Alentejo is de graanschuur van Portugal. Je treft hier landbouwgronden en golvende heuvels met olijfbomen en kurkeiken. En vergeet de prachtige wijngaarden niet! Ans neemt je mee naar het ongerepte en authentieke Portugal.

Ontdek meer Portugal

Monsaraz

Het hooggelegen autovrije plaatsje Monsaraz met zijn smalle straatjes, leuke winkeltjes en het middeleeuwse kasteel van Monsaraz. Hier vinden ook veel culturele evenementen plaats. Omdat het hoger gelegen is heb je mooi uitzicht op de Guadiana Rivier die de grens met Spanje vormt.

Monsaraz straatjes

Évora

Deze stad is het centrum van de kurkindustrie en staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Wij kregen een hele leuke rondleiding van de Nederlandse gids Lucia van der Feltz, die tevens eigenaresse is van vakantieboerderij Quinta Monte da Serralheira. In de Romeinse tijd was Évora een belangrijke stad en je kunt hier nog steeds de Romeinse tempel bewonderen. In het centrum bevindt zich het plein Praça do Giraldo, met in het midden een mooie marmeren fontein uit de 18e eeuw!

Praça do Giraldo - uitzicht Évora

Marvão

Ook de moeite waard is het middeleeuwse vestingstadje Marvão. Op een hoogte van 856 meter ligt dit stadje op een granietwand. En het wordt nog spectaculairder: het stadje ligt op één van de toppen van de Serra de São de Mamede. Marvão is volledig ommuurd en ligt in Alto Alentejo: vlak bij de Spaanse grens die vroeger vanuit het dorp werd bewaakt. De imposante vestingmuren van Marvão zijn van graniet en passen perfect bij het landschap. Het stadje wordt gekenmerkt door de witte huisjes, net als het Pousada Santa Maria hotel, dat geheel in dezelfde stijl gebouwd is.

Marvão - Pousada Beja

Serra del São de Mamede

Het eerder genoemde Serra de São Mamede ligt richting de Spaanse grens en is een klein gebergte. Het is een mooie omgeving voor wandelaars door de afwisseling van prachtige loofbossen en cultuurland aan de noordkant. Meer richting het zuiden word je overspoeld door dennenbossen. Ga je nóg zuidelijker dan vind je een parkachtig landschap vol kurk- of steeneiken. Vanaf de hoogste berg van dit park, de Pico São Mamede (1025 meter hoog), is het uitzicht prachtig!

National Park Serra de São Mamede

De keuken van Alentejo

Elke dag beleefde ik hier weer een culinair hoogtepunt. Alentejo is vooral bekend om zijn eenvoudige, eerlijke keuken met Iberisch varkensvlees en typische Portugese broodsoep. Stuk voor stuk heerlijk klaargemaakt! En vergeet de lekkere toetjes en taartjes niet waar héél veel eigeel in wordt verwerkt!

Caldo Verde Portugese Broodsoep

Op vakantie naar Alentejo

Ans advies? Ga Alentejo zelf ontdekken en geniet. Met zoveel rust, ruimte en mooie natuur ga je absoluut een ontspannen vakantie tegemoet! Maar waar kun je het beste verblijven? Deze 3 hotels zijn aanraders:

  • Hotel Pousada de Sao Francisco in Beja. Dit hotel is gevestigd in een voormalig 13e-eeuws Franciscaans klooster gelegen in het centrum. Zeer sfeervol en prachtige gangen met hoge gewelven, een mooie tuin met hoge palmbomen en een zwembad. De kamers zijn klassiek, maar comfortabel met een grote marmeren badkamer.
  • Alentejo Marmoris Hotel & Spa in Vila Viçosa. Dit is een luxe hotel waarbij alles in het teken staat van marmer. Het zijn prachtige kamers met een grote badkamer. Het diner was héérlijk en je zit aan een enorme glazen tafel met – uiteraard – marmeren onderstel. Het personeel is gekleed in Romeinse gewaden. Daarnaast zijn er fijne wellnessfaciliteiten, een buitenzwembad, diverse warmwaterbaden en een hamam. Daarnaast is Via Viçosa is een leuk stadje met een gezellig centrum!
  • Torre de Palma Wine hotel in Montforte. Aan een onverharde weg ligt dit landelijk gelegen hotel in een gerenoveerde wijnboerderij. Het hotel is prachtig ingericht: strak en wit maar toch sfeervol. Het letterlijke hoogtepunt is de uitkijktoren waar je de zon prachtig kunt zien ondergaan over het weidse landschap. Geniet hier onder het genot van een rode wijn van de stilte! De standaard 2-persoonskamers vind je in het hoofdgebouw. Ik logeerde in een familiekamer in een bijgebouw. De familiekamers en grote appartementen zijn allemaal volgens een eigen thema ingericht met veel details! Tip: Je kunt hier mountainbikes huren.
  • Zelf zin in een trip naar Portugal gekregen?

    Laat een ReisXpert een onvergetelijke reis naar Portugal op maat samenstellen. Kom langs of maak een afspraak!

    Maak een afspraak!

    Dit blog is geschreven door Persoonlijke Reisadviseur Ans Thole naar aanleiding van haar studiereis naar Alentejo, Portugal.