Reykjavík

“Ik dwaal al uren over de schone straatjes van Reykjavik. In de nacht is de stad haast nog mooier dan overdag…”

Een stedentrip Reykjavik staat voor veilig, schoon en trendy. In de meest noordelijk gelegen hoofdstad ter wereld proef je de met internationale invloeden gemixte IJslandse cultuur op vrijwel elke straathoek. Snuif ultrazuivere zuurstof op, terwijl je volledig ontspannen ronddobbert in het heilzame en door aardebronnen verwarmde water van de Blue Lagoon. Of neem een duik in de wereldgeschiedenis door het Höfðihuis te bezoeken. Hier vond de topontmoeting tussen Raegan en Gorbatsjov plaats, waarbij ze spraken over het einde van de Koude Oorlog. Wie van shoppen houdt, moet zeker een kijkje nemen in het overdekte winkelcentrum Kringlan.

De Gouden Cirkel

“Het water van de Gullfoss stort met een weergaloos kabaal in de diepte. Geen wonder dat ze haar de koningin van de IJslandse watervallen noemen…”

Ontdek de natuurwonderen waar IJsland bekend om staat in De Gouden Cirkel. In het Thingvellir National Park maak je een korte wandeling door de met bossen, watervallen en grotten bezaaide kloof waar de continenten Noord Amerika en Europa letterlijk van elkaar worden gescheiden. Laat je in het Haukadalur-dal keer op keer verrassen door het opspuitende water van de geisers Strokkur en Geysir. Niet ver daar vandaan zorgt de Gullfoss met zijn donderende geraas voor een overweldigend waterspektakel. Bij zonnig weer wordt de neerstortende watermassa van deze ‘gouden waterval’ vrijwel altijd geflankeerd door een imposante regenboog.

IJsbergenmeer Jökulsárlón

“Alsof ik naar een ansichtkaartje sta te staren, zo mooi vind ik het uitzicht op Jökulsárlón. Al eindeloos lang schiet ik foto na foto…”

Je waant je bij een bezoek aan het gletsjermeer Jökulsárlón voor heel even op Antarctica. De talloze kleuren blauw van het water, de altijd ronddrijvende ijsbergen en de metershoge watervallen zorgen voor een onveranderd betoverend uitzicht. Wie met een bootje tussen de ijsformaties vaart, ziet pas hoe majestueus de kolossen boven het wateroppervlak uitsteken. Op de zwartgeblakerde lavastranden aan de oever van het meer zijn zelfs ijsblokken aan te raken.

Walvissafari

“Opeens zie ik wat bewegen. Daar zwemt een walvis! Hij spuit water omhoog, tientallen meters de lucht in…”

Wie altijd al eens walvissen heeft willen zien, moet niet vergeten een bezoek te brengen aan Húsavik. Vanuit deze ‘walvisstad van Europa’ stap je in een boot, trek je de Atlantische Oceaan op en heb je een grote kans om de kolossale waterdieren te ontmoeten. Zie een reusachtige staartvin in de golven verdwijnen, spot een uit het water springende bultrug en vergeet vooral niet je fototoestel mee te nemen. Grote kans dat je met mooie plaatjes thuiskomt… Eén van de mooiste excursies in IJsland !

Raften op de Hvíta

“Het water klotst over de rubberen bootrand. Ik grijp mijn peddel nog iets steviger vast en zet me schrap voor de volgende golf die komen gaat…”

Op een uurtje rijden van Reykjavík IJsland ligt de Hvíta. Schiet in je speciale uitrusting, spring in de raft en geef je over aan de adrenaline verhogende stroomversnellingen van deze gletsjerrivier. De Hvitá heeft niet alleen wildwassende waterkolken te bieden, maar wisselt deze af en toe af met serene stroompjes. Je eindigt de tocht bij de Bruarhlöd Canyon. Echte waaghalzen kunnen hier vanaf een metershoge klif in het water springen.

Blue Lagoon

“Ik glijd door het water. De opstijgende dampen krioelen om me heen en hullen me in één grote mistwolk…”

In het hart van het natuurgebied Reykjanes ligt de Blue Lagoon, verscholen tussen de zwartgeblakerde lavavelden. Dobber rond in het warme helderblauwe water en meng je tussen de IJslanders. De lokale bevolking verwent zichzelf maar al te graag met een bad in ’s wereld meest beroemde warmwatermeer. Om de ontspannende ervaring compleet te maken, is er een tien of twintig minuten durende massage bij te boeken. Of geniet van een romantisch diner in het nabijgelegen restaurant.

Paardrijden op de IJslandse lavavelden

“We rijden al uren over het uitgestrekte IJslandse landschap. De paarden lijken onvermoeibaar…”

Trek op de rug van een IJslands paard over de ruwe lavavelden van het eiland. Ze omringen de Helgafell, een al duizenden jaren inactieve vulkaan. De paarden hebben een zeer vriendelijk karakter en rijden in tölt. Bij deze wijze van lopen kun je zeer ontspannen in het zadel blijven zitten. Voor de ervaren ruiters ligt een meerdaagse trektocht in het verschiet. Hierbij overnacht je in een eenvoudige IJslandse hut. Wie iets meer luxe wil, kan voor een tocht kiezen waarbij je in een traditioneel IJslands huisje slaapt.

Geisers

“Gespannen wacht ik af. Ik blijf maar tellen, de seconden verstrijken. Het water kan elk moment omhoogschieten…”

IJsland is een land vol zeldzame fenomenen. Het land herbergt enkele van ’s werelds grootste en meest indrukwekkende geisers. Maak kennis met deze waterspuwende verschijnselen, die op vrijwel heel IJsland voorkomen. Vooral het Haukadalur-dal is rijk aan geisers, al vertonen slechts een paar exemplaren nog tekenen van leven. De Geysir barst slechts af en toe uit, maar de Stokkur spuit nog altijd elke vijf tot acht minuten kokendheet water tot grote hoogten…

Verlenging Groenland

“In de verte steken de ijsbergen met hun bizarre vormen sterk tegen de felblauwe lucht af. Ik ben nu al verknocht aan Groenland…”

Het gigantische Groenland ligt relatief dichtbij IJsland. Om je vakantie een nog specialer tintje te geven, kun je ervoor kiezen om je reis met een paar dagen te verlengen op ’s werelds grootste eiland. Groenland is voor een groot deel bedekt met immense ijsbergen en een kilometers dikke ijskap. Maak kennis met de inheemse Inuït, ervaar een traditionele ‘drum dance’ of speur naar de reusachtige ijsberen in het ijzige groene water van de Kangerlussuaqfjord.

Offerte of meer informatie?
Laat ons jouw reiswensen weten, dan maken wij een reisvoorstel op maat voor je.

– OF –

Bekijk onze reizen naar IJsland