Beste reistijd

De beste tijd voor Hawaii reizen ligt tussen mei en oktober. De temperatuur is dan op zijn aangenaamst en de natuur op zijn mooist.

Ligging

Hawaii ligt in de Stille Oceaan op ongeveer vierduizend kilometer van de Amerikaanse oostkust. De Amerikaanse staat bestaat uit ruim 130 tropische eilanden, waarvan de ruime meerderheid onbewoond is. De eilanden zijn ontstaan als gevolg van vulkanische uitbarstingen. Naast de kleine eilandjes zijn er ook acht grote eilanden ontstaan: Big Island Hawaii, Maui, Oahu, Kauai, Kahoolawe, Lanai, Molokai en Niihau.

Flora en Fauna

Het landschap op de Hawaiiaanse eilanden varieert van kilometershoge kliffen en dorre woestijnen tot tropische regenwouden, moerassen en schitterende groene valleien. Hawaii staat natuurlijk bekend om de vulkanen waaruit deze jongste Amerikaanse staat is ontstaan. Op Maui ligt de Haleakalade, de grootste slapende vulkaan ter wereld, terwijl Big Island de meest actieve vulkaan van de staat herbergt. Door de vulkanische oorsprong regent het vaak aan één kant van de eilanden. De flora en fauna is zeer rijk in deze gebieden. Aan de droge kant van de eilanden regent het niet zo vaak en de begroeiing is daar ook minder. Dankzij de afgelegen ligging en het tropische klimaat leven er een groot aantal zeldzame vogels, reptielen, planen en bloemen.

Geschiedenis

Hawaii wordt sinds 400 na Christus bewoond door Polynesiërs, die waarschijnlijk uit de buurt van Tahiti kwamen. Polynesiërs waren zeer goede zeevaarders en waren de Hawaiiaanse taal machtig. Het wordt aangenomen dat de eilanden in de 16e eeuw nog in bezit waren van de Spanjaarden, maar de Britse zeevaarder James Cook staat bekend als de officiële ontdekker van de eilanden. Hij noemde ze de ‘Sandwich Islands’.

Koning Kamehameha I besloot om de eilanden tot één koninkrijk te verenigen. Het koninkrijk wist, ondanks de strategische ligging, een groot deel van de negentiende eeuw onafhankelijk te blijven. In 1893 pleegden een paar Amerikaanse suikerplanters een staatsgreep en zij openden de deuren voor Amerikaans ingrijpen. In 1941 bombardeerde het Japanse leger Pearl Harbor op het eiland Oahu. Hawaii bleef een kolonie tot 1959. Op dat moment werd het een staat van de Verenigde Staten.

Godsdienst

In Hawaii hangt de ruime meerderheid van de bevolking het protestantse en Rooms-Katholieke geloof aan. Door immigranten van over de hele wereld heeft Hawaii ook kennis mogen maken met het boeddhisme, het hindoeïsme en de islam.

Eten en drinken

Wie typisch exotische gerechten uit de Hawaiiaanse keuken wil proeven, moet vragen naar gerechten als Kalua Pig, Lomilomi Salmon en Mahi Mahi Fish. Op een folklore avond, Lauau genaamd, zijn deze gerechten in veel gevallen te proeven. De avond staat volgens Hawaiiaanse traditie in het teken van zang, dans en eten. Hawaii heeft ook zijn eigen koffie, Kona Coffee en de bekende macademianoten komen ook uit Hawaï.

Geldzaken

Hawaii hanteert de Amerikaanse dollar als valuta. Een creditcard is een veel gebruikt betaalmiddel in de Verenigde Staten. Zeker bij het huren van een auto of hotelkamer is een creditcard gemakkelijk en soms zelfs vereist. Daarnaast wordt het aangeraden om travellers cheques mee te nemen.

Grensdocumenten

Voor uw vakantie op Hawaii dient u in het bezit te zijn van een geldig paspoort dat bij aankomst nog zes maanden geldig is. Daarnaast is het belangrijk om een retourticket te hebben en om tenminste 72 uur voor vertrek een Amerikaanse ESTA aan te vragen. Bij aankomst op de luchthaven wordt een toeristenvisum van max. drie maanden verschaft. Houd er rekening mee dat kinderen vanaf 26 juni 2012 in het bezit dienen te zijn van een eigen paspoort.

Advies voor vertrek

Gezien de tropische temperaturen op de eilanden van Hawaii is het aan te raden om luchtige en katoenen kleding mee te nemen. Neem ook zeker een trui mee bij overnachting in een gebouw met airconditioning.

Tijdsverschil: In Hawaii is het elf uur vroeger dan in Nederland.
Elektriciteit: In Hawaii hanteert men een voltage van 110V/60Hz. De stopcontacten zijn driepolig. Voor het aansluiten van elektrische apparaten is een adapter of wereldstekker nodig.
Pinnen: Let op: in verband met de veiligheid staat uw bankpas waarschijnlijk standaard ‘uit’ voor pinnen buiten Europa. Laat uw bankpas dus even ‘aan’ zetten via uw bank!

Op zoek naar een onvergetelijke reis naar Hawaii?
Laat ons jouw reiswensen weten, dan maken wij een reisvoorstel op maat voor je.

– OF –

Bekijk onze mooiste reizen naar Hawaii