Big Island

“Mijn schoenen knellen, maar ik stap stevig door. In de verte zie ik een enorme slurf rook uit de grond naar boven reiken. Wauw, de enige actieve vulkaan van Amerika…”

Big Island Hawaii is, vanzelfsprekend, het grootste eiland van Hawaii. Dit eiland is qua oppervlakte zelfs groter dan alle andere eilanden van de archipel samen! De hoogste berg van de wereld torent hier boven het landschap uit: de 10.200 meter hoge Mauna Kea. Big Island is een jong eiland en hierdoor is er nog volop vulkanische activiteit… Dat maakt een bezoekje aan dit eiland een stuk spannender! De vulkaan Kilauea is de enige actieve vulkaan van de VS. De erupties hebben tot gevolg dat het eiland zich nog altijd uitbreid. Big Island wordt steeds groter! Dit betekent nog meer plek voor dramatische lavavelden, weelderige regenwouden, watervallen en orchideeëntuinen… Wil je van de geschiedenis van Hawaii proeven? Dan moet je vooral aan de noordwestkust zijn, met rotstekeningen, tempels en resten uit de Polynesische beschaving…

Maui

“De weelderige, groene bladerenmassa wuift langzaam heen en weer door de wind. Bij het zachte geruis van de bladeren kan ik het niet helpen dat ik even mijn ogen sluit…”

Maui is na Big Island het grootste eiland van Hawaii. Met haar valleien vol ananas, suikerriet en zeldzame bloemen is de bijnaam ‘eiland der valleien’ zeker niet uit de lucht komen vallen.. Maui kent een uitbundige flora: geniet van het uitzicht op sprookjesachtige bergen of kom tot bezinning bij een idyllische waterval. Maak een tocht langs de groene noordoostkust of woel met je blote voeten door het witte zand van de stranden. De laatste twintig jaar is het eiland zich steeds meer op toerisme gaan richten. Vooral de zuidwestkust is in het bezit van de meest tropische stranden. Naast het bijbruinen, kun je hier ook een kijkje onder water nemen tijdens een snorkeltocht of duikexcursie. En van november tot en met maart zie je vanuit de kust regelmatig bultruggen boven het wateroppervlak uit rijzen….

Oahu

“Ik kijk uit mijn hotelraam uit over Waikiki Beach en scan met mijn ogen het strand. Volgens mij zie ik daar nog wel een goed plekje…”

Oahu is het op twee na grootste eiland van Hawaii. Meer dan 75% van de Hawaiiaanse bevolking woont hier. Ook mag dit eiland zich gelukkig prijzen met de meeste toeristen van heel Hawaii. Niet gek: Oahu is rustig en landelijk met ananas- en suikerrietplantages en een wilde jungle met hoge bergtoppen. Van de golven aan de noordkust wordt dankbaar gebruikt gemaakt door surfers. Maar ook de historische bezienswaardigheden zijn op het eiland ruim vertegenwoordigd. Denk bijvoorbeeld aan de beroemde baai ‘Pearl Harbor’, met de rijke historie. Je vindt deze baai ten westen van Honolulu, de levendige en ruim opgezette hoofdstad van Hawaii. In de wijk Waikiki in Honolulu vind je de meeste hotels en uitgaansgelegenheden. Ook herbergt deze wijk een 2,4 kilometer lang strand. Wanneer je deze helemaal afloopt kom je bij een uitgedoofde vulkaan terecht…

Kauai

“Ik spiek voorzichtig over het randje de diepte in… het begint me even te duizelen. Ik snap wel waarom ze dit de ‘Grand Caynon van de Pacific’ noemen…”

Kauai is het oudste eiland van Hawaii. Een tropisch en groen paradijs met regenwouden, watervallen en lange, witte zandstranden. Het eiland staat bekend om de indrukwekkende Waimea Canyon; de Grand Canyon van de Pacific. Ook de meest vochtige plek ter aarde is hier te vinden: Mount Waialeale met twaalf meter neerslag per jaar. Wist je trouwens dat je je in een filmdecor waant? Onder andere de klassieker ‘Jurassic Park’ is hier opgenomen! Als je goed kijkt, kun je vanaf Kauai het bijzondere en ‘verboden’ eilandje Niihau zien. Hier leven 125 volbloed Hawaiien in complete afzondering. Ze kunnen wel van het eiland af, maar kiezen er voor in isolatie te leven. Helaas is het verboden dit eiland te bezoeken, als je niet uitgenodigd bent…

Molokai

“Met mijn hoofd in mijn nek tuur ik naar boven, de branding ruist achter mij. Ik sta naar de hoogste zeekliffen ter wereld te kijken…”

Vlak boven Kaui ligt het langwerpige eilandje Molokai, ook wel: ‘het vriendelijke eiland’. Dit eilandje kan op een stuk minder bezoekers rekenen. Vreemd eigenlijk, want Molokai is het meest authentieke eilandje van de hele archipel! Ongerept natuur en historische bezienswaardigheden wisselen elkaar af. Laat je imponeren door de hoogste zeekliffen ter wereld of bezoek oude, Polynesische tempels!

Lanai

“Ik zet mijn cocktail op het tafeltje en gooi mijn voeten omhoog. Omringd door honderden tropische bloemen en planten staar ik over de weidse oceaan…”

Het droge en rotsachtige Lanai is het op één na kleinste eiland van Hawaii. Vanaf andere Hawaiiaanse eilanden is Lanai te zien als één grote glooiende heuvel. Vroeger was het eiland privé eigendom van de plantersfamilie Dole, die hun geld verdienden met de ananasplantages. Daar kom de bijnaam ‘ananaseiland’ vandaan. Vandaag de dag is het eilandje het walhalla voor de rustzoeker. Geniet van de natuur en de privacy op dit met pijnbomen bezaaide eiland. Over de plantagevelden grazen nu runderen en paarden. Je hebt de keus uit twee exclusieve hotels. Sla hier een balletje op de golfbaan, ga paardrijden of geniet van een tropische tuin direct aan de oceaan…

Kaho’olawe

“Ik tuur me mijn verrekijker over de zee. Volgens mij zie ik daar een bergtop, dit moet het eilandje Kaho’olawe wel zijn…”

Het onbewoonde Kaho’olawe is het kleinste eilandje van Hawaii. Vroeger werden hier misdadigers naar verbannen, diende het eiland als oefenterrein voor het Amerikaanse leger en werd het gebruikt voor schapen en geiten om te grazen. Vandaag de dag gebruiken de Hawaiianen het eiland onder andere voor culturele en spirituele ceremonies. De top van de 452 meter hoge Pu’u Moaulanui berg vormt het hoogste punt in het droge landschap. Sinds 1993 wordt het eiland beschermd door de Kaho’olawe Island Reserve. Helaas is de toegang hierdoor erg beperkt…

Op zoek naar een onvergetelijke reis naar Hawaii?
Laat ons jouw reiswensen weten, dan maken wij een reisvoorstel op maat voor je.

– OF –

Bekijk onze mooiste reizen naar Hawaii