Dublin

“Reikhalzend sta ik te wachten. Eens proeven of dat Guinnessbier echt zo lekker smaakt als ze zeggen…”

Een stedenreis Dublin is prima op eigen houtje te doen. De ‘city of living culture’ ademt een gemoedelijke sfeer en vrijwel alle hotspots liggen op loopafstand. Paradeer over de met duizenden steentjes bedekte straten, houdt een ‘shopping spree’ op de immens grote O’Connell Street of bewonder de wereldberoemde Books of Kells in het Trinity College. In het Guinness Storehouse ervaar je hoe de donkere Guinness wordt gebrouwen. Je mag hier zelfs van het Ierse bier proeven. In Phoenix Park kom je echt tot rust. Met zijn uitgestrekte groene velden, picknickende mensen en voorbijspringende herten ontsnap je in dit grootste stadspark van Europa even aan de drukte van de stad.

Belfast

“De ‘murals’ glijden stuk voor stuk aan ons voorbij. Ik kan me nauwelijks voorstellen wat zich allemaal in Belfast heeft afgespeeld…”

Belfast voelt als thuiskomen. De hoofdstad van Noord-Ierland is compact en overzichtelijk, maar zal je keer op keer weten te verrassen. Dwaal langs de inspirerende Victoriaanse gebouwen, bezoek de scheepswerf waar de Titanic werd gebouwd en bekijk de indrukwekkende architectuur van de Belfast City Hall. In de Odyssey Arena vind je alles voor een geslaagde dag. Niet alleen winkels en restaurants, maar zelfs bioscopen, een theater en een ijshockeystadion. De wijk rond Queens University is ‘the place to be’ voor een avondje uitgaan in de stad. Laat je ook eens met een oude taxi ophalen voor een Black Cab Tour door de stad. De chauffeur voert je langs de politieke muurschilderingen van het protestantse Shankill Road en het katholieke Falls Road. Hij zal je ook de peace lines laten zien. Deze stenen muren hielden de protestanten en katholieken van elkaar gescheiden en domineren het stadsbeeld.

Cork

“Ik snuif de geur van versgebakken brood op. ‘Of ik een stukje wil proeven’, vraagt de bakker. Kom maar op, de English Market is echt fantastisch…”

Cork, een havenstad aan de zuidkust van Ierland. Met zijn gekleurde huisjes, ontelbaar vele bruggetjes en relaxte levenshouding van de bevolking doet de stad je bijna in mediterrane sferen wanen. Je kunt Cork het beste te voet verkennen. Wie ook maar een beetje culinair ingesteld is, zal een wandeling over de English Market als een lust voor het oog ervaren. In dit doolhof van marktkraampjes tref je verse streekproducten aan en kun je van alle plaatselijke specialiteiten proeven. Een tocht door de oude stad leidt je langs de gotische St. Anne’s Church, waar je zelf even de klokken mag luiden. Vergeet vooral niet de omgeving van Cork te verkennen. De bergen, glasheldere meren en uitgestrekte weilanden bezorgen je een ongekend gevoel van vrijheid.

Noord-Ierland

“De basaltzuilen lijken om zich heen te grijpen, wanneer de donkerblauwe golven ze overspoelt. Volgens een legende zouden ze zijn gebouwd door een groep reuzen…”

Liefhebbers van historie en magazinewaardige landschappen worden in Noord-Ierland op hun wenken bediend. Een ruige kliffenkust, verlaten zandstranden en de Antrim Mountains hullen het gebied in een mysterieus jasje. Dit gevoel wordt nog sterker wanneer je langs de Keltische hoogkruizen en de ronde torens uit de Vikingtijd dwaalt. Als je er met de auto op uit trekt, dan moet je beslist een stukje van de Antrim Coast Road meepakken. De weg slingert zich door de groene Ierse valleien langs de voet van de kliffen aan de Noord-Ierse kust. Trek door de Glens of Antrim of bedwing de Rope Bridge in Carrick-a-Rede. Deze twintig meter lange touwbrug bengelt hoog boven de rotsen. Wie maar door blijft rijden, komt uiteindelijk bij de Giant’s Causeway uit, een rotsformatie van tienduizenden basaltzuilen. Dit natuurwonder moet je gezien hebben!

Zuidkust

“De wind wappert door mijn haren. Ik staar naar de witte schuimkragen van de Atlantische Oceaan. Er is hier helemaal niemand te bekennen…”

De zuidkust van Ierland biedt een mengeling van eeuwenoude historie en pure natuur. Zodra je langs de kust van Zuid-Ierland trekt, vind je er talrijke hunebedden, ruïnes van kastelen en afgelegen vissersdorpjes. Op het schiereiland Dingle tref je stenen bijenkorfhutten, waarin ooit kluizenaars leefden. Het klimaat is er door de warme golfstroom zo gunstig dat er zelfs palmbomen groeien. Wie een lange trektocht over de Ring of Kerry maakt, wordt getrakteerd op diepe dalen, het Ladies View-uitkijkpunt en de botanische tuin van het Derrynane National Park. Sportievelingen kunnen proberen de Healy Pass te bedwingen. De uitzichten op deze mooiste pasweg van Ierland vormen één groot spektakelstuk.

Westkust

“Ik schuifel voorzichtig langs de klifrand. Mijn hoofd helt lichtjes opzij om een glimp van de ruisende oceaan op te vangen…”

De witte cottages en stenen muurtjes zijn kenmerkend voor de ruige Atlantische westkust van Ierland. Het kalksteenplateau van The Burren doet je even vermoeden dat je op de maan bent beland. Je kunt er een kilometerslange wandeling maken over de steile rotsen van de Cliffs of Moher. De klifwand prijkt 230 meter boven de schuimende golven van de oceaan. In de regio Connemara beheersen de Twelve Pins het beeld. Deze twaalf bergtoppen vormen in combinatie met de uitgestrekte heidegebieden en ontelbare eilandjes voor de kust een bijzonder schouwspel. Met een beetje geluk vang je nog wat klanken op van het Gaelic, de oude Ierse taal.

Aran-eilanden

“Letter voor letter loop ik de woorden nog eens na. Niet te geloven dat sommige mensen hier nog steeds Gaelic spreken…”

Ten zuidwesten van Ierland liggen de drie Aran-eilandjes, verscholen in de Atlantische Oceaan. Ze omsluiten een van de oudste landschappen ter wereld. De forten Dún Aonghasa en Dún Dúchathair op het eiland Inishmoore stammen zelfs uit de ijzertijd. Door hun geïsoleerde ligging kun je op de eilanden nog van het typische Ierse leven proeven. De stenen muurtjes, huisjes met rieten daken en Gaelic-sprekende mensen geven het gevoel alsof je in het verleden leeft. Wie van wandelen houdt, heeft een grote kans dat hij urenlang niemand tegenkomt…

Offerte of meer informatie?
Laat ons jouw reiswensen weten, dan maken wij een reisvoorstel op maat voor je.

– OF –

Bekijk onze reizen naar Ierland