haven dineerden we bij XL-Diner, een erg goed kabeljauwrestaurant dat een échte aanrader is voor visliefhebbers!

Alesund

Geweldig Geirangerfjord

In Noorwegen vind je oneindig veel wandelpaden. Wij besloten om ‘The Queens’ route te nemen, een prachtige route door de Norangsdalen (één van smalste valleien van Noorwegen). De gehele route is in 5-6 uur te lopen. Zie je het niet zitten om zo lang te wandelen? Niet getreurd, langs de kust kun je namelijk via een kortere route teruglopen!

Na onze wandeling vaarden we met een ferry van Hellesylt naar Geiranger. Terwijl we volop in het zonnetje op het bovendek genoten van de uitzichten over het indrukwekkende Geirangerfjord, kregen wij allerlei leuke informatie en weetjes te horen. We keken onze ogen uit toen we langs één van de bekendste watervallen van dit gebied vaarden; The Seven Sisters. De volgende dag besloten we om de fjord en zijn prachtige watervallen per kajak te ontdekken. Al peddelend langs de rotsen en onder watervallen door, hadden we grootste lol. Wil je het uitzicht liever vanaf een hoog punt bekijken? Ga dan de berg op naar het uitzichtpunt Dalsnibba. Vanaf hier heb je werkelijk een prachtig uitzicht over een spectaculaire omgeving.

Hou je van een mooie natuur en ben je graag actief bezig? Dan zal je zeker niet teleurgesteld worden wanneer je een paar dagen in dit prachtige gebied verblijft.

Geirangerfjord Dalsnibba

Prachtige natuurlijke schoonheid

Vanuit Geiranger reden we door een prachtig stukje Noorwegen met vele bochten, meren, bossen, bergen, watervallen en af en toe zag je wat koeien en schapen grazen in de wei. We lunchten bij Loen Vatnet, ook wel: het meer van Loen. Dit prachtige meer is omgeven door steile rotswanden en hoge bergen bedekt met bomen.

Wil je écht een onvergetelijke ervaring? Ga dan vooral gletsjer hiken in Loen! Samen met professionele gidsen en hulpmiddelen voor je veiligheid maak je een wandeling op de gletsjers. Een hele bijzondere en indrukwekkende ervaring.

Ook bezochten we het Noorwegian Glacier Museum. Een erg leuk en interessant museum waar je alles te weten komt over gletsjers.

Noorwegen Glacier Museum

Wandelen op de grootste gletsjer van Europa

Tijdens onze reis kon een wandeling op de grootste gletsjer van Europa ‘de Jostedalsbreen’ niet ontbreken! Voor deze wandeling is het zeker aan te raden om stevige wandel-/bergschoenen te dragen. De omgeving is heel fotogeniek; de hoge bergen met ijstoppen spiegelden geweldig in het blauwe meer. Je krijgt ijzertjes mee voor onder je schoenen en een stok voor wat houvast. Onderweg naar de ijsbergen wandel je over grote stenen, kiezelpaadjes, kleine beekjes en hangbruggetjes. Oppassen dat je je niet verzwikt dus! Een aantal groepsleden haakten al af, omdat zij het te griezelig vonden en bang waren om te vallen of uit te glijden.

Jostedalsbreen

Eenmaal bij de grote ijsblokken aangekomen kon het avontuur beginnen. We werden allemaal met een touw aan elkaar verbonden en deden de ijzers onder onze schoenen. Het was even wennen om te lopen terwijl er mensen aan je vastzitten, maar veiligheid boven alles! Al leek het bij degene voor mij bijna mis te gaan … ze gleed uit, verloor haar schoen en zag deze zo’n 5 meter naar beneden vallen. De gedachten alleen al dat de hele groep naar beneden getrokken werd, maakte me behoorlijk angstig! Gelukkig gebeurde dit niet en trokken we haar langzaam weer omhoog. Een gids van een andere groep klom behendig naar beneden om haar schoen op te halen, waarna we de klim verder voortzetten.

Grote ijsspleten en diepe afgronden; gletsjer hiken brengt zeker wat risico’s met zich mee … maar wat was dit geweldig om mee te maken. Wie de kans krijgt en in de buurt van een gletsjer is, moet deze excursie zeker doen!

Flåm Banen avontuur

Wanneer je in Noorwegen bent is een rit met de trein over de bekende spoorlijn Flåmsbane een aanrader. Tijdens een 20 kilometerslange treinrit word je naar prachtige bergtoppen gebracht. Onderweg zie je rivieren en woeste watervallen die van de altijd besneeuwde bergtoppen naar beneden storten. Maar af en toe ook een bergboerderijtje op een vlak stukje grond langs de kliffen. Tijdens deze trip van bijna een uur zijn we door ca. 20 tunnels gegaan. Eenmaal boven aangekomen kun je terug met de trein, wandelen of met de mountainbike. Wij kozen voor de mountainbike, een avontuurlijke, maar geweldige tocht.

In de zomermaanden komen er veel cruiseschepen in Flåm. Het is aan te raden om de trein in deze periode vooraf te reserveren.

Flåm Banen

Oude Hanzestad Bergen; mooiste stad van Noorwegen?

Bergen, één van de bekendste plaatsen in Noorwegen, staat bekend om de karakteristieke Noorse bebouwing én de prachtige ligging aan zee omringd door bergen en fjorden. We brachten hier een bezoek aan de bekende vismarkt met zijn overvloed aan vis, bloemen, fruit, souvenirs en ambachten. Altijd al eens rauwe oesters of gekookte garnalen willen proberen? Dan krijg je hier de kans wel! De topattractie van Bergen is wel de oude handelskade Bryggen. Je ziet hier overal houten, kleurrijke Hanzehuisjes waarin bijzondere winkeltjes, restaurants en ateliers gevestigd zijn.

Tip: een ritje met de Fløi Banen trein. Deze trein brengt je vanaf het centrum naar het uitzichtpunt op de berg Fløyen, vanwaar je een prachtig panorama over de schilderachtige haven en Hanzestad hebt.

Hanzestad Bergen Bryggen

Ook hebben we een kijkje genomen bij de MS Polarlys; één van de kleinere schepen die de Hurtigruten vaart. Erg leuk om eens te zien hoe zo’n schip er van binnen uitziet! Het schip lijkt op een cruiseschip, maar heeft minder faciliteiten. Bij de meeste schepen kunnen ook auto’s mee aan boord, ideaal dus wanneer je met eigen vervoer op vakantie bent. Elke dag van de week, het hele jaar door, vertrekt er een Hurtigruten schip vanuit Bergen naar het meest noordelijke punt van Noorwegen; Kirkenes. Je hoeft je tijdens deze zeereis geen moment te vervelen, onderweg zijn er namelijk diverse excursies te boeken.

Wil je liever niet 12 dagen op zee leven? Geen probleem, je kunt namelijk ook een deeltraject boeken. Het was een leuke afsluiting van een bijzondere en actieve reis in een prachtig gedeelte van Noorwegen!

Hurtigruten schip

Zelf zin in een trip naar Noorwegen gekregen?

Ontdek het prachtige Noorwegen en laat een ReisXpert een onvergetelijke reis naar Noorwegen op maat samenstellen. Kom langs of maak een afspraak!

Maak een afspraak!

Dit blog is geschreven door Marieke Hagen naar aanleiding van haar reis door Noorwegen.

 

Commentaar is niet beschikbaar