Wauw, wat is IJsland bijzonder en mooi! Watervallen, gletsjers, warmwaterbronnen, vulkanen en het Noorderlicht. Kom in the middle of nowhere helemaal tot rust op deze adembenemende bestemming. Ik geef je de beste IJsland tips!

Ontdek meer Kroatië

De Blue Lagoon

Je vakantie op IJsland begint pas echt met een bezoek aan de Blue Lagoon. De bekende warmwaterbron waar je in een temperatuur van 38 ℃ heerlijk kunt ontspannen. We landden rond 2 uur ‘s middags op Keflavik Airport, haalden onze huurauto op en reden direct door naar de Blue Lagoon. Even relaxen en genieten van een prachtige zonsondergang, dat is het voordeel als je in de winter naar IJsland afreist. Het is er maar 5 uur per dag licht, wat je vakantie nog bijzonderder maakt.

Blue Lagoon Ijsland

De Gouden Cirkel

Eén van de routes waar IJsland bekend om staat is de Gouden Cirkel. Vanuit Reykjavik rijd je langs diverse hoogtepunten waaronder Thingvellir, Geysir, Strokkur, Gullfoss en de krater Kerid. Voor mij persoonlijk was het hoogtepunt de geiser Srokkur, die om de 5 à 10 minuten uitbarst. Je hoort de geiser borrelen en dan is het eindelijk zover; een prachtige en gigantische eruptie, vlak voor je neus!

Gullfoss is één van de populairste watervallen van IJsland. Je hebt daar een prachtig uitzicht op de Gullfosskloof.

Gouden Cirkel Ijsland

De krater Kerid ligt aan een andere ringweg en mag zeker niet ontbreken tussen mijn IJsland tips! De krater ligt op 55 meter diepte. We besloten om langs de krater te lopen, maar ook naar beneden te gaan voor een nog beter uitzicht. Er was helaas veel mist, dus beneden konden we onze ogen pas écht uitkijken.

Na deze indrukwekkende route, kwamen we aan bij onze Bed & Breakfast. Hier werden we zeer aangenaam verrast; het Noorderlicht! Helaas niet het groene licht wat je verwacht, maar wel witte, dansende wolken die voorbij kwamen. De hele avond bleven we kijken, maar vanwege het slechte weer kwam het Noorderlicht niet door. Gelukkig waren we pas net begonnen aan onze reis en hadden we nog kans om het Noorderlicht op een ander moment te zien!

Krater Kerid

Seljalandsfoss & Skogafoss

In IJsland vind je om de tien minuten een waterval, maar de drie mooiste zijn toch wel die van Seljalandsfoss, Skogafoss en Svartifos. De waterval Seljalandsfoss is bijzonder, omdat je er niet alleen voor kunt staan, maar ook achterlangs kan lopen. Je moet wel wat rotsen over klimmen, maar daar krijg je geen moment spijt van! Skogafoss is één van de bekendste én grootste watervallen van IJsland. Betreed de 527 traptreden, zodat je op een hoogte van 60 meter een indrukwekkend uitzicht hebt op de bovenkant van de waterval.

Seljalandsfoss-Skogafoss waterval

Skaftafell National Park

Skaftafell staat ook op mijn lijstje van IJsland tips. Dit is een prachtig gebied waar je heerlijk kunt wandelen! Zoals je merkt is wandelen wel een terugkerend thema, maar dan zie je echt het meest! We wilden twee dingen zien in het park; de Vatnajökull gletsjer en de zwarte waterval Svartifos. Eerst maar eens een bezoek aan de Vatnajökull gletsjer die je al kilometers van tevoren ziet liggen. Je kunt er wandelen of een sneeuwscooter huren, maar met de gletsjer 10 meter voor ons besloten we gewoon te genieten van het uitzicht. Nog zo’n hoogtepunt, er kwam geen einde aan!

