Sigaren rollen in Havana

Een groepje Amerikanen stapt de winkel uit. In hun handen een doosje echte Cubaanse sigaren…

Cuba is het land van de sigaren. Che Guevara rookte ze en ook menig Cubaan lurkt graag aan een onvervalste ‘havana’. Stap de Real Fábrika de Tabacos Partagás binnen en zie hier de sigarenmakers rollen, knippen en draaien aan hun eigen tafeltje. In het winkeltje La Casa del Habano zijn de handgedraaide sigaren te koop. Voor sommige exemplaren ben je honderden dollars kwijt, maar dan heb je wel een echte Cubaanse sigaar in je handen.

Paardrijden in Viñales

Nog een paar stappen en we zijn het heuveltje over. Juan belooft ons een oneindig zicht over een ‘schilderachtig’ landschap…

Door met een paard dwars over de tabaksvelden en heuveltjes van Viñales te trekken, krijg je een op-en-top indruk van de streek. Een plaatselijke gids begeleidt je, maar bepaalt niet hoe lang je over de smalle paadjes slingert. Dit doe je zelf. De rit voert je geheid langs ‘El Mural de la Prehistoria’, een reusachtige rots met kleurrijke muurschilderingen die de historie van Cuba uitbeelden. Wie zo min mogelijk toeristen wil tegenkomen, kan de tocht het beste aan het eind van de middag maken. Je hebt dan het landschap vol sigarenplantages, akkertjes en grote rotsen volledig voor jezelf. Door af en toe een frisse duik te nemen in een van de watervallen, zorg je voor een aangename onderbreking. 

Swingende Salsa

Ernesto grijpt je hand en pakt je bij je middel vast. ‘Ben je er klaar voor?’, vraagt hij, terwijl de eerste Cubaanse deuntjes klinken…

Op en top cultuur in Cuba: de Salsa en Cuba zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Elke Cubaan groeit op met de dans die zijn roots op het Caribische land heeft liggen. In de hoofdstad Havana vind je een salsabar op elke straathoek. Stap een ‘casas de trova’ binnen, laat je voorzichtig meevoeren op de Latijns-Amerikaanse klanken of neem privé-salsalessen om wat soepeler in de heupen te worden. Bij een verblijf in de stad hoort ook een bezoek aan Tropicana. In deze geliefde openluchtnachtclub kun je afkijken van de professionals, die avond na avond een kleurrijke show voorschotelen.

Good old oldtimers

Je stapt voorzichtig in een felrode bolide. Niet te geloven dat de Cubanen hier al in de jaren vijftig in rondreden…

Waar je ook kijkt op de Cubaanse wegen, je vindt er talrijke opgepoetste oldtimers. De Plymouths, Pontiacs en Buicks zijn al vermakelijk om naar te kijken, maar de beleving is pas compleet door rond te toeren in een Amerikaanse ‘oldie’. Laat je door een Engelssprekende privéchauffeur oppikken bij je hotel en maak een rit langs alle hotspots van Havana. Stop af en toe eens voor een wandeling door de nauwe steegjes van het historische La Habana Vieja om de echte Cubaanse sfeer te proeven. Bekijk onze autorondreizen Cuba en beleef die sfeer!

Treinrit door de nostalgie

We stoppen midden in de suikerrietvelden. Een Cubaan snijdt een stengel open en laat je de ‘guarapo’ proeven…

De Hershey-treinverbinding is een begrip in Cuba. Amerika’s bekendste chocolademaker Milton Hershey legde de spoorlijn tussen havenplaats Matanzas en hoofdstad Havana aan om het suiker uit zijn raffinaderijen zo snel mogelijk te vervoeren. Door in ‘het ijzeren paard’ te stappen, ervaar je de echte Cubaanse stijl van reizen en leven. Op een relaxed tempo slingert de trein zich een weg langs uitgestrekte tabaksvelden, Cubaanse boerendorpjes en glooiende heuvels. De sfeer is altijd goed. Kijk niet raar op als meeliftende dansers en muzikanten alle registers opentrekken en de treinrit omtoveren tot één groot ‘Fiesta Cubana’. Met onze bouwstenen Cuba stel jij zelf jouw reis samen of voeg je een interessante excursie toe aan jouw reis! Lees ook onze praktische informatie Cuba om goed voorbereid op reis te gaan. Zo kom je niet voor verrassingen te staan!

Rondreis Cuba

– OF –

Bekijk onze mooiste reizen naar Cuba