Stel je een land voor waar iedereen aardig, beleefd en behulpzaam is. Alle treinen rijden stipt op tijd en mensen wachten in een rijtje achter elkaar voordat ze in de trein kunnen stappen. Geen rommel op de grond en wachten voor het voetgangerslicht dat op rood staat. Waar vind je dat … ? Op een uur of twaalf vliegen hiervandaan: Japan!

Ontdek meer Japan

Japan kaart

De reis begint in Fukuoka

We beginnen onze reis in het zuiden van Japan op het eiland Kyushu in de stad Fukuoka. Vanaf de luchthaven pakken we de metro en zijn we binnen een kwartier al in het centrum. Het Hakata Green hotel ligt op loopafstand van het trein- en metrostation. Opvallend is dat je hier overal nog mag roken! Dat zijn we niet meer gewend in Nederland.

In Fukuoka kun je lekker eten. Vooral in de Tenjin wijk vinden wij de restaurants erg leuk! Wel even lastig om te ontdekken wat er precies geserveerd wordt, want niet in alle restaurants vinden we een Engelse beschrijving (of plaatjes) van de gerechten. Uit nieuwsgierigheid lopen we een Pachenko hal binnen, waar heel veel automaten staan. De speelautomaten lijken op flipperkasten waarbij je met een balletje speelt dat je later tegen geld kunt omwisselen. Alle speelkasten maken bij elkaar een ongelooflijk lawaai!

Tijdens ons verblijf in Fukuoka hebben wij ook een bezoek gebracht aan het Ohori Park en de indrukwekkende Tochoji Tempel.

Tochoji Tempel Fukuoka

Tempeleiland Shikoku

Nadat onze koffers via een pakketservice naar het hotel in Hiroshima gebracht worden gaan wij met een kleine rugzak en de Japan Railpas op pad. Onze volgende bestemming is Shikoku, een eiland waar zich wel 88 tempels bevinden! Met een stempelkaart leggen bedevaartgangers tijdens hun 1200 kilometer lange pelgrimstocht vast welke tempels bezocht zijn.

Op Shikoku brengen we een bezoek aan de stad Matsuyama. Deze moderne stad is bekend door het goed bewaard gebleven Matsuyama kasteel. Wanneer wij later lunchen, doen wij een nieuwe ervaring op: je wijst in het restaurant namelijk de vis in het aquarium aan, die je wilt eten.

Daarna brengen we een bezoek aan Dogo Onsen, het oudste badhuis van Japan. Heerlijk even relaxen in het warme natuur waterbad! ’s Avonds eten wij gezellig in Yumenoya Izakaya, een eetcafé met enthousiast personeel. Hierna nog één (of twee) afzakkertjes in de pianobar Moonglow, waar we getrakteerd worden op live muziek en speciaal toegezongen worden.

Matsuyama Kasteel Shikoku

Fietsen door Imabari

Na een treinrit komen we de volgende dag aan in Imabari. We huren fietsen waarmee we via de vele prachtige (en hoge) bruggen en eilandjes naar het hoofdeiland Honshu fietsen. Aan de andere kant in Onomichi leveren we de fietsen weer in en reizen per trein in een uur naar Hiroshima. Pfff … gelukkig is het na deze fietstocht van 75 kilometer niet ver lopen naar het Granvia hotel, dat zich middenin het station bevindt.

Fietsen Imabari

Indrukwekkende verhalen bij Hiroshima

Hiroshima is bekend van de atoombom die op 6 augustus 1945 viel. We zijn zwaar onder de indruk van het museum. Bij één van de monumenten vinden we twee heren die sinds hun pensionering iedere dag toeristen antwoord geven op vragen die niet in het museum beantwoord worden. Ook leerden we hoe je een kraanvogel vouwt; het nationaal symbool van lang leven, vrede en hoop.

Hiroshima

Mount Koya

We sturen onze koffers naar Kyoto en wij vertrekken naar Mount Koya. Per trein en kabelbaan reizen we naar het centrum van het Shingon Boeddhisme. Hier logeren we in tempelhotel Shojoshin-in, waar we verwend worden met een uitgebreid veganistisch diner.

’s Avonds lopen we met een monnik over de bijzondere begraafplaats Okunoin en naar de tempel van Kukai. Dit willen we de volgende dag met daglicht nog eens bekijken! Dat gebeurt al snel, want in het tempelhotel is het na negen uur stil en de volgende morgen word je om half zeven gewekt voor de ochtendceremonie.