Svartifos, de zwarte waterval, ligt midden in Skaftafell. Het is slechts 2 kilometer lopen, maar houd er rekening mee dat je veel moet klimmen om deze waterval te zien. Eenmaal aangekomen heb je wederom een geweldig uitzicht. Dit was even de laatste waterval die ik wilde bezoeken, want eerlijk gezegd wil je op een gegeven moment ook wel andere bezienswaardigheden ontdekken!

Skaftafell is tevens de beste plek om het Noorderlicht te zien. We besloten daarom daar te overnachten om hopelijk het, dit keer wel groene, lichtverschijnsel te zien. Helaas was het ons deze vakantie niet gegund en moesten we het laten bij de dansende witte wolken die wij eerder mochten aanschouwen.

Eenmaal bij de Vatnajökull gletsjer aangekomen, keken we onze ogen uit. Deze is namelijk de grootste van IJsland en erover uitkijken was ongelooflijk. We dachten: dit is hét hoogtepunt van onze reis. Maar toen waren we nog niet doorgereisd naar onze volgende stop; Jökulsárlón…

Vatnajökull gletsjer Skaftafell National Park

Het gletsjermeer Jökulsárlón

Grenzend aan de hoofdweg vind je Jökulsárlón en dit is absoluut één van de beste IJsland tips die ik je kan meegeven. Wandelen over het zwarte strand, langs de grote, wit-blauwe ijsschotsen is écht bijzonder. Het lijkt alsof je een andere wereld instapt en ergens in Alaska of op de Noordpool rondloopt. Dat zoiets moois op slechts drie uur vliegen van Nederland te vinden is, had ik niet kunnen bedenken. Lopend op of naast de ijsschotsen schiet je de mooiste foto’s. In de zomer worden er zelfs excursies georganiseerd, zodat je door de ijsschotsen kunt varen. Ik kan me niet voorstellen hoe mooi dat zou moeten zijn! Misschien een volgende keer?

gletsjermeer Jökulsárlón

De hoofdstad van IJsland: Reykjavik

In Reykjavik kwam er een eind aan onze reis. Reykjavik is een pittoreske stad, die al heerlijk in kerstsferen gewikkeld was. De ijsbaan was aangelegd, alle straten waren versierd en de cafés zaten vol met mensen die aan het genieten waren van hun warme chocolademelk. In Reykjavik zijn de Hallgrímskirkja en het operagebouw Harpa het bekendst. De Hallgrímskirkja is de grootste kerk van IJsland. Vanuit de toren heb je een prachtig uitzicht over de kleurrijke huizen van de stad. In Reykjavik kun je heerlijk shoppen en wandelen langs de haven, maar ga ook zeker langs bij Baejarins Beztu Pylsur. Hier hebben ze de beste hotdogs van IJsland!

Reykjavik

Met de 6 excursies die ik heb gedaan zie je alles wat je maar wilde zien in IJsland. Een echte aanrader is daarbij het huren van een auto, zodat je je eigen route kunt samenstellen. Kies er wel een met vierwielaandrijving, want niet alle wegen zijn toegankelijk voor alle auto’s. De maximum snelheid is 90 kilometer per uur, maar als je in het wonderschone IJsland rijdt, wil je eigenlijk alleen maar langzamer rijden. Elk half uur zie je weer iets nieuws en kom je in een ander landschap terecht. Met deze IJsland tips wordt jouw vakantie gegarandeerd fantastisch!

Zelf zin in een trip naar Ijsland gekregen?

Op slechts 3 uur vliegen vanaf Nederland is deze bestemming al te vinden. Ga op reis en ontdek de schoonheid van Ijsland zelf. Of laat een ReisXpert een onvergetelijke reis naar Ijsland op maat samenstellen. Kom langs of maak een afspraak!

Maak een afspraak!

Dit blog is geschreven door Manon Prins uit naar aanleiding van haar reis naar Ijsland.

 

Commentaar is niet beschikbaar