Toen de film Crocodile Dundee Country uitkwam waren wij al in Australië geweest: Adelaide, Kangaroo Island, Alice Springs, Ayers Rock, the Olgas en de kust van Cairns naar Melbourne zijn bekende gebieden voor ons. Maar de ‘achtertuin’ van Mick Dundee, dat sprak toch ook wel tot onze verbeelding. We komen we aan in Darwin en halen daar onze stoere 4×4 Adventure Camper op. Op de planning staan o.a. Kakadu National Park, Katherine Gorge en de avontuurlijke Gibb River Road!

Ontdek meer Australië

Rode zand Australië

Outback Jacks Bar & Grill

Darwin heeft een prima verbinding met Schiphol, met Singapore Airlines sta je met 20 uur in ‘Down Under’. Omdat wij op een vrijdag landen en ik weekenddrukte verwacht, heb ik vanuit Nederland een tafel gereserveerd in het restaurant Outback Jacks Bar & Grill. Leuk om binnen te komen en te horen dat je tafel klaar staat. Tip: de Australische steak is hier heerlijk!

Darwin is een leuke plaats met in het weekend leuke marktjes, afgezette baaien om in te zwemmen en een zeer interessant Museum & Art Gallery of the Northern Territory. Maar wat ons betreft is Darwin vooral de poort naar de nationale parken van Litchfield, Kakadu en Katherine.

Een gratis massage in Buley Rockholes

Litchfield National Park is maar anderhalf uur rijden van Darwin. Je kunt hier met een ‘gewone’ auto haast overal komen en je ziet hier bijvoorbeeld velden met termietenheuvels van wel 3 meter hoog, kletterende watervallen en kristalheldere zwempoelen zoals de Wangi Falls en Tolmer Falls. In Buley Rockholes zoek je je eigen poeltje en geef je je over aan een heerlijke rugmassage door het stromende water …

Termietenheuvel Australië

Crocodile Country

Op weg naar Kakadu maken we een ‘Wetland Cruise’ over de Corroboree Billabong, een prachtige streek waar we veel vogels en krokodillen spotten. Er zijn freshies (de kleinere, zoetwaterkrokodillen) en salties (de grotere, zoutwaterkrokodillen). Vooral de zoutwaterkrokodillen zijn gevaarlijk, dus kijk uit bij de waterrand!

Kakadu waarschuwingsbord krokodillen

We zien een hele grote saltie op een zandbaai liggen. Er wordt hier ook veel gevist, en ze zeggen hier: ‘Any fish is for the croc’, dus waarschijnlijk is er een visser die zijn Barramundi (vis) aan de krokodil heeft verspeeld.

Krokodil Australië

The Big Wet

Het gebied waarin wij nu reizen (Northern Territory, National Park) bezoek je bij voorkeur in de Australische winter (onze zomer). In de zomer is het hier nat en erg heet. Afgelopen zomer was een erg nat seizoen, waarin wel 3 meter (!) regen gevallen is. Wekenlang was het voor ons onzeker of we überhaupt wel de route zouden kunnen gaan volgen die we hadden gepland, omdat er veel wegen nog niet open waren.

Het heeft dus zijn voor en tegens om zo vroeg in het seizoen te reizen. Het is lekker rustig en de watervallen zijn groots maar er bestaat een kans dat de wegen misschien nog niet open zijn en dan boek je de 4×4 voor niets omdat je niet off-road kan rijden.

Kakadu National Park

In Kakadu kun je het hele jaar rijden over de asfaltweg die door het park loopt, maar de spectaculaire kloven en bijbehorende wandelingen waren helaas nog niet toegankelijk, ook kon er nergens gezwommen worden vanwege de krokodillen.

Kakadu National Park Privé plungepool

Jammer, maar gelukkig hebben we in Katherine National Park een geweldige boottocht gemaakt door de eerste twee kloven van de Katherine River met zeventig meter hoge, vuurrode rotswanden aan weerszijden. Een dramatisch natuurverschijnsel!

Katherine National Park

The Gibb River Road

En dan waar het ons om te doen was: driving the Gibb! The Gibb River Road (663 km!) staat bekend als 1 van de laatste outbackgebieden van Australië. De weg is alleen toegankelijk in het droge seizoen en is van oorsprong een onverharde route, oftewel een beef road!