Mount Koya

Kyoto

Helemaal ‘zen’ vertrekken we naar Kyoto. De reis hiernaartoe met de kabelbaan en trein duurt drie uur. Hier treffen we onze koffers weer: wat een heerlijke manier van reizen is dit! In Kyoto lopen wij door het gezellige centrum waar we de speciale Nishiki Food Market bezoeken. Verder bezoeken we schitterende tempels.

Met de bus (je betaalt bij het uitstappen en wisselt geld in de geldwisselmachine) stappen we uit bij de Rokuon-ji tempel, waar we het prachtige beeld vastleggen van het Gouden Paviljoen, dat op het water lijkt te drijven. Vervolgens brengt de bus ons naar het Filosofenpad, waar we de Ginkakuji tempel bezichtigen en daarna de 2 kilometer lange route langs het kanaaltje lopen. Deze route is heel mooi en met bloesem zal de route al helemaal bijzonder zijn!

Kyoto Gouden Paviljoen

Opvallend tijdens ons verblijf in Japan is een bezoek aan het toilet, uitgerust met bedieningspaneel waarbij naast verwarming ook twee soorten douches en achtergrondgeluiden te regelen zijn. Zo’n beetje overal in Japan vinden we ze.
In Kyoto lopen (vooral in de Gion wijk) nog veel geisha’s rond en het is mogelijk om een geisha kostuum te huren voor een dag, waardoor we ook niet Japanse geisha’s zien. Na al het Aziatische eten smaakt een Italiaanse maaltijd ook erg goed! Wel duur, maar heerlijk in het restaurant Scorpione dat aan de rivier ligt.

De hoogste houten tempel in Nara

Nog steeds zijn we niet tempel-moe, want we gaan naar Nara, op 40 kilometer treinafstand van Kyoto, om de hoogste houten tempel van Japan te bezoeken. In de tempel bevindt zich een Boeddhabeeld van wel 15 meter! Onderweg kun je genieten van eetstalletjes langs de weg en de vele herten die zich in Nara bevinden. De herten laten zich aaien en voeren met hertenkoekjes.

Hoogste houten tempel Nara

Takayama

Dan vertrekken we met de trein naar Takayama en de treinreis langs de rivier is prachtig! In Takayama verblijven we in het authentieke Rijokan Hoshokaku hotel. Hier lopen wij door het centrum, dat wordt gekenmerkt door smalle straatjes en traditionele huizen, waar je soja producten en sake kunt proeven en kopen.

Aan het eind van de dag keren wij terug naar het hotel en houden wij ons aan de dresscode van het hotel: vrouwen dragen een roze kimono en de mannen dragen een mintgroene variant. Na de maaltijd relaxen wij nog even in de lounge van het hotel en daarna de oogjes dicht, want de volgende dag willen wij weer fit zijn om het museum met de praalwagens te zien, die twee keer per jaar tijdens een festival rijden. En we willen het openluchtmuseum Hida no Sato ook niet missen.

Takayama leeuw

Wereldstad Tokyo

Tokyo is de laatste stop van onze reis. Hier bezoeken wij het MoMa museum en gaan we ‘s avonds naar een akte uit het Kabuki theater. De akte is heel indrukwekkend, maar wij begrijpen het verhaal ondanks het vele spektakel en geschreeuw niet helemaal.

Verder bezoeken we in Tokyo de exclusieve Ginza wijk, die bekend staat om de meest exclusieve winkels van Japan en bewonderen we de voorkant van het centraal station dat een kopie is van het Amsterdamse station. Vervolgens reizen we via de drukke Tsukiji vismarkt met de watertaxi naar de Asakusa tempel.

Tokyo

’s Avonds hebben we een afspraak met Sumie en Masaki, die we via nagomivisit.com hebben gevonden. Een heel bijzondere manier van eten, want je eet bij Japanse mensen in huis!

De resterende dagen in Tokyo bezoeken wij het Edo museum en het Yoyogi park, vol met alternatief geklede mensen, die op de zondagmiddag op het gras liggen te chillen. Verder willen wij voor wij naar huis gaan nog een paar tempels bezichtigen! Per trein reizen we in een uur naar Kamakura en huren een fiets om de Budha’s Hasedera tempel en de grote Kotokuin tempel te zien.

Yoyogi park

Benieuwd geworden naar Japan?

Wil je meer weten over het fantastische Japan? Ontdek dé weetjes over Japan. Of heb je zelf zin gekregen in een trip naar deze prachtige bestemming? Laat een ReisXpert een onvergetelijke reis naar Japan op maat samenstellen. Kom langs of maak een afspraak!

Maak een afspraak!

Dit blog is geschreven door Persoonlijke Reisadviseur Laura Kloprogge naar aanleiding van haar reis naar Japan.