Hongarije

Ik probeer me niet te verroeren. De straatschilder schetst mijn silhouet op het lege tekenvel en ik onderdruk de neiging om even te spieken. Voor een klein bedrag bood hij aan me te schilderen en goedgemutst door de gezelligheid op het plein ging ik spontaan zitten. Terwijl ik stilzit, ruik ik de geur van goulash van de restaurantjes verderop. Na een kwartier heeft de straatschilder zijn kunstwerkje af en ik neem het vol bewondering van hem aan. Nadat ik hem een flinke fooi geef, ga ik mijn neus achterna: waar komt die goulash vandaan? Ervaar het allemaal zelf tijdens een vakantie Hongarije of een stedentrip Budapest.

Uitstapjes vakantie Hongarije

  • Uitstapje naar Budapest
  • Naar het Balatonmeer, het grootste meer van Europa
  • Thermae bezoeken

Natuur

Qua natuurschoon is Hongarije ongeëvenaard en gevarieerd. Woeste bergen en rivieren in het noorden, in het zuiden een vriendelijk, vlak steppelandschap aan, ook wel de 'poesta' genoemd. De natuurliefhebber moet tijdens de autovakantie Hongarije zeker een bezoek brengen aan Nationaal Park Hortobágy, een uitgestrekt moeras- en veengebied waar vele unieke vogelsoorten waar te nemen zijn. Op veel plekken is de vulkanische geschiedenis van het land duidelijk zichtbaar. Er zijn vele meren ontstaan waaraan momenteel veel kuuroorden en badplaatsen gelegen zijn. Een duik in het bekende Balatonmeer is dan ook verfrissend en gezond.

Cultuur van Hongarije

Hongarije wordt doorkruist door de grote rivieren Donau en Tisza, het grenst aan Oostenrijk, Roemenië, Slowakije, Oekraïne en voormalig Joegoslavië. In de vroege Middeleeuwen was Hongarije het centrum van Europa, en dat is nog duidelijk zichtbaar, vooral in de hoofdstad Boedapest.

Bezienswaardigheden in Hongerije

Hoofdstad Budapest, gebouwd aan weerszijden van de Donau, heeft veel bezienswaardigheden. Zoals het voormalige koninklijk paleis, de nauwe straatjes, en de vele kathedralen. De luchthaven van Boedapest is de grootste van Midden-Europa.