Ben je op zoek naar een bestemming waar werkelijk álles in zit? Een iconisch strand, sfeervolle dorpjes, cultuur én heerlijk eten maken Brač tot een wel héél complete bestemming. Deze Top 10 vertelt je alles over de tips en highlights op dit relatief onbekende stukje paradijs.

Ontdek meer Kroatië

1. Het mooiste strand van Kroatië

Kroatië is vergeven van mooie stranden, maar men zegt dat het mooiste strand op Brač ligt. Het Zlatni Rat-strand (Gouden Hoorn) is beroemd om zijn karakteristieke puntvorm. De goudkleurige kiezeltjes en het kraakheldere blauwe water creëren een sprookjesachtig plaatje. Ga snorkelen of duiken! Je kunt op Zlatni Rat genieten van een wonderlijke onderwaterwereld. Spot prachtige vissen en ander onderwaterleven. Niet ver van het strand vind je Duikschool Big Blue Diving. Deze duikschool is perfect voor beginnende duikers. De duikinstructeurs creëren een fijne sfeer, een prachtige ervaring!

Zlatni Rat strand Brač

2. Meer dan 2700 zonuren per jaar

Een welverdiende vakantie. Weken van voorpret heb je achter de rug, hier heb je zó ontzettend naar uitgekeken. Eindelijk is het zover! Je komt op je bestemming en … regen. De kans dat je dit overkomt is op Brač erg klein. Met liefst 2700 zonuren per jaar is Brač een van de meest zonzekere bestemmingen van Europa.

3. Walhalla voor wandelaars

Trek je wandelschoenen aan en ontdek het prachtige landschap van Brač. Vanaf de kust kun je de adembenemende bergen al zien liggen. Maar om de schoonheid ervan écht te ervaren, moet je die bergen natuurlijk ín! Het mooiste uitzicht van Brač heb je vanaf Vidova Gora. De top van deze berg is met 778 meter het hoogste punt van het eiland en met heldere lucht kun je Italië zien liggen. Op je tocht kom je gegarandeerd een authentiek restaurant of barretje tegen voor een fijne onderbreking. Je rustpauze is compleet wanneer een lokale barman/-vrouw je een verfrissende Kroatische versnapering aanbiedt. Iemand een Ozujsko biertje?

Vidova Gora Brač

4. Fijne accommodaties waar je compleet tot rust komt

Na een drukke dag is de kans groot dat je wilt genieten van een fijn en rustig verblijf. Hotel Villa Adriatica nabij het pittoreske haventje van Supetar, biedt daar de uitgelezen mogelijkheid toe. Dicht bij de boulevard waar je vele restaurants en barretjes vindt, maar toch even weg van de daily hustle door de kleinschaligheid van dit relaxte hotel.

5. Verse vis, lokale wijnen en de beroemde schapenkaas

Wil je de échte Kroatische keuken proeven? Dan zit je goed op Brač. Door de ligging aan zee wordt hier vanzelfsprekend veel verse vis geserveerd. De grootste vissershaven van het eiland vind je in Milna met talloze restaurants. Specialiteiten zijn duivelskop en gezouten sardientjes. Heerlijk bij een lokaal wijntje of verfrissend biertje!

Local food is always a good idea. De lokale wijnen op Brač zijn heerlijk en voor de echte hollanders onder ons, niet duur! Vraag eens naar een plavac, opolo of een teran als je van rode wijn houdt. Probeer een malvazija, posip of een muskat als je liever witte wijn drinkt. De kwalitatieve olijfolies mag je hier trouwens niet overslaan en de schapenkaas is een delicatesse waar de eilandbewoners erg trots op zijn. Op zoek naar een leuk cafe met uitzicht op zee? ‘Caffe Bar Kala’ in het plaatsje Bol wordt goed beoordeeld!

Bol Brač

6. Relatief onontdekt door Nederlanders

Dalmatië kent ook een vruchtbare oase vol wijngaarden. Op de helling rond Primosten werken de lokale boeren met absolute precisie aan de lekkerste wijnen. De rode Babic-wijn wordt hier geproduceerd en is zeker het proberen waard!

7. Historische stadjes

Maak kennis met de eeuwenoude stadjes in Brač. De witte huisjes met rode daken maken de stadjes en dorpjes tot een kleurrijk geheel en hebben het typisch Kroatische karakter. Her en der een palmboom tussendoor zorgt voor het kenmerkende Brač plaatje. Verdwaal in de kronkelstraatjes: de ene bestemming is nog mooier dan de andere. De kans is groot dat je een Rooms- Katholiek kapelletje tegenkomt.

Haven Brač

8. Zomerfestival in Supetar

In de hoofdstad van Brač, Supetar, vindt jaarlijkse het zomerfestival plaats. Een mix van festivals, concerten en tentoonstellingen staan op het programma tijdens dit evenement dat drie maanden duurt. De start van het zomerfestival is elk jaar rond 20 juni.

9. Bol

Aan de zuidkant van het eiland ligt het plaatsje Bol, een echt havenstadje. Een gemoedelijke plek waar je optimaal kan genieten van rust. Bol is het oudste stadje van Brač. Restaurants, leuke winkeltjes en vele souvenirkraampjes maken de straten van Bol tot een sfeervol geheel.

Bol Brač

10. Milna

De haven van Milna is de reden dat dit plaatsje zo populair is. Duizenden bootjes sieren het beeld in dit typisch Kroatische havenstadje, ook wel ‘de baai der duizend schepen’ genoemd. Milna staat bekend om zijn rustige kiezelstrandjes zoals bijvoorbeeld Pasikova en Maslinova. Uitstekende restaurants vind je in Milna in overvloed. De lokale bevolking werkt grotendeels in de visserij en het toerisme. De mensen zijn hier open en laten je graag kennismaken met hun cultuur en gewoonten.

Milna haven

Zelf zin gekregen in een reis naar Kroatië?

Kun jij niet wachten om Brač of misschien wel heel Kroatië te (her)ontdekken? Ga op reis en ontdek alle mooie plekjes in Kroatië. Of laat een ReisXpert een onvergetelijke reis naar Kroatië op maat samenstellen. Kom langs of maak een afspraak!

Maak een afspraak!