Deze reis is inclusief:

 • Retourvlucht Amsterdam – Keflavík
 • 7 overnachting o.b.v. logies en ontbijt
 • Huurauto voor 8 dagen

Highlights van deze reis:

 • Blue Lagoon
 • Skaftafell en ijsbergenmeer
 • Oostfjorden
 • National Park Skaftafell
 • Mývatn

Bekijk hier de Reisdetails

In één week ga je het eiland rond en maak je kennis met bijna alle hoogtepunten van IJsland. De reis begint met een bezoek aan de bekende Blue Lagoon en de geisers. Het vervolg van de route brengt je langs gletsjers, het ijsbergenmeer, prachtige fjorden en spectaculaire watervallen. De reis eindigt in de hoofdstad Reykjavík: een leuke afsluiting van deze korte maar complete autorondreis.

Blue Lagoon
De grootste trekpleister op het Reykjanes schiereiland is het geothermale bad: de Blue Lagoon. Een bad in het blauwwitte water is een perfect begin van een rondreis door IJsland. Het water heeft een temperatuur van rond de 37°C, bevat veel zouten en heeft ook een genezende werking. 

Omdat de Blue Lagoon tussen het vliegveld Keflavik en Reykjavik is gelegen maken veel mensen er gelijk na aankomst een stop, als een onvergetelijke eerste kennismaking met IJsland. Vergeet dus niet om zwemkleding en een handdoek in jouw handbagage te stoppen! 

Geysir en Gullfoss waterval 
Kies voor IJslands meest populaire excursieroute: de Golden Circle. Je komt langs het Thingvellir National Park, de indrukwekkende Gullfoss waterval en Geysir, met de regelmatig spuitende Strokkur geiser. 

Thingvellir National Park ligt precies op de plaats waar de Europese en Amerikaanse continenten van elkaar afdrijven, waardoor diepe scheuren in het landschap zijn ontstaan die nergens beter te zien zijn dan hier. Vanaf Thingvellir kun je via de explosiekrater Kerid naar Geysir, het bekende hete bronnen gebied met de geiser Strokkur. Iets verder ligt de Gullfoss, IJslands beroemdste waterval.

De route leg je af via de ringweg en je rijdt ook langs de dorpjes Hella en Hvolsvöllur. Onderweg heb je mooi uitzicht op IJslands beroemdste vulkaan, de Hekla, die voor het laatst in 2000 tot uitbarsting kwam. Ook kun je de Westmaneilanden voor de kust zien liggen en in het binnenland de Eyjafjallajökull, waar de uitbarstingen in maart en april 2010 plaats hadden. 

De Zuidkust van IJsland
Ontdek zelf hoe prachtig de Zuidkust is met de watervallen Seljalandsfoss en de Skógafoss. Skógar is vooral bekend om de grote waterval Skógafoss, die 60 m loodrecht naar beneden valt. Verder tref je in Skógar een museum aan, dat een goed beeld geeft van hoe de IJslanders leefden aan het begin van deze eeuw.

Bij de Mýrdalsjökull is er de mogelijkheid om naar de voet van een gletsjertong te rijden. In de omgeving van het dorpje Vík liggen vogelrotsen, waarbij je Dýrholaey zeker niet mag overslaan. Tot begin augustus tref je hier grote aantallen papegaaiduikers aan.* 

Tip: rijd na 
Vík over een spoelzandvlakte, gevormd door de Katla, een vulkaan die schuil gaat onder de Mýrdalsjökull ijskap. Ook komt het Kirkjubaejarklaustur in zicht en vervolgens de gletsjer Vatnajökull, die maar liefst 8000 km2 groot is! 

* Let op: van half mei tot half juni kan het gebied afgesloten zijn i.v.m. het broedseizoen.

National Park Skaftafell
Het National Park Skaftafell ligt in een bloem- en bosrijk gebied, met o.a. de waterval Svartifoss. Hier zijn veel gemarkeerde wandelingen te maken (1 tot 8 uur) o.a. langs de gletsjertongen. Het bezoekerscentrum is zeer de moeite waard. Men heeft er veel informatie over de omgeving en prachtige filmbeelden van IJslands natuurgeweld. 

Gletsjermeer Jökulsárlón 
Sinds het als decor heeft gediend voor twee James Bondfilms, kent vrijwel iedereen het gletsjermeer Jökulsárlón en als je er zelf stopt en een eerste blik op de ronddobberende ijsbergen werpt begrijp je waarom velen in de ban van het meer zijn. Het is werkelijk sprookjesachtig, dit meer aan de voet van de Breidamerkurjökull, waar tal van ijsbergen in ronddrijven. Je kunt hier heerlijk wandelen en al struinend langs de oever van het meer ontdek je steeds nieuwe ijsbergen in de meest wonderlijke vormen. Geen zin in een wandeling? Een goed alternatief is een boottocht op het meer! Let ook op of je zeehondjes ziet zwemmen in de smalle doorgang naar zee. 

