Als je eens even helemaal in een andere wereld wil zijn, maar toch niet te ver wil vliegen, denk dan aan Fés het is de op twee na grootste stad van Marokko. Met drie uurtjes vliegen ben je er. Lekker dwalen in de 9000 steegjes die de oude binnenstad heeft. Reis mee met mij door Fés!

Ontdek meer Marokko

Slapen in een Riad is een sfeervolle ervaring

Hé, voor de luchthaven geen officiële taxistandplaats? We lopen (tegen onze gewoonte) mee met de eerste man die ons aanspreekt en lopen naar de taxistandplaats die 100 meter verderop ligt. Kost ongeveer €20 om naar de oude binnenstad te komen. Bushalte is daar ook in de buurt.

Tijdens de schemering passeren we de drie gedeeltes van Fés; de moderne stad, het oudere gedeelte en de oudste deels ommuurde stadskern uit de achtste eeuw. In het donker worden we afgezet en lopen naar de houten deur waar achter ons hotel schuilgaat: Riad Marjana. Er zijn veel van deze luxe Arabisch Moorse hotels in de buurt en je kunt er prima eten.

Riad toegangspoort Bab Boujloud

Genieten van het verdwalen!

Nieuwsgierig word ik wakker de volgende morgen. We gaan de oude stad verkennen! We beginnen bij de Bab Boujloud gate, oftewel de Blauwe Poort. Veel kleuren, geuren en indrukken.

Steegjes Blauwe Poort

De oude medina heeft het grootste autovrije centrum van de wereld. Dan komen we de onooglijke ingang tegen van Café Clock. Hier komen we met allerlei trapjes en mooie doorkijkjes op het dakterras terecht en drinken een heerlijke cappuccino. Het is de hipste plek van Fés en je kunt er moderne gerechten als salade met vijgen en blauwe kaas eten. Er worden muziekavonden en henna workshops gehouden.

Café Clock koranschool Inania

Het is vooral genieten van het voorjaarszonnetje op de dakterrassen. Voor het dwalen door de steegjes hebben we geen gids genomen, maar zelfs Google Maps heeft er moeite mee. Zo vinden we met een keer vragen onze weg naar de wereldberoemde leerlooierijen van Fés. Let wel, de voertaal is Frans en als je de weg vraagt, gaat het altijd geld kosten. Het leerdistrict bestaat uit leerwinkels met een soort dakterras van waaruit je goed uitzicht hebt op de ververijen. Je kunt gratis een kijkje nemen en verkopers vertellen je graag wat meer over het productieproces.

leerlooierijen Fés

Al dwalend terug komen we bij het prachtige ommuurde tuinterras ‘The Ruined Garden’. Even een kleine pauze.’s Avonds dineren we heerlijk in L’Amandier de palais Faraj met een wijntje erbij!

Romeinse opgravingen in Marokko?

Dat verwacht je niet. Toch was Volubilis het meest zuidelijke puntje van het Romeinse Rijk en dichtbij Fes. We kunnen overal doorheen lopen en je snapt waarom de Romeinen deze plek te midden van olijfbomen en vruchtbare gronden veroverd hebben.

Volubilis

In Meknes, ook dicht bij Fes, vond ik Les greniers de Moulay Ismail het mooiste dat we zagen. Het maakt je benieuwd naar de tijd dat hier 15.000 paarden in de stallen stonden en de voorraadschuren gevuld.

Moulay Ismail

Op de laatste avond eten we in hotel ‘Les Jardins de Sheherazade’. Het hotel zal vast heel duur zijn, maar de prijs van het eten is goed te doen en smaakt heerlijk. Het geeft je echt een 1001 nacht gevoel. De volgende dag staan we na een vlucht van drie uur weet op Nederlandse grond. Het sprookje is voorbij……

Ook een stedentrip Fés maken?

Er valt nog zó veel meer te ontdekken in Fés! Of laat een ReisXpert een onvergetelijke reis naar Fés op maat samenstellen. Kom langs of maak een afspraak!

Maak een afspraak!

 
Dit blog is geschreven door Persoonlijke Reisadviseur Laura Kloprogge naar aanleiding van haar reis naar Fés.