Tijdens ons jaarlijks uitstapje met het gezin hebben we dit jaar afgesproken in Porto. Mijn partner en ik verblijven een week in Porto, oudste dochter en vriend komen voor een stedentrip en onze jongste dochter en vriend maken er een combi Lissabon-Porto van. Dat zijn een paar mogelijkheden, want je kunt in Portugal ook mooie rondreizen maken. Lees snel verder en ontdek welke Porto bezienswaardigheden Laura allemaal heeft bezocht!

Ontdek meer Portugal

Een goed begin!

Nog nooit ben ik een hele week in een stad geweest als toerist, maar hier zullen we ons niet vervelen! Vanuit de luchthaven pakken we een metro naar ons verblijfadres nét aan de overkant van de rivier de Douro. We verkennen de stad te voet, en starten de eerste middag meteen goed; aan de rivier genieten wij in de zon van het mooiste uitzicht op de stad met een glaasje …. witte port!

Tip: de metro was slechts 3 euro per persoon! Liever niet met het openbaar vervoer? Neem een taxi voor ca. 30 euro of de über voor ca. 15 euro.

Douro brug Ponte Dom Luís I

Porthuis Pinto

Aan ‘onze’ kant van de Douro vind je alle porthuizen waarvan je de meeste kunt bezoeken. Bekende merken als Köppke, Offley, Sandemann en Calem bekijken we niet. Wij brengen een bezoek aan het porthuis van A. Ramos Pinto. Tijdens de rondleiding krijg je een indruk van de kunstzinnige oprichter en de aandacht die hij had voor de innovatie van zijn bedrijf. En natuurlijk aan het eind van de rondleiding proeven we de overheerlijke port.

Rivier Douro - Ramos Pinto

Porto bezienswaardigheden: Sao Bento & St Francisco

Lekker dwalen door de oude stad (met die prachtige brug) en onderweg een Pastel de Nata (soort crème brûlée broodje) eten! Zo komen we aan bij het Casa de Musica ontworpen door Rem Koolhaas. Dan richten we ons weer op het eten en komen terecht in de foodmarket Do Bom Sucesso. Vol met Portugezen die wat lekkers eten tijdens een wedstrijd van het Portugese voetbalteam.

Pastel de Nata

In de oude stad moet je het station Sao Bento even bekijken. De hal is indrukwekkend versierd met tegels die Portugese (oorlogs)taferelen afbeelden. De St Francisco kerk is ook één van de prachtige Porto bezienswaardigheden met zijn kunstig gesneden houtwerk. Dan kijken we binnen in boekhandel Lello. Je betaalt entree om naar binnen te mogen, maar dat krijg je terug als je iets koopt in de boekhandel waar Harry Potter zich thuis zou voelen. En dan … lekker chillen op het gras van terras Sommersby.

Station Sao Bento

Fietsend naar het strand en een fado-avond

Langzaam lopen we terug naar ‘huis’ en onderweg eten we bij Fish Fixe aan de rivierkant. Ik probeer de bacalhau grelhado. Deze kabeljauw schijnt op 365 manieren klaargemaakt te kunnen worden. De volgende dag huren we fietsen (vlak bij de indrukwekkende Dom Luis brug) en fietsen we een kilometer of vijf langs de rivier naar de stranden van Gaia. Verschillende mooie stranden en leuke strandtentjes vind je hier!

Strand Gaia Porto

’s Avonds pakken we de stadslift naar de wijk Batalha en eten (op aanraden van een local) bij Casa de Mariquinhas en genieten van een intieme, muzikale fado-avond. Dit is een leuk, klein restaurantje dat we anders zelf niet hadden gevonden!

Stadion Mercado, shoppen en Matosinhos

Vandaag een vrouwen- en een mannengedeelte! Terwijl de vrouwen winkelen op de Rua Santa Catharina, drinken de mannen een biertje. Daarna een gezamenlijke lunch op de markt: Mercado Bolhao. In Porto kun je echt óveral superverse sardientjes eten!

Dan volgt nog een uitstapje voor de mannen: een bezoek aan het Estadio do Dragao. Wat ik ervan geleerd heb: dit stadion is gebouwd voor het EK van 2004. Porto dankt zijn goede metrostelsel aan dit EK én voetballegende Messi speelde hier zijn eerste uitwedstrijd met Barcelona.

Stadion Do Dragao

De laatste dag is aangebroken en we huren nog een keer een fiets om aan de andere kant van de rivier elf kilometer naar Matosinhos te fietsen. Hier is de visafslag (verkooppunt van vis) en er zijn veel eenvoudige restaurantjes te vinden waar je tussen de Portugezen zeeverse vis kunt eten!

Tip: Liever niet fietsen? Je kunt ook met de metro naar Matosinhos!

Zelf zin in een trip naar Porto gekregen?

Wil jij nu zelf alle bezienswaardigheden bewonderen? Op ongeveer 2,5 uur vliegen van Amsterdam is deze bestemming al te vinden. Laat een ReisXpert een onvergetelijke reis naar Porto op maat samenstellen. Kom langs of maak een afspraak!

Maak een afspraak!

Dit blog is geschreven door Persoonlijke Reisadviseur Laura Kloprogge naar aanleiding van haar studiereis naar Porto.