Het grootste en meest veelzijdige Griekse eiland is een paradijs voor zonaanbidders. Maar ook voor eeuwenoude cultuur, natuur en authentieke dorpjes zit je goed op Kreta. Zo kun je tijdens je vakantie Kreta een wandeling door de langste kloof van Europa maken. Of Knossos bezoeken, één van de meest interessante overblijfselen uit de Griekse Oudheid.

Met een lengte van ruim 250 kilometer is een autorondreis door Kreta een geweldige manier om heel veel van het eiland te zien. Iets voor jou? Neem dan contact met ons op of maak een afspraak in het reisbureau.

Boek direct jouw Kreta-vakantie

 


Bekijk al onze vakanties naar Kreta

 

Handige informatie voor jouw vakantie Kreta

  • Kreta is het grootste eiland van Griekenland: 260 kilometer lang en tot 70 kilometer breed.
  • Een rechtstreekse vlucht van Nederland naar Kreta duurt ongeveer 4 uur.
  • Op Kreta is het, net als in de rest van Griekenland, 1 uur later dan bij ons.
  • Het weer op Kreta is geweldig. Vanaf begin april tot ver in november liggen de temperaturen boven de 20 graden en valt er weinig neerslag. Juni, juli en augustus kunnen erg heet zijn, tot zelf 40 graden! Het bijna altijd aanwezige briesje is dan erg aangenaam.

De stranden op Kreta

Rondom Chania, Rethymnon en Malia zijn er brede, lange fijngrind- en zandstranden. Op de rest van het eiland zijn vooral veel kleine grind- en kiezelstrandjes die ingeklemd liggen tussen prachtige baaien. Op de populaire, drukke stranden zijn veel verschillende faciliteiten aanwezig, zoals ligbedden, douches en parasols. De gezellige boulevard langs de stranden hebben veel intieme restaurants en leuke winkeltjes

De natuur op Kreta

Het landschap van het grootste Griekse eiland is erg gevarieerd. Het binnenland van Kreta wordt getekend door de hoge bergen met toppen tot bijna 2500 meter hoogte. Er zijn groene valleien en talloze, uitgestrekte akkers met wijn-, olijf, en citrusboomgaarden. De zuidkust is bergachtig met een rotsige kustlijn, maar verder naar het oosten is deze kuststrook wat meer heuvelachtig.

Het nationale park Farangi Samaria heeft een 18 kilometer lange, natuurlijk kloof en is daarmee de grootste van Europa.

Cultuur Kreta

De ruïnes uit vervlogen tijden vertellen elk hun eigen verhaal. Het paleis Knossos is daar een voorbeeld van. Maar ook schitterende, oude kerken en kloosters tekenen het landschap. De Kretenzer stijl kenmerkt zich door de witgeschilderde huisjes met de blauw accenten. De keuken is gelijk aan die van de rest van Griekenland, wat betekent dat er heerlijke gerechten als moussaka en souvlaki voorgeschoteld worden.

Tips en highlights Kreta

Wij geven je graag een aantal tips om jouw vakantie op Kreta nóg leuker te maken.

  • In Heraklion zijn archeologische opgravingen en een archeologisch museum te bewonderen.
  • Ook de opgravingen van het Minoïsch paleis in Phataestos en het uitgegraven Romeinse dorp bij Gortys zijn fascinerend.
  • Het eiland Spinalonga en het vissersdorpje Matala lenen zich uitstekend voor een opmerkelijk uitstapje. Het laatstgenoemde dorpje staat niet alleen bekend om de mergelgrotten, maar ook omdat het vroeger bewoond werd door hippies. Op Spinalonga woonden ook opmerkelijke mensen: het eilandje stond vroeger bekend om zijn leprakolonie.
  • Het schilderachtige Chania is een voorbeeld van zo’n pittoresk, sfeervol dorpje. Onze Persoonlijke Reisadviseur Akke is hier geweest en deelt haar ervaring én nog meer – niet te missen – plekjes op Kreta graag met je in ons blog.
  • Het oostelijk gelegen Agios Nikolaos is een erg gezellig toeristenplaatsje, vol eetgelegenheden en bars.
  • Een boottrip naar het eiland Santorini
Op zoek naar een heerlijke zonvakantie naar Kreta?
Laat ons jouw reiswensen weten, dan maken wij een reisvoorstel op maat voor je.