Na een korte vlucht van ongeveer 2 uurtjes ben je in Napels. Het is het kleine broertje van Rome, maar dan in een rauwe en ongepolijste versie. Een stad die schreeuwt om ontdekt te worden. Laat je verrassen door de Napels bezienswaardigheden!

Ontdek meer Italië

Na aankomst op de luchthaven lopen we richting de taxistandplaats: een heerlijk chaotisch welkom in Italië. De taxi zet ons voor circa €25,00 af bij het zeer centraal gelegen hotel Fly Boutique. Het is een leuk hotel waar we van tevoren de kleur van de kamer konden kiezen! Voor het uitgebreide ontbijtbuffet ga je naar de bovenste etage..

Tijd voor Limoncello!

Dit weekend beginnen we met een vrijmibo in de kleine limoncellobrouwerij Limoné op de Piazza San Gaetano 72. Het geheel wordt in goed Engels uitgelegd én je mag proeven. Ze hebben ook pasta geelgekleurd door citroen. Erg lekker met vis!

Limoncellobrouwerij Limoné

Van kerst naar de traditionele Napolitaanse keuken

In de Via San Gregorio Armeno is het 365 dagen per jaar kerst. Er liggen engeltjes, kerstballen, herdertjes en grote kerstpoppenhuizen.

Kerststraat Via San Gregorio Armeno

We kunnen in het centrum niet voorbij de Taralleria Napoletana lopen, want je gaat hier letterlijk van watertanden. Je vindt er een klein terrasje en vele koekjes, gevuld met allerlei – vooral hartige – dingen. Wijntje erbij en we zitten weer buiten; wat een heerlijk klimaat heeft deze stad zowel in het voor- en najaar!

In de avond eten we een hapje bij bistro Pulcinella waar ondertussen bij de ingang een Napolitaanse volkszanger optreedt. De Napolitanen hebben hun eigen muziek in hun eigen dialect. Voordat ik mijn ogen sluit lees ik nog een stukje uit één van de Napolitaanse romans van Elena Ferrante: een verhaal dat zich afspeelt in Napels tijdens de jaren vijftig en zestig.

Taralleria Napoletana koekjes

Verse vis en de vulkaan Vesuvius!

Via de levendige markt La Pignasecca lopen we naar het station Montesanto. Vanaf hier brengt het treintje je via een kabelbaan voor circa €1,10 vlot de berg op. Het tweede en tevens eindstation ligt op een paar honderd meter van Castell Sant’Elmo.

Vis markt La Pignasecca

Vanaf onderstaande plek heb je een geweldig uitzicht over de stad, vulkaan Vesuvius en de zee! Zeker als je op het terras van Renzo e Lucia gaat zitten is het uitzicht waanzinnig. Er is nog meer te zien in de bovenwijken van Napels, maar wij dalen af met de trap en eten een paar antipasti bij Ferdinando e Carolina. Erg lekker maar op het einde van de middag start de foodtour dus we houden ons in tijdens de lunch!

Vulkaan Vesuvius

Foodtour door Napels!

Gids Alex ontmoeten we in het historische café Gambrinus aan de Piazza del Plebiscito. De foodtour start met een echte espresso en Alex vertelt veel over de stad, de geschiedenis, de bewoners en hun eetgewoontes.

Foodtour Caffe Gambrinus

Op straat eten we een gebakje dat er uitziet als een deegkunstwerkje genaamd sfogliatella. Vervolgens proeven we in een restaurantje friarielli echte Napolitaanse broccoli en superlekkere aubergine met een heerlijke lokale wijn.

Ondertussen lopen we door de stad en maken we kennis met de term ‘uitgestelde koffie’. Klanten betalen een extra kopje koffie, dat later opgevraagd wordt door iemand die het zich niet kan veroorloven. In de via Atri staat een Napolitaan uit volle borst te zingen wanneer genoeg mensen zich verzameld hebben onder zijn balkon.

We lopen Gino Sorbillo voorbij, waar ze de nummer 1 pizza van de wereld verkopen. Bij Gino moet je circa drie uur wachten vóór binnenkomst. Napolitanen zijn het wachten gewend en vrolijken de wachttijd op met een drankje en muziek. Maar een stedentrip Napels zónder pizza kan natuurlijk niet! We proberen de gefrituurde pizza en ook de traditionele pizza Margherita die uitgevonden is in Napels. We aaien de schedel bij Pia Purgatorio. De achterliggende kerk is gebouwd om te bidden voor alle overledenen en daar staat de schedel symbool voor. Alex vertelt ons ook over de mythische figuur Pulcinella – vertegenwoordiger van het straatleven – die je overal in de stad afgebeeld ziet.

Gino Sorbillo Pia Purgatorio schedel kerk

We moeten even wachten voordat we de populaire trattoria Campagnola binnen mogen. Hier worden verschillende soorten vis geserveerd. Met een limoncello en een Italiaans ijsje smeren we onze magen echt dicht. Wat een avond!

Trattoria Campagnola foodtour

Kunst in de metrostations en het Romeinse Neapolis

’s Morgens maken we een ritje met de metro. Je waant je voor even in een museum want in Napels zijn verschillende metrostations erg mooi versierd door diverse kunstenaars. We maken een tussenstop bij station Università; de kunstwerken doen me denken aan tekeningen die ik vroeger maakte met de schijven en ringen van Spirograph.

Metrostation Toledo

Vandaag staat het Sansevero Chapel Museum op de planning met de meest prachtige beeldhouwwerken. Bij aankomst blijkt de rij wachtenden zó lang, dat we ervoor kiezen om eerst de ondergrondse stad van Napels te bekijken. Met een gids dalen we af naar beneden en zien overblijfselen uit een ver verleden. Aan het eind van de tour zien we een deel van het Romeins theater, de rest is nog niet blootgelegd. Er valt nog een hoop op te graven in Napels! Na een kijkje in het verleden is het tijd een lunch bij het knusse cafeetje in hippiesfeer: de Shanti Bar.

Op zondagavond zijn winkels en restaurants veelal gesloten in het centrum van Napels. Wij zoeken de boulevard op en doen als de meeste Napolitanen: wandelen, borrelen en eten bij de vele restaurants die zich aan de boulevard bevinden. Vanuit restaurant Hachè kunnen we al etend de zon onder zien gaan.

Shanti Bar ondergrondse stad Napels

Drie dagen was te kort voor Napels. Ik had niet verwacht dat er zoveel te zien zou zijn. Mocht je dus langer blijven: een bezoek aan de eilandjes Ischia en Procida, de Vesuvius, Pompeï en de prachtige Amalfikust kunnen makkelijk een hele vakantie vullen.

Benieuwd naar onze reizen naar Napels?

Pak je kans en ontdek het authentieke Napels met eigen ogen! Of laat een ReisXpert een onvergetelijke reis naar Napels op maat samenstellen. Kom langs of maak een afspraak!

Maak een afspraak!

 
Dit blog is geschreven door Persoonlijke Reisadviseur Laura Kloprogge naar aanleiding van haar reis naar Napels.