En dan is het eindelijk zover, na maanden voorpret en voorbereiden, reisverslagen lezen, reisgidsen uitpluizen en tips verzamelen, gaan we op weg! Op naar Alaska, een land wat al jaren op ons bestemmingslijstje staat, in onze verbeelding speelt … zou het onze verwachtingen waarmaken? Ik geef je de leukste tips Alaska!

Ontdek meer Alaska

Comfortabel begin van mijn Alaska-avontuur

Naar Alaska reizen betekent een behoorlijk lange vlucht. Wij hebben gekozen voor Iceland Air. In 3 uur tijd vliegen we premium economy class naar IJsland. Dat betekent: extra comfortabele stoelen met wat meer beenruimte, een lege middenstoel (‘for your comfort’) én vrije keuze uit de menu- en drankenkaart. Een aanrader!

Na een korte overstap van anderhalf uur, vliegen we verder naar Anchorage waar we 7 uur later aankomen. De prachtige uitzichten op de ijs- en sneeuwvlaktes van de Noordpool zijn adembenemend.

Alaska

Verrassend Anchorage

Anchorage blijkt een compact centrum te hebben wat je goed kunt bekijken met de Anchorge Trolley Tour, deze vertrekt vanaf 4th and F street naast de Log Cabin Visitor Centre en laat je in 55 minuten de belangrijkste bezienswaardigheden zien in het centrum, maar ook daarbuiten.

Anchorage

We eten die avond in het bekende restaurant Glacier Brewhouse waar we in de overvolle ruimte nog net 2 krukken aan de bar kunnen bemachtigen en proosten met een huisgebrouwen biertje op het avontuur dat ons te wachten staat!

Denali, de Hoge

Wanneer we de volgende ochtend de camper ophalen zijn we binnen een uur op weg in ons 30 feet grote mobiele huis voor de komende 3 weken. Het rijden met deze ‘rijdende reclamezuil’, zoals we onze camper liefkozend noemen, went snel, ook in Alaska rijdt men rustig volgens het principe: keep your lane.

Camper Alaska

In de komende dagen bezoeken we enkele hoogtepunten van de bezienswaardigheden Alaska, waarvan het Denali National Park echt een uitschieter is. Dit park kun je niet met je eigen auto bezoeken en je wordt per bus vervoerd, de chauffeur/ranger stopt als hij wildlife spot en geeft uitgebreid commentaar. Hier spotten wij onze eerste beer!

Het nationale park is ook bekend vanwege de hoogste berg van Amerika: de Denali. Deze is ca. 6190 meter hoog! Van 1917 tot 2015 heette de berg Mount McKinley, totdat president Obama besloot de berg de naam terug te geven die de oorspronkelijke bewoners van het noorden van Amerika de berg hadden gegeven: Denali, de Hoge. Van Denali wordt gezegd dat deze maar 1 op de 5 dagen zichtbaar is, de andere dagen verstopt hij zich in de mist. Wat een geluk hadden wij, drie dagen hebben wij ‘de Hoge’ tegen een helderblauwe lucht mogen bewonderen!

Denali, de Hoge

Van Tok naar Chicken met wat hobbels

Via Fairbanks (bijna 24 uur per dag licht, extra vakantie-uren!) en North Pole (waar we de kerstman ontmoeten) rijden we door plaatsjes met op onze fantasie werkende namen zoals Chicken en Tok. Kleine plaatsjes met een café, camping, winkeltje en als je geluk hebt een benzinepomp!

North Pole kerstman

Over de prachtige Top of the World highway hobbelen we richting Dawson City wat in de Yukon (Canada) ligt. Denk nu niet bij het woord highway aan een snelweg zoals we die hier in Nederland kennen. Deze snelweg is niet geasfalteerd en alleen in de zomermaanden toegankelijk. Bovendien zijn de grensposten tussen Amerika en Canada op deze weg maar tot 8 uur ‘s avonds open. Kom je daar later aan dan kan je in je auto overnachten … een beetje plannen is hier dus wel gewenst.

De weg eindigt op de oever van de Yukon rivier waarover je een pontje moet nemen om in Dawson City te komen. Met de eerste voet die je hier aan wal zet ben je terug in de tijd van de Gold Rush die eind 19e eeuw op gang kwam. Destijds woonden hier 40.000 mensen en nu minder dan 2000! In plaats van mensen bepakt met pikhouwelen en goudpannen zie je hier nu toeristen met camera’s en selfiesticks, die druk de oude houten gebouwen (vroeger banken en bordelen) fotograferen en zich proberen voor te stellen hoe er in de winkel werd betaald voor een pak meel met een goudklompje …

Zalmen in Yukon

Na Dawson rijden we naar Whitehorse, de hoofdstad van Yukon, maar het voelt eerder als een dorp dan een stad. Hier bezoeken we Miles Canyon waar je prachtige wandelingen kunt maken langs de rivier die omringd wordt door ruige rode wanden en waar je kunt wiebelen op de hangbrug die de rivier overspant. Miles Canyon ligt iets buiten Whitehorse.

