Londen

“Alles is verlicht. De Big Ben, de Tower Bridge, de London Eye. Ik weet niet waar ik kijken moet…”

Welkom in de hoofdstad van Engeland! In Londen tref je een stad van hippe buurten en oude tradities. Rijd rond in een rode dubbeldekker, winkel je een slag in de rondte in het luxe warenhuis Harrods of woon de wisseling van de wacht bij Buckingham Palace eens bij. Je beleeft Londen op haar mooist door plaats te nemen in de London Eye. Boek je eigen privécabine en kijk met een glaasje champagne in je handen uit op de Big Ben en het imposante St. Paul’s Cathedral. Blijf je liever met beide benen op de grond? In de wijk Notting Hill is er elke zaterdag de beroemde Portobello Road-vlooienmarkt.

Noord-Engeland

“Met een luide plof laat ik me op het groene gras vallen. De bossen van het Northumberland sluiten me van alle kanten in, maar ik heb me nog nooit zo vrij gevoeld…”

Kilometerslange stenen muurtjes, ondergrondse grottencomplexen en met dikke lagen veen bedekte heuvels bepalen het beeld in Noord-Engeland. Al het natuurschoon vormt het decor voor een landschap vol middeleeuwse kastelen, Romeinse wegen en vestingen uit de Vikingtijd. Trek er op uit met een mountainbike en maak eindeloos lange tochten door het Northumberland National Park. Wie maar door blijft fietsen, kan honderden kilometers in het park afleggen. Voor wandelliefhebbers is het lange-afstandswandelpad langs de Muur van Hadrianus een absolute must. De Romeinse muur wist ooit Schotse stammen uit het Romeinse rijk te weren…

Midden Engeland

“De nauwe geplaveide straatjes van Oxford leiden me naar de Bodleian Library. Ik ben benieuwd welke zeldzame manuscripten we tegenkomen…”

In het hart van Engeland proef je de eeuwenoude geschiedenis. Het gebied met zijn landhuizen, kastelen en Engelse tuinen was ooit de thuishaven van invloedrijke mannen als Robin Hood en William Shakespeare. Zo staat de duizend jaar oude eik waar Robin Hood met zijn kompanen vergaderde nog altijd overeind in het Sherwood Forest bij Nottingham. Even lekker uitwaaien? Aan de oostkust van de ‘Midlands’ vind je uitgestrekte duingebieden waar je urenlang kunt wandelen zonder ook maar iemand tegen te komen. Voor romantiek hoef je niets anders te doen dan een dagje rond te rijden over het Engelse platteland. De tijd lijkt hier al eeuwenlang stil te staan…

Wales

“We trekken nog geen kwartiertje rond en zien nu al het derde kasteel voorbijglijden. Het schijnt dat er spoken binnen de metersdikke muren ronddwalen…”

Met zijn eenzame heidevlaktes, beboste baaien aan de Atlantische kust en verlaten kastelen lijkt Wales je terug in de tijd te nemen. Wandel door de verlaten en uitgestrekte bossen van Dolgellau of laat je met een oude stroomtrein door het heuvelachtige landschap voeren. De treinen puffen zich een weg door alle hotspots van Wales. Er kronkelt zelfs een spoorlijn naar Snowdonia, de hoogste bergtop van het land. Ben je een actieveling en zoek je graag de spanning op? Zet je schrap en haal je paragliding-brevet in de heuvels van Midden-Wales. Wie graag een balletje slaat, kan terecht op een van de honderden greens aan de kliffenkust.

Zuidwest Engeland

“De kliffen doorsnijden de donkerblauwe golven. Dit uitzicht moet King Arthur ook gehad hebben…”

Vakantie Zuid-Engeland? Verscholen vissersdorpjes, kronkelige baaien en eindeloos lange kustpaden domineren het beeld van zuidwest Engeland. Je zit er warmpjes bij, nergens anders in Groot-Brittannië is het beter toeven dan in de Engelse Rivièra. Er floreren zelfs palmbomen in de beroemde Engelse tuinen van het graafschap Cornwall. Wandel eens over de lange zandstranden en wie weet beland je wel bij Land’s End, het meest westelijke puntje van Engeland. Op de Salisbury Plain tref je met de Stonehenge misschien wel ’s werelds meest beroemde prehistorische bouwwerk. De mysterieuze steencirkel is al duizenden jaren oud, maar het is gissen naar de precieze leeftijd…

Zuidoost Engeland

“Het portier sluit met een doffe klap. Ik hol naar de rand en staar naar de wijdverspreide klifkust. Dit is een perfecte zomerdag…”

Het zuidoosten van Engeland draagt met volle overtuiging de titel ‘the garden of England’. Wie door de heuvels van de streek trekt, stuit ongetwijfeld op kastelen en landhuizen die de Britse adel voor zichzelf lieten bouwen. Dwaal urenlang in de wereldberoemde Sissinghurst Castle Gardens of waan je in het verleden in de ‘old fashioned English garden’ van Great Dixter. Aan de zuidkust liggen chique badplaatsjes als Brighton en Eastbourne, waar je in de zomermaanden veel welgestelde Engelsen zult treffen. Breng ook zeker een bezoekje aan Canterbury. De oude stadsmuren en grootste kathedraal doen de middeleeuwen haast herleven…

