Kos is hét fietseiland van Griekenland. Ook vind je er geweldige, brede zandstranden en culturele hoogtepunten uit de Middeleeuwen en de Oudheid, bijvoorbeeld in de hoofdstad Kos-Stad.

Kos is één van de meest oostelijk gelegen eilanden van Griekenland, en daarom één van de warmste en zonnigste. Tijdens je vakantie op Kos ben je met de boot zó in de bruisende Turkse badplaats Bodrum, een leuke dagtocht.

Kunnen we je helpen zoeken en boeken? Neem dan contact met ons op of maak een afspraak in het reisbureau.

Boek direct jouw Kos-vakantie

 


Bekijk al onze vakanties naar Kos

 

Handige informatie voor jouw vakantie Kos

  • Kos is – ten opzichte van bijvoorbeeld Rhodos en Kreta – een klein eiland. De lengte is ongeveer 40 kilometer, de maximale breedte 8 kilometer.
  • Kos ligt in het oosten van Griekenland, op slechts een paar kilometer van de Turkse westkust. De vliegtijd van Amsterdam naar Kos bedraagt iets minder dan 4 uur.
  • Op Kos is het, net als in de rest van Griekenland, 1 uur later dan in Nederland.
  • Het weer op Kos is één van de belangrijkste redenen van de populariteit van Kos. In het voorjaar, de zomer en de herfst valt er weinig regen en schijnt de zon veel. De temperaturen in april liggen rond 20-25°C, in de zomer tussen 30 en 35°C en in oktober rond de 25°C.

Stranden op Kos

De meeste stranden op Kos bestaan uit zand of fijngrind. De zeebodem bij de stranden lopen vrij snel af, wat de zee minder geschikt maakt voor kinderen om in te zwemmen. Tot de mooiste stranden behoren die van Marmari en het zeer populaire Lambi.

Natuur op Kos

De noordwestelijke kustlijn is vlak en landelijk; de koeien en geiten grazen er in de weilanden en de gebieden zijn bedekt met akkertjes, olijfboomgaarden en rietkragen. Langs de kuststrook zijn veel rotspartijen en zandstranden die af en toe worden onderbroken door grote en kleine rotsen. In het oosten domineert het Dikeos-gebergte dat in zuidwestelijke richting overloopt in een groot kalksteenachtig heuvellandschap met ontelbare spelonken en ravijnen.

Cultuur van Kos

Kos werd in het verleden geregeerd door Romeinen, Turken en Grieken. Deze mengelmoes van culturen is nog zichtbaar in het straatbeeld en onder de bevolking . Het eiland heeft in het verleden helaas enkele zware aardbevingen gehad, die veel vernietigd hebben. Hierdoor zijn ook enkele oude monumenten verloren gegaan. Het belangrijkste kuuroord van de oudheid is wel bewaard gebleven. De bevolking van Kos staat bekend om haar gastvrijheid, waardoor de deur bij deze mensen vaak wagenwijd open staat.

Highlights en tips Kos

  • De vele opgravingen in Kos-Stad zijn absoluut een bezoek waard tijdens je vakantie op Kos. Hier zijn namelijk de agorá, de basiliek, de stoa (zuilenhal), een oude Romeinse villa, een Middeleeuws kasteel en een tempelplein te bezichtigen. Het archeologische museum van de stad zit ook vol met overblijfselen uit vervlogen tijden.
  • Het prachtige zoutmeer tussen Marmari en Tigaki, waar je grote schildpadden kunt spotten. In de lente zitten hier talloze ooievaars en flamingo’s.
  • Empros Therma, de warmwaterbronnen bij Agios Fokas, zorgen voor een heerlijke ontspanning na een dagje op pad in de vakantie.
  • Fietsen aan de noordkant van het eiland. Hier vind je veel fietsverhuurders, zodat iedereen op pad kan!

Heb jij nog niet genoeg van het zonnige Kos? Ontdek dé onmisbare Kos vakantie tips!

Op zoek naar een heerlijke zonvakantie naar Kos?
Laat ons jouw reiswensen weten, dan maken wij een reisvoorstel op maat voor je.