Malta is een niet te missen bestemming als je houdt van prachtige natuur, mooie culturele gebouwen én heerlijk eten. Alieke vertelt je er alles over!

Ontdek meer Malta

The Fishing Village

Vroeg in de ochtend vertrekken we met Air Malta vanaf Amsterdam. Na een 3 uur durende vlucht komen we aan op Malta. Vanaf de luchthaven rijden we direct door naar The Fishing Village Marsaxlokk. We stappen uit de bus en worden direct verrast met een prachtig uitzicht op de diverse gekleurde vissersbootjes in de haven! De vissers halen de vangst van de dag binnen, repareren hun netten nog even of zijn even heerlijk aan het bijkomen.

Marsaxlokk is tevens bekend om de grote vismarkt die hier iedere zondag is. Op deze markt kun je naast vis ook andere etenswaren, tafelkleedjes en souvenirs kopen. De vissershaven is vooral op zondag druk bezocht en is erg leuk om langs te lopen. Wil je liever wat rust dan kun je ook op een doordeweekse dag naar de markt. De markt is dan iets kleiner maar ook qua toeristen een stuk rustiger!

The Fishing Village Marsaxlokk

De blauwe grot: Blue Grotto

Na een prachtige wandeling langs de haven en over de markt gaan we verder richting de Blue Grotto. Doordat wij hier pas aan het einde van de middag zijn hebben we de prachtige schakering van de zon op het water gemist. Hierdoor heeft de grot de naam Blue Grotto gekregen. Iedere dag is hier van zonsopkomst tot circa 13:00 uur ‘s middags een uniek fenomeen te zien: door de ligging van de grot in combinatie met het zonlicht krijgt het water veel uitlopende kleuren blauw. Iedere inham heeft weer een unieke kleur blauw. In het haventje is een vertrekpunt voor de Maltese bootjes waarmee je de grot in kunt varen, zo kun je dit prachtige fenomeen van héél dichtbij ervaren.

Blue Grotto

Gozo

Vanuit het drukke Malta brengen we een bezoek aan het wat rustigere Gozo. Veel inwoners van Malta gaan zelf regelmatig voor de rust naar Gozo en zodra ik voet aan wal zet begrijp ik dit direct! Het is hier zo rustig … het voelt bijna alsof we de enige op het eiland zijn. Nu is het nog begin april en is het uiteraard een stukje drukker in de zomermaanden zelf. Onderweg naar Victoria komen we langs de zoutvlaktes van Gozo. We stappen even uit en gaan naar een kleine winkeltje dat gelegen is in een grot. Er staat een tafel, stoelen en er is zelf een bed aanwezig. De verkoop van het zout zelf vindt bij mooi weer onderaan de weg plaats.

Gozo zeezout

Verder naar Victoria

Vanaf de zoutvlaktes rijden we verder richting Victoria waar we een klimmetje moeten maken voor ons bezoek aan de Citadel. Midden in de Citadel staat de Kathedraal van Victoria: één van de mooiste kerken van Gozo. Het plafond is zo geschilderd dat het lijkt alsof het een koepel is, maar in werkelijkheid is het vlak. We touren nog even verder over het eiland en gaan richting de Azure Window.

Helaas gaat het om de overblijfselen, in maart 2017 is de Azure Window door een heftige storm bezweken en is de prachtige boog die er altijd was volledig in zee gestort. Ondanks dat de Azure Window zelf niet meer bestaat blijft het een toeristische trekpleister en komen er dagelijks nog vele bussen met toeristen aan.

Azure Window Citadel

Valletta

Onze laatste dag brengen wij door in het centrum van Valletta. Een heerlijke stad met prachtige gebouwen, winkels, terrasjes en uiteraard vele kerken waaronder de St. John’s Cathedral. Een bezoekje aan deze kerk is zeker de moeite waard. De kerk oogt van buiten sober, maar is van binnen volledig versierd met bladgoud. Op het plafond zijn door de Italiaanse kunstenaar Mattia Preti diverse fresco’s met scènes uit het leven van Johannes de Doper geschilderd. We worden begeleid door onze gids middels een oortje en worden zo meegenomen in het verhaal van Johannes de Doper. In de kerk zelf mogen er foto’s gemaakt worden, maar in het Oratorium mag niet gefotografeerd worden. Hier hangt het bekende schilderij van de Italiaanse kunstschilder Caravaggio met de onthoofding van Johannes de Doper.

Valletta

s’ Avonds brengen we een bezoekje aan Medina, de voormalige hoofdstad van Malta. Via een prachtige stadspoort komen wij Medina binnen en na een korte wandeling door de straatjes van dit middeleeuwse stadje lopen we richting The Medina Restaurant voor ons diner.

Medina

Via de prachtige toegangspoort kom je het middeleeuwse stadje Medina binnen!

Zodra we de houten deuren van het restaurant binnen lopen, komen we in een oase van rust. We worden vriendelijk ontvangen door het personeel en naar onze tafel begeleid waar we heerlijk genieten van ons diner en tevens onze laatste avond van deze mooie, maar korte reis.

Restaurant Medina

Malta heeft een goede indruk op mij achtergelaten. Het is een ideale bestemming voor mensen die van cultuur, historie en natuur houden. Dit vind je volop op Malta, maar ben jij op zoek naar prachtige goudgele zandstranden, dan zal deze bestemming je teleurstellen. Malta heeft een aantal stranden, echter zijn deze veelal opgespoten en smal. Daarentegen is Malta wel weer perfect voor snorkelaars en duikers. Het water is erg helder en warm. Ook vind je bij het eiland Gozo de spectaculaire ‘Blue Hole’ deze ligt bij de plek waar de Azure Window tot voor kort nog stond.

Zelf zin in een trip naar Malta gekregen?

Slechts 3 uur vliegen en je bent al op deze bijzondere bestemming! Of laat een ReisXpert een onvergetelijke reis naar Malta op maat samenstellen. Kom langs of maak een afspraak!

Maak een afspraak!

Dit blog is geschreven door Persoonlijke Reisadviseur Alieke Brouwer-Kamp uit naar aanleiding van haar reis naar Malta.