Beste reistijd

Ierland kent een gematigd zeeklimaat en staat daarnaast onder invloed van een warme golfstroom. De temperaturen liggen in de wintermaanden gemiddeld op 4 graden Celsius en in de zomermaanden op ongeveer 16 tot 22 graden Celsius. Het weer is door de voortdurende westelijke oceaanwinden zeer wisselvallig. De luchten en wolkenpartijen kunnen van uur tot uur dan ook erg verschillen.

Ligging

Ierland is een eiland ten westen van Groot-Brittannië. Het centrale deel van Ierland is vrij vlak en wordt gekenmerkt door veel meren. De kustlijnen zijn heuvel- en bergachtig, met toppen die tot 1040 meter reiken.

De omgevingen

Ierland staat bekend als ‘het groene eiland’. Glooiende heuvels in Zuid-Ierland en hoge bergen in het noordwesten maken deze bijnaam meer dan waar. Een diversiteit aan meren, moerassen, oude dorpjes, grote steden en uitgestrekte velden in het binnenland maken het Ierse landschap compleet.

Geschiedenis

Er zijn niet veel landen in West-Europa waar de geschiedenis zo tastbaar aanwezig is als op het Ierse eiland. Het land is bezaaid met ruïnes en gedenktekens. De eeuwenlange strijd tussen de Keltische inwoners en de Noormannen, Angelo-Normandiërs en voornamelijk Schotse protestanten heeft diepe sporen nagelaten. Het bestaan van twee aparte landen op één eiland is het meest treffende voorbeeld van deze eeuwenoude strijd.

Godsdienst

Maar liefst 95 procent van de Ierse bevolking is rooms-katholiek. Een zeer kleine minderheid is protestants. Protestanten en rooms-katholieken leven in de Ierse republiek vreedzaam naast elkaar, terwijl Noord-Ierland juist een roerige geschiedenis kent. Ierland is niet alleen in theorie, maar ook in de praktijk nog zeer katholiek. Veel Ieren gaan nog minstens een keer per week naar de kerk en het land telt verschillende drukbezochte bedevaartplaatsen als Knock en Station Island.

Eten en drinken

De afgelopen jaren is er op culinair gebied veel veranderd in Ierland. Ambachtslieden halen het beste uit de voortreffelijke natuurlijke ingrediënten van het land voor de bereiding van heerlijk brood, kaas en vlees. Er is een overvloed aan gezond en vers voedsel, van vis en schaaldieren tot overheerlijke wordt en salami. Op drankgebied staat Ierland niet alleen bekend om de Irish Whiskey en Baileys. Het land kent ook enkele bekende biersoorten. Guinness is het beroemdste donkere bier van Ierland, maar er zijn ook andere goede merken, zoals Murphy’s en Beamish. Een bezoek aan de Guinnessbrouwerij tijdens uw vakantie in Dublin is dan ook een aanrader!

Geldzaken

De munteenheid van Ierland is net als bij ons de euro. Creditcards worden vrijwel overal geaccepteerd. Wie een bezoek brengt aan buurland Noord-Ierland moet er rekening mee houden dat er hier met Britse ponden wordt betaald.

Grensdocumenten

Wie naar Ierland afreist voor een vakantie van ongelimiteerde duur heeft geen visum nodig. Wel moet het paspoort of de identiteitskaart tenminste geldig zijn tot na het verblijf en moet de reiziger bewijs hebben van een retourvlucht of een vlucht naar een volgende bestemming. Houd er rekening mee dat kinderen vanaf 26 juni 2012 in het bezit dienen te zijn van een eigen paspoort.

Advies voor vertrek

Het is aan te raden om een wind- of regenjas mee te nemen naar Ierland. Houd er daarnaast tijdens een autovakantie of fly drive rekening mee dat de Ieren aan de linkerkant van de weg rijden. Het is in Ierland een uur vroeger dan in Nederland.

Elektriciteit: De netspanning in Ierland is 220 Volt/50 Hertz. Om elektrische apparaten aan te sluiten is een adapter of wereldstekker nodig, aangezien de Ierse stekkers over drie pennen beschikken.

Offerte of meer informatie?
Laat ons jouw reiswensen weten, dan maken wij een reisadvies op maat voor je.

– OF –

Bekijk onze reizen naar Ierland