Maak kennis met het Portugese bloemeneiland Madeira. Van het oosten naar het westen, het eiland is prachtig. Wandelen door het authentieke vissersdorpje Canical, het lange strand van Porto Santo, het mag niet ontbreken tijdens jouw vakantie in Madeira. 

Ontdek meer Madeira

Het eiland verkennen

Bij aankomst kun je makkelijk direct een auto huren, zo kun je het hele eiland door crossen. Het eiland is klein, erg groen en tropisch en niet dor en droog zoals de Canarische Eilanden. Het oude centrum van hoofdstad Funchal is erg leuk om te verblijven. Het is er gezellig en je vindt er veel kleine kriskrasstraatjes. De temperaturen hier aan zee liggen de hele zomer rond de 25 graden, beter kun je het niet hebben toch?

Tip: Slenter een dag door het mooie, oude stadsgedeelte heen en bezoek één van de vele bezienswaardigheden (de kathedraal van Funchal bijvoorbeeld).

Funchal zee - oude centrum

Van Oost naar West

De route richting het oosten van het eiland is prachtig. Je hebt een mooie afwisseling van ruige natuur en in de bergen verscholen dorpjes. Ga zeker naar het meest oostelijke punt van het eiland: Canical. Het dorpje Santana wordt gekenmerkt door kleurrijke, driehoeken huisjes. Het meest westelijke punt van het eiland mag je natuurlijk niet missen! Dat is Porto Moniz. Hier zijn veel rotsformaties, watervallen en baden. Vanaf de vuurtoren van Ponta do Pargo heb je een prachtig vergezicht op de zee en de rotsige kustlijn.

Santana Canical

Tip: Maak de wandelroute naar het meest oostelijke punt van het eiland: Canical, een klein vissersdorp dat ooit deel uitmaakte van de walvisvisserij.

Porto Moniz

Costa’s en heerlijk eten

Madeira heeft weinig zandstranden, maar in Porto Santo is een oneindig lang zandstrand waar je een frisse duik kunt nemen in het helderblauwe water. Het eten is erg goed op het eiland: vers en niet duur! Bovendien heeft het eiland veel bloemen en natuur waar je volop van kunt genieten. Niet alleen de bloemen op Madeira hebben veel kleuren, ook de markten tonen alle kleuren van de regenboog! Verser ga je het niet krijgen.

Tip: Eet de heerlijke verse vis in het oude centrum van Funchal. Overheerlijk en niet duur!

Strand Porto Santo - Funchal markt

Het hoogtepunt van het eiland

Het letterlijke hoogtepunt van Madeira is het beklimmen van de Pico Ruivo, de hoogste berg van het eiland, met maar liefst een hoogte van 1862 meter. Tijdens deze wandeling zie je trouwens dat het bergdorpje Curral das Freiras in de krater van een vulkaan ligt! In Cabo Girão heb je aan de ruige kust een klif van maar liefst 600 meter hoog.

Tip: Beklim de Pico Ruivo. Dit is ruim een uur stappen en bij helder weer heb je zicht tot aan het schiereiland Sao Laurenco.

Soa Laurenco

Excursietips

Huur een auto
Huur een auto en verken het hele eiland! Omdat het eiland klein en compact is, kun je heel veel zien in een redelijk korte tijd.

Naar Ponta de São Lourenco
Bezoek het 6 kilometerslange schiereiland Ponta de São Lourenco, een natuurreservaat waar veel zeldzame planten en dieren voorkomen.

Portugese wijn proeven
De regio Câmara de Lobos is een wijngebied op Madeira waar al heel lang wijn gemaakt wordt. Leuk om te bezoeken en een lokale wijn te proeven. Onderweg hier naartoe kom je veel uitkijkpunten tegen, bijvoorbeeld Miradouro, erg leuk om even te stoppen.

Kennismaken met de lokale Rum
Bezoek de rumstokerij ‘Engenho da Calheta’ in de bruisende kustplaats Calheta. Hier geniet je van een echte ‘Poncha’: hét drankje van Madeira, gemaakt van witte rum van suikerriet, sinaasappel- en citroensap.

Wandelen in Rabacal
Eén van de mooiste wandelingen maak je in Rabacal. Via smalle paadjes en steile afdalingen loop je in ongeveer 3 uur langs 25 waterbronnen.

Benieuwd naar het vrolijke Madeira?

Ontdek de fleurige bloemen op dit eiland! Laat een ReisXpert een onvergetelijke reis naar Madeira op maat samenstellen. Kom langs of maak een afspraak!

Maak een afspraak!