Het geweldige Griekse eiland Kos heeft mooie fietspaden langs prachtige overblijfselen uit verschillende oude culturen, maar het is ook heerlijk om te fietsen langs de stranden. Hou je niet van fietsen? Ook voor joú is er nog voldoende te beleven. Op een rij mijn persoonlijke tips!

Ontdek meer Kos

Bergdorpje Zia

Zia is een kleurrijk en toeristisch bergdorpje. Het is gelegen op 350 meter hoogte op de berg Dikeos. Vanaf het dorp heb je een prachtig uitzicht over het bos, het eiland en de zee. In het dorp zijn diverse straatjes met veelal souvenirwinkeltjes, restaurants en barretjes. In de vele kronkelstraatjes vind je vooral de lokale producten van Zia waaronder olijfolie, handgemaakte producten, zeepjes en crème (op basis van olijfolie). Boven op de berg hangt een oude kerkklok. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht en kun je bijzondere foto’s schieten.

Heb je honger of lekkere trek? Dan is restaurant Oromedon zeker een aanrader: je kunt hier heerlijk eten en vanaf het dakterras genieten van een adembenemend uitzicht over de laaglanden van Kos.

uitzicht Zia

Kos is hét fietseiland bij uitstek

Doordat er op bijna iedere hoek van de straat wel een fietsverhuurbedrijf te vinden is en er prachtige fietspaden zijn is Kos het ultieme fietseiland. Ik raad je dus ook zeker aan om een fiets te huren! Veel toeristen huren deze voor het gehele verblijf, zo kun je wanneer je maar wilt het eiland te verkennen.

Kos fietseiland fietsen

Per boot naar Turkije

Vanuit de haven van Kos-stad bestaat de mogelijkheid om per ferry een overtocht te maken van Kos naar Bodrum. Deze overtocht duurt circa 50 minuten. Dé perfecte gelegenheid om een dagje te shoppen in Turkije!

uitzicht Bodrum

Culturele en historische hoogtepunten

Het Asklepion is één van de belangrijkste monumenten van Kos. Het is het oudste en bekendste ‘kuuroord’ uit de geschiedenis en is goed te bereiken vanuit Kos-stad. Maar vergeet ook zeker niet de Johannietesburcht. Vroeger deed deze burcht dienst om de stad te beschermen tegen piraterij, maar tegenwoordig kun je hier genieten van uitzichten over de zee en haven.

Asklepion uitzicht

Kefalos

Kefalos is een plaatsje in het zuiden van het eiland en is de voormalige hoofdstad van Kos. Het is hier een stuk rustiger en minder toeristisch dan in Kos-stad. De mooiste stranden liggen in deze streek waaronder het populaire Paradise Beach. 7 kilometer ten zuiden van Kefalos ligt het klooster van Agios Ioannis. Hier wordt ieder jaar op 29 augustus een groot volksfeest gehouden (Mastichari en Kardamena) waar meer dan 6000 mensen op afkomen!

Kefalos Agios Ioannis kerk

Restaurant Fish House

Restaurant Fish House is gelegen aan de 25th Martiou St. in Kos-stad en is een van de meest gefotografeerde restaurants! Mede door de prachtige kleurencombinaties van de Griekse blauwe tafeltjes, de gekleurde stoelen en dat in combinatie met het witgeverfde huis en alle prachtige decoraties en bloemen. Buiten dit kun je er ook nog eens lekker eten!

Restaurant Fish House

Markthal

Op het Eleftheria Plein (Eleftheria Square) staat de bekende markthal van Kos-stad. Hier worden levensmiddelen, verzorgingsproducten en diverse toeristische spullen aangeboden. Ook kun je er terecht voor vers fruit, olijfolie, diverse groenten of een fles Ouzo (anijsdrank met een alcoholpercentage tussen de 37,5 – 44 %). Vanuit de markthal kun je diverse straatjes inlopen om gezellig te winkelen, maar uiteraard kun je ook genieten op één van de vele terrasjes rondom de markthal.

Defterdar moskee Eleftherias plein

Enthousiast geworden over het prachtige Kos?

Het is de moeite waard om alle mooie plekjes in Kos te bewonderen! Of laat een ReisXpert een onvergetelijke reis naar Kos op maat samenstellen. Kom langs of maak een afspraak!

Maak een afspraak!

Dit blog is geschreven door Persoonlijke Reisadviseur Alieke Brouwer-Kamp uit naar aanleiding van haar studiereis naar Kos.