Ken jij deze mooie stad op Cyprus nog niet? Vanaf nu wel! We geven je de highlights van deze prachtige, rijke culturele stad!

Ontdek meer Cyprus

Paphos: culturele hoofdstad van Cyprus

Paphos barst van de bijzondere bezienswaardigheden en mooie plekjes. In dit blog zetten we ze allemaal voor jou op een rij, dus pak je notitieblok of smartphone er maar bij en maak aantekeningen!

Paphos stad

De haven met het Kasteel van Paphos

Het toeristische hart van Paphos: de haven. Je vindt hier veel sfeervolle terrasjes, restaurants en entertainment. Een opvallend monument aan de haven is het Kasteel van Paphos, dat oorspronkelijk gebouwd is door de Byzantijnen als verdedigingsfort.

Sinds 1935 is het een monument en één van de meest kenmerkende gebouwen van Paphos. Er worden regelmatig culturele evenementen voor het kasteel georganiseerd, zoals het Paphos Aphrodite festival. Dit festival wordt in september gehouden met elk jaar andere openluchtopera’s, parades en shows.

Kasteel van Paphos

Kasteel van Paphos

Kato Paphos Archeologisch Park

Paphos heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Oudheid. Hier zijn nog vele overblijfselen van te vinden die zelfs op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan! Deze opgravingen en monumenten, zoals het Odeon, het Huis van Dionysos en de Tombes van de Koningen zijn te vinden in het Paphos Archeologisch Park, vlak bij de haven.

Als je in Paphos bent, mag je dit park zeker niet overslaan. Je gaat écht even terug in de tijd!

Kato Paphos Archeologisch Park

Tombs of the Kings

Ook deze koningsgraven zijn onderdeel van het Archeologisch Park. De naam doet vermoeden dat hier koningen begraven liggen, maar hier is geen bewijs van. Dat maakt de tombes, die in 300 voor Christus met de hand zijn uitgegraven, absoluut niet minder spectaculair. De oud-Romeinse Dorische zuilen en nissen in de muren maken het een indrukwekkende en tikkeltje mysterieuze plek …

Tombs of the Kings

De Panagia Chrysopolitissa kerk

In de 13e eeuw is de kerk Panagia Chrysopolitissa gebouwd op de ruïnes van de grootste Byzantijnse basiliek van Cyprus. De kerk is gratis toegankelijk en is een echte aanrader! Je vindt hier namelijk nog goed bewaarde, kleurrijke mozaïeken op de vloer.

Panagia Chrysopolitissa kerk

Stranden van Paphos

Na alle culturele stops zin in strand? In Paphos vind je verschillende, makkelijk toegankelijke stranden zoals Municipal Baths Beach en Coral Bay. Ligbedden en parasols op de stranden van Paphos zijn te huur van half april t/m eind oktober, dus in deze periode lig je er warmpjes én comfortabel bij!

Municipal Baths Beach ligt in het hart van het toeristische centrum, maar is ook favoriet onder de locals. Het zandstrand heeft alles wat je ervan mag verwachten: ligbedden met parasols op een houten vlonder (voor als je wat minder van zand houdt) en watersportmogelijkheden!

Als je een eindje langs de kust richting het westen gaat, vind je Coral Bay. Dit strand ligt net buiten Paphos en ligt midden in een ongerept natuurgebied. De kustlijn ziet er dan ook een stuk ruiger uit dan die van de andere stranden, wat een geweldig uitzicht geeft! Coral Bay staat bekend om zijn kalme zee met kristalhelder water, ideaal dus om te dobberen op je luchtbedje! Ook hier zijn er tal van watersportactiviteiten mogelijk.

Stranden Municipal Bath Beach en Coral Bay

De rots van Aphrodite

Deze bijzondere rots ligt 25 km ten oosten van Paphos. De naam ‘de rots van Aphrodite’ (of Petra Tou Romiou) heeft hij te danken aan de godin van de schoonheid, Aphrodite, die hier uit de golven van de zee zou zijn geboren. Of we deze legende moeten geloven, laten we in het midden. Maar één ding is zeker; een plaatje is dit stukje kust zeker!

Rots van Aphrodite

Eten en drinken in Paphos

Om met een niet geheel onbelangrijk feitje te beginnen: uit eten gaan in Paphos is spotgoedkoop. Voor een driegangenmenu betaal je zo’n 8 à 14 euro per persoon. En wat geeft je nu nog meer een vakantiegevoel (naast zon, zee en strand) dan lekker elke dag uiteten? Proef vooral de heerlijke lokale mèzes. Dit zijn kleine hapjes zoals garnalen, mini-hamburgers en tzatziki. De Cyprioten zijn hele gastvrije mensen en vaak zorgen ze ook nog eens voor livemuziek of -optredens bij het diner!

Eten en drinken Paphos

De markt: Agora

Het maakt niet uit waar je op vakantie gaat; een bezoek aan een markt mag nooit ontbreken! Op de Agora (Grieks voor marktplein) zijn elke dag verse producten te koop. Dus mocht je in de Paphos-Ktima-buurt verblijven, dan kun je gerust je eten hier halen.

The Entertainment Street

Mocht je denken dat Paphos alleen maar mooi is om te zien, dan heb je het mis! Ook deze stad kent een bruisend nachtleven voor jong en oud. Van nachtclubs met goede livemuziek tot discotheken en hippe bars. Deze vind je allemaal in één straat: The Entertainment Street, oftewel dé Bar Street van Paphos.

The Entertainment Street

Hoe kom je in Paphos?

Met het vliegtuig ben je al in 4 uur op de luchthaven van Paphos en het centrum is maar 15 km met de bus of taxi. Wil je meer zien van Cyprus? Dan is een auto of scooter huren een echte aanrader! Op deze manier kun je het hele eiland op je eigen tempo verkennen. De oppervlakte van Cyprus is namelijk zo’n 9250 km², wat ongeveer net zo groot is als Friesland, Groningen en Drenthe bij elkaar.

Paphos kaart

Benieuwd geworden naar Paphos?

Ontdek deze leuke bestemming en meer van Cyprus! Laat een ReisXpert een onvergetelijke reis naar Paphos op maat samenstellen. Kom langs of maak een afspraak!

Maak een afspraak!