Miles Canyon

Wat we ook erg leuk vonden was het bekijken van de zogenaamde fishladder, een 366 meter lange vistrap die vissen in de Yukon rivier doorgang geeft door de dam die in de rivier is geplaatst voor het opwekken van energie. Van eind juli tot begin september zwemmen hier duizenden zalmen tegen de stroom in om naar hun geboorteplek te gaan om kuit te schieten. Er is hier ook een kwekerij gevestigd die ervoor zorgt dat de Chinook zalm niet uitsterft en dat de jaarlijkse zalmentrek blijft voortbestaan.

Fishladder Yukon rivier

Ook leuk is een bezoek aan de historische radarboot SS klondike en het transportmuseum.

SS Klondike radarboot

Beautiful Skagway

Via de kleinste woestijn in de wereld, de Carcross desert, rijden we naar Skagway. De weg is oogstrelend mooi, bergen met een toef sneeuw erop, een strakblauwe lucht, we genieten … Skagway is een toeristisch plaatsje met veel houten huisjes, winkeltjes en restaurantjes. Een welkome afwisseling op de kleine gehuchtjes die we onderweg passeren. De uitzichten hier zijn prachtig!

Skagway

Vanuit hier rijdt een stoomtrein de imponerende White Pass & Yukon route en leggen grote cruiseschepen aan die de inside passage bevaren. Lekker eten kan je hier in de Skagway Brewing company helemaal achter in de hoofdstraat, neem zeker de warme appelcider!

In Skagway houdt de weg doodsimpel op, je kan dus of terugrijden (wat geen straf is) of (wat wij doen) de veerboot nemen naar Haines. Haines is een klein plaatsje wat schitterend ligt aan de kust, voor het eerst hebben we hier bewolkt weer en kunnen we niet wegdromen bij de beloofde uitzichten. Grappig hier is om het hamermuseum te bezoeken, hier vind je duizenden hamers in alle soorten en maten.

Halibut Capital

Na dagen in de natuur rijden we via de schitterende Richardson highway de plaats Valdez binnen. Gelegen aan de Prince William Sound en omringd door bergen kan ons eerste uitzicht op Valdez zó op een ansichtkaart. Ook weer een heel gezellig plaatsje met een leuke havenpromenade waar aan het einde van de middag de vangst van de Halibut uitgestald wordt, vangsten van vissen van 70 tot 115 (!) kilo zijn geen uitzondering! Wij gaan niet vissen maar maken een ruim 8 uur durende gletsjer en wildlife cruise naar de Meares gletsjer. Datzelfde doen we nogmaals vanuit Seward en weer zien we orka’s, bultrugwalvissen, papegaaiduikers, zeeleeuwen en natuurlijk de guitige zeeotters.

Halibut vis

Kenai: Laatste tips Alaska

We zijn inmiddels aangekomen op één van de mooie bezienswaardigheden Alaska; het Kenai schiereiland, dat onder Anchorage ligt. Hier is het wat drukker maar moet je jezelf regelmatig in je arm knijpen of hetgeen wat je ziet wel allemaal echt is. Zó mooi is het landschap.

In Homer, bekend van de tv serie Deadliest Catch, is het leuk om ‘de Spit’ te ontdekken, een smalle landtong in zee met allerlei winkeltjes en restaurantjes. Helaas gaat onze geboekte berenexcursie naar Katmai national park niet door vanwege de wind, maar teleurgesteld zijn we daar niet om, we hebben 18 beren onderweg gezien, met en zonder cubs (jonge beren). Ons hoofd zit vol … met beelden, avonturen, prachtige herinneringen!

Al zou ik nog duizenden woorden over hebben, het is nooit genoeg om te verwoorden hoe wij Alaska beleefd hebben, het was overweldigend. Alaska: beyond your dreams, within your reach!

Zelf zin in een trip naar Alaska gekregen?

Op reis naar het fantastische Alaska? Laat een ReisXpert een onvergetelijke reis naar Alaska op maat samenstellen. Kom langs of maak een afspraak!

Maak een afspraak!


Dit blog is geschreven door Persoonlijk Reisadviseur Tanja Spoelder naar aanleiding van haar rondreis door Alaska.