Oostfjorden
Gelegen aan de schitterende oostfjorden liggen verschillende vissersdorpjes, waar van alles te zien is, zoals gezellige haventjes en felgekleurde huisjes. In Stöðvarfjörður ligt het stenenmuseum van Petra, waar je een bijzondere collectie stenen en mineralen kunt bewonderen. Ook staat hier een oud, blauw kerkje dat is omgebouwd tot hostel. Seyðisfjörður, waar ook de veerboot Smyril Line vanuit Denemarken aankomt, is prachtig gelegen aan de gelijknamige fjord Seyðisfjörður, en pal naast de weg naar dit dorp liggen enkele watervallen.

Mývatn
Vanuit de oostfjorden kun je via een prachtig en vrijwel verlaten steenwoestijngebied naar Mývatn rijden. Onderweg heb je lange tijd uitzicht op de Herdubreid, één van IJslands mooiste tafelbergen. In het Mývatn gebied wordt het bijna niet donker en je kunt dus vrijwel op elk moment van de dag op zoek naar bezienswaardigheden! Bijvoorbeeld Námaskard, een gebied met hete pruttelende modderpoelen, gelegen aan de ringweg. Neem je badkleding mee en ga naar het Nature Bath in Mývatn, een mineraalrijk bad net als de Blue Lagoon.

Rond Mývatn zijn twee mooie wandelingen te maken, waarbij je de meeste hoogtepunten zult zien. Een halve dagtocht is bijvoorbeeld de wandeling door het lava labyrinth Dimmuborgir, naar de Hverfjall (een explosiekrater) en de Grotagjá (een grot met warm water). Een andere halve dagtocht is een bezoek aan het gebied rond de Krafla. Dit is een vulkanisch gebied, met lava en kraters, dat onder andere in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw nog actief was. Overal komt er stoom uit de grond en ruikt het naar zwavel.

Walvisexcursie
Húsavik is dé walvishoofdstad van het noorden. Vanuit hier kun je de populaire walvisexcursie doen. Onder het genot van warme chocolademelk en kaneelbroodjes ga je op zoek naar walvissen en dolfijnen. Met name in de zomermaanden zijn hier veel walvissen te vinden en is de kans groot dat je ze van dichtbij ziet!

Akureyri
Akureyri, beter bekend als de hoofdstad van het noorden. In Akureyri tref je onder meer een aantal musea, leuke koffiecafeetjes en een mooie botanische tuin. Bovendien kun je een kijkje nemen in de architectonisch interessante kerk met prachtige glas-in-lood ramen. 

Reykjavik
Reykjavik is de meest noordelijk gelegen hoofdstad ter wereld en is met circa 180.000 inwoners een relatief kleine stad. In het gezellige centrum met haar vrolijk gekleurde houten huizen vind je de langgerekte winkelstraat Laugavegur met vele winkels, terrasjes, filialen van beroemde modemerken, kunstateliers en edelsmeden. Aan het gezellige Austurvöllurplein liggen het Alþing parlementsgebouw en de oudste kerk van Reykjavik, de Domkirkja. Het moderne stadhuis ligt aan het kleine meertje Tjörnin, een populaire plaats om de eenden en zwanen te voeren. Aan haar oevers vind je meerdere restaurants, musea, kerken en andere bezienswaardigheden. Vanuit de haven heb je een prachtig uitzicht over de baai en Mount Esja.

Extra informatie:
Je overnacht in guesthouses, boerderijen en hotels en op het vliegveld staat jouw huurauto al voor je klaar. Aan het eind van de reis lever je jouw auto weer in op Keflavík, waarna je terugvliegt naar Nederland.

Bovengenoemde hoogtepunten zijn slechts ter inspiratie voor de invulling van jouw rondreis door IJsland. Liever iets anders of extra’s? Neem contact met ons op en wij zorgen voor een persoonlijk reisadvies op maat! 

Meer informatie of een reisadvies op maat?
Bovenstaande reisbeschrijving is een voorbeeld van een bestaande reis. Laat ons jouw reiswensen weten, dan maken wij een reisvoorstel op maat voor je.

Jouw voordelen:

 • Binnen 24 uur een reactie (m.u.v. zon- en feestdagen)
 • Gegarandeerd persoonlijk advies van een Xpert
 • Dit advies is kosteloos en vrijblijvend!

Blogs