Mijn reis door Australië gaat verder! In mei 2017 begonnen wij aan een rondreis door Australië. Mijn eerste avonturen lees je in dit blog. Nu neem ik je verder mee door West-Australië. Wij en onze 4×4 Adventure Camper staan te trappelen om de ruim 2200 kilometer van Broome naar Perth te ontdekken! Van het rode, eenzame en stoffige binnenland aan de ene kant naar het land met de turquoise Indische Oceaan aan de andere kant. Geniet en reis met ons mee!
Ontdek meer Australië

Gevangen in een boom!

Het rode zand van de Gibb River Road laten wij achter en komen aan in het plaatsje Derby. Hier wassen we het stof van ons af en maken onze camper weer toonbaar. Derby’s hoofdstraat wordt gekenmerkt door tientallen ‘Baobab’-bomen. Deze “Boab Prison Tree” is 1500 jaar oude, grote en holle boom met een stamomtrek van 14.7 meter! Deze boom heeft in de negentiende eeuw vele jaren dienst gedaan als tijdelijke gevangenis voor Aboriginals en trekt nu veel toeristen.

Prison Tree Derby

Broome, parel van West-Australië

“Slip into Broome-time” is een lokaal gezegde in West-Australië dat nog steeds de tropische warmte van de stad Broome typeert. De stad is in 1880 gesticht als parelhaven en dit is nog goed te zien. Er zijn nog een paar oude parelschepen te bekijken, overal kan je parels kopen en je kunt een bezoek brengen aan een parelfarm ‘Willie Creek Pearl Farm’, wat wij erg interessant vonden.

De stad Broome heeft verder vele gezellige restaurants, cafés en ook kan je hier prima winkelen (waar je wel aan toe bent na de afgelegen Gibb River Road). Maar de grootste trekpleister is Cable Beach, één van de mooiste en bekendste stranden van Australië. In de winter kan je hier heerlijk zwemmen, maar kijk in de zomer uit voor kwallen! Je mag hier met je auto met vierwielaandrijving het strand op en dat wordt veel gedaan tijdens de prachtige zonsondergang die je hier kan meemaken.

Broome

Karijini National Park, wandelen en zwemmen

Verder naar het zuiden komen we bij het prachtige Karijini National Park aan. Rode rotsen, ravijnen, watervallen en zwempoelen laten je meteen weer voelen dat je weer terug bent in de Outback! In dit grote park zijn twee standaard campings. Wij verblijven op de camping Savannah Ground en genieten meteen van een warme douche op zonnecel. Er is hier een visitor centre waar wij ons laten informeren over de wandelingen en uitkijkpunten die je hier vindt. Vele wandelingen komen uit bij een poel waar je heerlijk verkoeling in kan zoeken. Trek voor dit park gerust enkele dagen uit, want het is hier echt geweldig!

Karijini National Park

De tegenhanger van het Great Barrier Reef

Wij reizen verder naar Ningaloo Reef. In vergelijking met het Great Barrier Reef in het oosten van Australië, past Ningaloo Reef ook zeker in het lijstje van de mooiste koraalriffen van Australië. Het fijne aan deze kustlijn is dat het heel toegankelijk is. Het rif ligt direct aan de kust en je kunt vaak vanaf het strand meteen gaan snorkelen! Prachtige koralen en vissen, schildpadden en roggen passeren mijn duikbril.

Verder naar het zuiden, krijgen we in Monkey Mia een ontmoeting met tientallen dolfijnen! De dolfijnen worden ‘s morgens gevoerd en komen graag naar het strand om een visje te halen, en zo sta je dus met je voetjes in het water en zwemmen de dolfijnen vlak langs je heen. Toeristisch, maar best wel leuk! Vlakbij Monkey Mia ligt het Francois Perron National Park. Het is hier hét walhalla voor de offroad-rijder. Het park bestaat uit rood zand, zoutpannen, Outbackcampings (zonder water of elektriciteit), rust, ruimte en het ‘alleen op de wereld gevoel’.

Ningaloo Reef walvishaaien

Blowholes en eten uit de grond

Onderweg proberen we zoveel mogelijk te slapen op bijzondere plekken. Zo slapen we bijvoorbeeld in de duinen op Quobba Station, de camper wiegt heen en weer in de harde wind en het geluid van de beukende golven zorgt ervoor dat we heerlijk slapen. Quobba ligt aan de Blowhole Coast: een ruige, winderige kust waar de golven breken op de rotsen en voor een waanzinnig spektakel zorgen. Wij kunnen hier geen genoeg van krijgen en het fototoestel maakt overuren.

Blowholes Blowhole Coast

Ook Pardoo Station en Wooramel Station zijn bijzonder. Op Wooramel worden we uitgenodigd voor een typisch Australische ‘damper’. Een damper is een bosbrood en bestaat uit bloem, zout en water te mengen en te bakken in de hete as van een kampvuur in een grondoven. Vele arbeiders, reizigers en kolonisten hebben dankzij dit brood vroegere barre tijden overleefd.

The Pinnacles en toch nog een Koala

Op zo’n 3 uur rijden noordelijk van Perth ligt Nambung National Park. Dit surrealistische landschap bestaat uit een schitterende gele zandwoestijn waaruit duizenden kalkstenen pilaren omhoog steken, sommige tot wel 5 meter hoog! Vroegere zeevaarders die hier aan wal kwamen, dachten een ruïne van een oude stad ontdekt te hebben. Alleen later kwamen zij erachter dat de pilaren fossiele plantenresten zijn. Hoe dan ook is het landschap bizar en opmerkelijk en je kunt hier diverse wandelingen maken. Ook is er een gemarkeerde autoroute die dwars door het park loopt.

Nambung National Park

Nog iets meer richting Perth ligt het Yanchep National Park. Hier wil ik graag nog heen, omdat je hier de enige koala’s van West-Australië vindt. Dit is niet het natuurlijke leefgebied van deze diertjes. Daarvoor moet je naar Zuid- of Oost-Australië gaan. Alhoewel dus onnatuurlijk, is het erg leuk om deze lome, koddige beestjes te zien hangen op en aan de takken van de eucalyptusbomen. 30 jaar geleden was ik al gecharmeerd van ze, vernoemde mijn dochter ernaar en geniet ook nu weer van hun schattige kopjes met pluizige oortjes…

Koala’s Yanchep National Park

De meest afgelegen grote stad ter wereld … Perth

Skyline Perth

Aan alles komt een einde … zo ook aan deze geweldige roadtrip West-Australië. Maar voordat we naar huis gaan bezoeken we Perth, de hoofdstad van West-Australië. Perth is een relaxte stad met een prachtige ligging om de Swan rivier heen. Verder heeft het een gezellig centrum, botanische tuinen en uitgestrekte grasvelden in het Kings Park en het Mediterrane oude stadje Fremantle ligt om de hoek. Ook strandliefhebbers halen hier hun hart op, je vindt er prachtige stranden. Wij blijven hier slechts 1 dag, klein foutje in de planning. Hier is zoveel te doen, deze stad verdient meer tijd! Volgende keer dan maar misschien?

Zelf zin in een trip naar West-Australië gekregen?

Blijf nog even in de vakantiesferen en lees een ander reisverslag van Tanja! Wat dacht je van een roadtrip door het prachtige Australië! Of laat een ReisXpert een onvergetelijke reis naar West-Australië op maat samenstellen. Kom langs of maak een afspraak!

Maak een afspraak!

Dit blog is geschreven door Persoonlijke Reisadviseur Tanja Spoelder naar aanleiding van haar rondreis in Australië.

 

 

Commentaar is niet beschikbaar