In dit gebied, de Kimberleys genoemd, zijn veel Australische boerderijen, zogenaamde cattle stations, waar duizenden koeien gehouden worden. In het begin van het droge seizoen worden de koeien bijeen gedreven en per truck naar de havens vervoerd voor export. Deze trucks, de zogenaamde Road Trains, kunnen tot wel 55 meter lang zijn en rijden over de Gibb River Road. Hier komt ook de verwijzing naar Beef Road vandaan!

Pentecost River Gibb River Road

De mooiste plekken

Naast het avontuur van het rijden over deze spectaculaire weg vind je langs de Gibb River Road veel off-road tracks die leiden naar de meest prachtige gorges (kloven), watervallen en zwemplekken. Kamperen doe je midden in de natuur of op (basic)campings waar buiten een gat in de grond geen voorzieningen zijn.

Ook hier wel weer veel dichte toegangswegen en dus gaan vele mooie natuurverschijnselen aan ons voorbij. Maar … we rijden de Gibb River Road, hebben geen lekke banden, doen veel diepe rivercrossings en genieten van de prachtige omgeving die ons omringd!

Gibb River Road river crossing kangoeroe

We lopen de wandeling van Manning Gorge, waarbij je met een ‘trekbootje’ naar de overkant van de rivier gaat en bij de Galvans Gorge kunnen we even poedelen in de zwemplas. De Windjana Gorge (bekend om de vele freshies die op de rivierbank liggen te zonnen), de Tunnel Creek en Bells Gorge zijn helaas gesloten omdat de weg is weggespoeld.

En daarom komen we eerder in Derby aan dan verwacht. De warme douche is ontzettend welkom en sinds we uit Darwin vertrokken waren we ‘offline’ dus de werkende internetverbinding is ook erg fijn!

De Northern Highway

Voor het geval je denkt dat de Gibb River Road iets teveel van het goede is en je met een gewone auto wilt rondtrekken en in hotels wilt overnachten, dat kan ook! Het gebied van de Kimberleys is 2 keer zo groot als Duitsland en daar loopt maar 1 weg door. Dit is niet de Gibb River Road omdat die niet het hele jaar open is, maar de Northern Highway. Deze loopt als het ware om het gebied van de Gibb River Road. Denk er eens bij na, een gebied 2 keer zo groot als Duitsland en dan maar 1 weg …

Effin, via de Northern Highway kun je normaliter ook enkele gorges bezoeken: die van El Questro, Emma Gorge en de al genoemde Windjana Gorge en Tunnel Creek. Halverwege deze weg ligt het bijzondere National Park Purnululu, in de volksmond the Bungle Bungles genoemd. Dit bijzondere nationale park is pas in 1986 ontdekt!

Purnululu National Park

Bijenkorven in the Bungle Bungles

Wij maken graag een omweg van enkele honderden kilometers om dit park te bezoeken. Hier vind je de indrukwekkende gekleurde attractie: The Domes. De toegang tot dit park is alleen mogelijke per 4×4, maar je kunt er ook een excursie heen maken of, nog beter, een helikoptervlucht boven maken.

Er zijn een aantal must sees hier en daartoe dien je goed te kunnen wandelen en klauteren. De wandeling rond en langs The Domes is makkelijk. Vanuit hier loop je in ca. een uur naar de Cathedral Gorge. De omgeving is spectaculair met rode rotsen en de Cathedral zelf is een half overdekte grot met een meertje erin.

Verder heb je er verschillende uitkijkpunten, een mini Palms wandeling en de wandeling naar Edwina Chasm. Dit is een kloof die steeds smaller wordt en waar je uiteindelijk tussen muren van torenhoge rode steen staat waar alleen midden op de dag het zonlicht doorheen valt: magisch!

Bungle Bungles National Park Australië

Onbeschrijflijk mooi!

Ik schreef ze al, woorden als dramatisch, spectaculair en magisch. Deze woorden doen de omgeving en natuur hier in de nationale parken en Kimberleys nog te kort. Ook foto’s brengen niet over wat wij gezien en meegemaakt hebben … See it yourself, no worries man!

Zelf zin in een trip naar Australië gekregen?

Kom meer te weten over dit prachtige land, zoals deze praktische tips! Of laat een ReisXpert een onvergetelijke reis naar Australië op maat samenstellen. Kom langs of maak een afspraak!

Maak een afspraak!

Dit blog is geschreven door Persoonlijke Reisadviseur Tanja Spoelder naar aanleiding van haar reis naar Australië.