Engelse eilanden

“Ik neem een flinke hap lucht. De zilte zeelucht lijkt zich te mengen met de frisse bloemengeur die op het eiland ronddwaalt…”

De eilanden rondom Engeland hebben ieder hun eigen highlights en karakteristieke kenmerken. Waai uit op het 105 kilometer lange voetpad rondom Wight, drapeer je handdoekje op je privéstrandje bij een verblijf op de Isles of Scilly of slinger over de ‘country lanes’ van de Kanaaleilanden. Op het grote Jersey zou je niet denken dat je op Engels grondgebied bivakkeert. De helderblauwe baaien, goudgele stranden en wuivende palmbomen doen je eerder in het zuiden van Europa wanen. Het nabijgelegen Guernsey geeft je met zijn stille binnenland, grillige kust en de met bontgekleurde bloemen begroeide kliffen weer een hele andere indruk.

The Royal Shakespeare Company

“Breed glimlachend veeg ik de tranen uit mijn ooghoek. Nog nooit heb ik zo hard gelachen. Niet te geloven dat dit toneelstuk al honderden jaren oud is…”

Hij schreef zijn beroemde werken meer dan vier eeuwen geleden, maar nog altijd heeft William Shakespeare een ongekende literaire invloed op de Engelse taal. De grootste en meest geliefde schrijver die Engeland ooit voortbracht trekt avond na avond volle zalen met zijn ‘comedies’, ‘tragedies’ en ‘history plays’. Wandel eens rond in Shakespeare zijn geboorteplaats Stratford-upon-Avon en neem een kijkje achter de schermen bij The Royal Shakespeare Company, een van ’s werelds beroemdste toneelgezelschappen. Dompel je onder in de wereld van Romeo and Juliet, a midsummernight’s dream en Hamlet. Wedden dat ‘to be or not to be, that’s the question’ je voor altijd bij zal blijven?

Badderen in Bath

“Ik sluit mijn ogen. Een zuchtje wind, de neerdalende zonnestralen en het warme water verlossen me even van alle drukte…”

De Romeinen lieten er monumentale badhuizen achter en dobberden maar al te graag in de thermale bronnen die het badplaatsje Bath herbergt. Duizenden jaren later zijn de ‘Roman Baths’ teruggebracht in hun oude staat en kun je een heilzaam bad nemen in de mineraalhoudende bronnen van het spastadje. Laat je ook zeker eens onder handen nemen in het spacomplex. De massages zijn hier ongekend. Voor een kopje thee moet je in The Canary Teashop zijn. Het zaakje staat met zijn huisgemaakte scones, gebakjes en thee niet voor niets in de bovenste regionen van de Britse ‘Top 100 Tearooms’…

Schelpen zoeken

“De jongste holt met zijn emmertje naar het heldere poeltje. Met een ferme zwiep haalt hij zijn schepnet door het water. “Een zeester!”, gilt hij, ondersteunend met wilde gebaren…”

Waar je ook kijkt in het zuidwesten van Engeland, de kust ligt bezaaid met eindeloos lange stranden. Wie goed rondkijkt, heeft met een beetje geluk een heel strand voor zichzelf. Metsel met zand en emmertjes een eigen sprookjeskasteel, struin de kustlijn af op zoek naar schelpen en aangespoelde zeesterren en kijk of je gebouwde dijk het wassende zeewater weet tegen te houden. Vergeet vooral niet de getijden in de gaten te houden op de borden in het zand. Sommige strandjes verdwijnen bij vloed volledig in de donkerblauwe golven.

Wellness in Wales

“Gillend spring ik onder de Ice Fountain. Ik was even aan verkoeling toe, maar dit is wel héél koud…”

Wil je kwiek en fit terugkeren na een avontuurlijke en actieve verblijf in Wales? Vertoef dan je laatste vakantiedagen in het luxe spahotel St. Brides. Vanaf een hoge klif kijk je uit op de baaien en de zee van de Pembrokeshire Coast, terwijl je ontspannen dagdroomt in een van de warme thermaalbaden. Breng ook eens een bezoekje aan Llandrindod Wells, om je ritme van wellness en relaxen heel even te doorbreken. Je treft er Victoriaanse gebouwen en kunt er geneeskrachtig bronwater bemachtigen…

Antiekshoppen

“Ik sta op het puntje van mijn tenen en reik het veilingsbordje zo hoog als ik kan. Die kristallen armband gaat met mij naar huis…”

Wie van snuisteren in oude antiekwinkels houdt, zal tijd tekort komen in de steden en dorpen van East Anglia. De zaakjes met porselein, kristal en zilverwerk zijn overal te vinden. In het historische dorpje Long Melford vind je zelfs een lange straat met alleen maar antiekwinkeltjes. Bezoek ook eens een antiekveiling. Misschien weet je een pronkstuk voor een habbekrats weg te kapen! 

 

Offerte of meer informatie?
Laat ons jouw reiswensen weten, dan maken wij een reisvoorstel op maat voor je.

– OF –

Bekijk onze mooiste reizen naar Engeland