Vriendelijke mensen, vikingen, actieve outdooractiviteiten, gezellige steden en een ongerept landschap met fjorden, bergen en gletsjers. Dat is Noorwegen. Welke (letterlijke) hoogtepunten jij niet mag missen tijdens je bezoek aan dit prachtige land vertellen wij je graag!

Ontdek meer Noorwegen

Wist je dat …

  • de langste fjord de Sognefjord is met 204 km lengte?
  • er haaien voor de kust van Noorwegen voorkomen?
  • Noorwegen één van de meest sneeuwzekere wintersportbestemmingen is?
  • Noorwegen 25 Nationale Parken heeft?
  • het zuid-Noorse binnenland ook wel het rijk der elanden wordt genoemd?
  • Noorwegen bijna 9x zo groot is als Nederland?

Noordkaap en middernachtzon

Het ultieme gevoel van ‘even helemaal van de wereld zijn’: de Noordkaap. Mystiek en sprookjesachtig. Je moet het niet erg vinden om een stukje te reizen naar dit noordelijkste puntje van Noorwegen.

Helgeland fjorden

Gelukkig hoef je je tijdens de heenreis niet te vervelen. Fjorden, gletsjers en imposante bergen: ze glijden allemaal aan je voorbij. Toch is de eindbestemming absoluut het hoogtepunt. Plotseling stond ik in een geheimzinnig rotslandschap. De Noordkaap bevestigt alle clichés: het voelt alsof je op de rand van de wereld staat. Helemaal op het bekendste uitzichtpunt: de hoge, uitstekende rots. De woeste zee onder je versterkt dit gevoel nog eens. Alsof je zó ver kan kijken dat je in één oogopslag de hele wereld kunt overzien.

Ga je voor de ultieme Noordkaap-ervaring? Zorg dan dat je de middernachtzon te zien krijgt. Dit kan tussen 20 mei en 22 juli. De zon op de Noordkaap gaat dan gewoon niet onder. Daar sta je dan, midden in de nacht in volledig daglicht van het uitzicht te genieten. Uniek!

Noordkaap

Noorderlicht

Het bekendste natuurfenomeen van Noorwegen spreekt bij iedereen tot de verbeelding. Maar het Noorderlicht in het echt meemaken, is echt een bijzondere gewaarwording. Het Noorderlicht is een natuurverschijnsel waarbij de donkere hemel ’s nachts wordt gevuld door een gloed van kleuren. Een bijna hypnotiserende lichtshow en dat in volledige stilte…

Van roze, groen, blauw tot soms helderwit: het licht verandert voortdurend van kleur. En dit allemaal dankzij energiedeeltjes van de zon. Het Noorderlicht schijnt tijdens de winter in het noorden van Noorwegen. Als ik een tip mag geven: de Noordkaap vormt het perfecte decor om dit bijzondere schouwspel mee te maken…

Noorderlicht

Lofoten en Vesteralen

Iets ten zuiden van de Noordkaap vind je de schiereilanden Lofoten en Vesteralen. Deze twee schiereilanden bestaan op hun buurt weer uit kleinere eilandjes. Ik heb op de Lofoten heerlijk gewandeld over de kale rotsen en groene hellingen. Je kunt ook heel mooi fietsen door het schilderachtige landschap.

Maar de eilandengroep nodigt vooral uit om er, bijna letterlijk, in de duiken. Want de ultieme manier om de Lofoten te beleven, is toch wel door middel van een spannende raftingtrip of kajaktocht in het diepblauwe water. Je gaat dan helemaal op in de omgeving.Iets boven de Lofoten ligt de eilandengroep Vesteralen.

Qua natuur en landschap zijn beide eilandengroepen vergelijkbaar. Krenten in de pap vormen toch wel de gezellige, authentieke vissersdorpjes. Soms voelde het alsof ik me in een openluchtmuseum waande.De vissport viert trouwens hoogtij op beide schiereilanden. Zo kun je met een bootje het water opgaan om op kabeljauw te vissen. Maar misschien nog wel veel meer bijzonder is een walvissafari …

Lofoten

Walvissafari in Noorwegen

Het is weer eens wat anders dan olifanten en leeuwen spotten in een oneindige droge vlakte: een walvissafari. Vanuit Andenes, vertrok ik met de boot naar het noordelijkste puntje van de Vesteralen. Deze varen regelmatig over zee. Een beetje geduld is wel vereist.

Al turend over het zeeoppervlak gaf ik bijna de hoop op … Totdat er een fontein van water de lucht in spoot en wij achtereenvolgens een immense rug en staartvin boven het wateroppervlak zagen uitrijzen. De mensen op het dek slaakten een kreet van verwondering en de fototoestellen werden er snel bij gepakt. Pas als je de walvis in het echt hebt gezien, besef je hoe onvoorstelbaar groot hij is …

Walvissafari Noorwegen

Flåmsbana spoortraject

De steilste, en daarmee ook de meest spectaculaire spoorlijn van Europa is de Flåmsbana, die van Myrdal naar Flåm rijdt. Meer dan 800 meter boven de grond en met een hellingspercentage van 18%, baant deze trein zich een weg door het Noorse landschap. Watervallen, fjorden, bergweiden en andere stukjes ongerepte natuur glijden aan je voorbij. Maar ook idyllische boerderijtjes en afgelegen huisjes.

De rit duurt ongeveer 1 uur en kent maar liefst 20 tunnels. Het meest spectaculaire deel van de reis vond is draaitunnel rondom een berg. Als een soort spiraal reist de trein naar beneden, aan de buitenkant van de berg, maar ook in tunnels door de berg heen. Binnen in de berg maakt de trein een draai van 360 graden. Een ander hoogtepunt is de tussenstop bij de imposante waterval Kjosfossen. Even de benen strekken en samen met de medepassagiers dit oorverdovende natuurverschijnsel bekijken en fotograferen.

Flåmsbana

Oslo

In Oslo hoef je zeker niet de drukte van een typische hoofdstad te verwachten. De sfeer is hier opvallend gemoedelijk. Neem vooral de tijd om de stad op verschillende manieren te ontdekken. Oslo is omringd door water en tijdens een boottocht zie je de stad van een hele andere kant. De bosrijke omgeving van Oslo leent zich ook uitstekend voor een stevige wandeling.

Een andere bijzondere manier om Oslo te verkennen is per fiets. Overal in de stad zijn huurfietsen te vinden. Zo kun je je net even iets sneller verplaatsen en het optimale uit je dag halen. Zo kun je een fietstour met gids doen of lekker op je eigen gemak rondtouren.

De combinatie van historie en modern zijn erg opvallend in deze Noorse hoofdstad. Zo kom je eerst nog langs prachtige bouwwerken, zoals het Koninklijk paleis, en zo kun je een paar minuten later fietsen langs designwinkels.
Oslo biedt een gevarieerd winkelaanbod, maar als cultuurliefhebber kom je ook goed aan je trekken. Er zijn genoeg musea die je binnen kunt stappen, zoals het Volksmuseum en het Viking Scheepvaartmuseum. Oslo is een gezellige en knusse stad, die je op je gemak kunt verkennen.

Oslo

 

Zelf zin in een trip naar Noorwegen gekregen?

Ontdek Noorwegen met een autorondreis of ga mee op reis langs de Noorse fjorden. Laat een ReisXpert een onvergetelijke reis naar Noorwegen voor jou op maat samenstellen. Kom langs of maak een afspraak!

Maak een afspraak!