Deze reis is inclusief:

 • Retourvlucht Amsterdam – Keflavík
 • Minimaal 10 overnachting o.b.v. logies
 • Huurauto voor minimaal 10 dagen

Highlights van deze reis:

 • Gletsjer Snaefellsjokull
 • De leuke stad Akureyr
 • Geisers Geysir en Strokkur
 • Waterval Gullfoss
 • De bekende Kjölurroute

Bekijk hier de Reisdetails

Een ontspannen rondreis langs de mooiste bezienswaardigheden van IJsland, waarbij er alle vrijheid is om zelf het tempo te bepalen. Je verkent het westen, noorden en zuiden van IJsland vanuit vakantiewoningen waar je afwisselend 3 of 4 nachten verblijft. Verleng het laatste verblijf tot een volle week, zodat er volop tijd is om te zwemmen, paardrijden of een gletsjer te beklimmen. Deze rondreis is zéér geschikt voor families (met kinderen) óf stellen die niet elke dag de koffers willen in- en uitpakken. 

Het westen van IJsland 
Ontdek de de westelijke fjordenkust, maak een rondrit rond de gletsjer Snaefellsjokull op het schiereiland Snaefellsnes of maak een boottocht op de Breidafjordur. Je kunt ook naar de rand van deze krater lopen over een gemarkeerd voetpad dat begint bij de hoeve Snorrastadir. Het voetpad zigzagt door het lavaveld Eldborgarhraun heen. In de verte zie je de krater liggen. De beklimming is niet moeilijk, maar het lavagruis kan wegglijden onder je voeten en bij regen is het glad. Ook erg leuk: de ijstunnels van de Langjökull gletsjer!

Het noorden van IJsland
Er is genoeg te doen in het noorden van IJsland. Bij Blonduos kun je via een voetgangersbrug naar het eilandje Hrutey oversteken, een natuurreservaat in de rivier de Blanda. Akureyri is een leuk stadje aan de fjord, waar je de botanische tuin en het Nonni huis kunt bezoeken. Het meer Myvatn ligt in een fascinerende omgeving waar het letterlijk borrelt van de vulkanische activiteiten. Al van verre kun je de rookpluimen uit de aarde zien opstijgen. Hier maak je kennis met hete bronnen, pruttelende modderpoelen en de groteske vormen van afgekoelde lava. Ook mag een bezoek aan de beroemde Godafoss en Dettifoss watervallen niet ontbreken. En wat dacht je van een walvissafari vanuit Husavík?

Het zuiden van IJsland
En ook in het zuiden zijn er eindeloos veel hoogtepunten te bezoeken. Hier vind je de grote waterval Gullfoss, waarboven vaak een regenboog hangt, en de beroemdste springbronnen van IJsland: de Geysir en de Strokkur. Het meest sensationeel is de Strokkur, een geiser die op exacte tijden een fontein van enkele tientallen meters hoog spuit en dan weer in ruste is. Maak een wandeltocht in het Skaftafell National Park, rijd naar het gletsjermeer Jokulsarlon voor een boottocht tussen de ijsschotsen en ga vogels observeren aan het zwarte zandstrand van Vik. Nog tijd over? Ga dan zeker een dagje naar Reykjavik en ontdek de leuke hoofdstad van IJsland!

De bekende Kjölurroute
Tijdens deze rondreis kun je ook de Kjölurroute volgen! Deze bekende route die ca. 165 km lang is en langs één van de drie belangrijkste bergwegen van IJsland voert. Deze route loopt tussen twee gletsjers door: de Langjökull aan de westkant en de Hofsjökull aan de oostkant. Bij helder weer heb je dan ook schitterende uitzichten op beide gletsjers. De weg is ongeveer 200 kilometer lang, waardoor je prima op één dag van zuid naar noord (of andersom) kunt rijden, terwijl je ook nog tijd hebt om onderweg te genieten van de afgelegen natuurpracht.

Verschillende zijpaden van de Kjölur brengen je bij interessante gebieden. Als je de route in het zuiden begint, kom je allereerst langs het deltagebied Hvítárnes, waar gletsjerwater van de Langjökull zich een weg baant door het ruige niemandsland. Vervolgens kun je een zijpad inslaan dat je bij het kleurrijke rhyolietgebergte Kerlingarfjöll brengt. De naam Kerlingarfjöll betekent ‘gebergte van de oude vrouw’ en is te danken aan een 25 meter hoge, donkere zuil die ‘Kerling’ (oude vrouw) wordt genoemd. Het hoogste punt van het gebergte is de Snækollur met 1477 meter. Kerlingarfjöll is een gebied met uitstekende wandelmogelijkheden door het heuvelachtige gebied en langs stomende heetwaterbronnen. Een ander groot hetebronnengebied aan de Kjölur is Hveravellir (de naam betekent dan ook ‘hetebronnenvelden’), waar naast kokend hete bronnen ook een geothermisch verwarmd bad is waar je in kunt zitten. Veel van de bronnen in Hveravellir hebben een naam, zo vind je er bijvoorbeeld ‘Groene bron’, ‘Rode bron’ en ‘Blauwe bron’, maar ook ‘Donderende heuvel’. De thermale activiteit is zo sterk in dit gebied, dat je ook in het nabijgelegen lavaveld op veel plekken stoom uit de grond ziet komen.

Tip: De Kjolur-route is uitsluitend te maken met een auto met vierwielaandrijving (4×4). Dit biedt meer mogelijkheden, rijplezier en is noodzakelijk voor de Kjolur route aangezien de wegen daar nog grotendeels uit gravel bestaan. Afhankelijk van de weersomstandigheden en jaargetijden kan het soms nodig zijn een andere route te kiezen dan is beschreven.Tussen medio juni en medio september zijn de condities meestal het beste.

Extra informatie:
Deze reis kun je – voor of na jouw verblijf op IJsland – verlengen met één van de vier excursies naar Groenland. Een reis naar IJsland is namelijk perfect te combineren met een meerdaags verblijf op het fascinerende Groenland. 

Bovengenoemde hoogtepunten zijn slechts ter inspiratie voor de invulling van jouw rondreis door IJsland. Liever iets anders of extra’s? Neem contact met ons op en wij zorgen voor een persoonlijk reisadvies op maat!

Meer informatie of een reisadvies op maat?
Bovenstaande reisbeschrijving is een voorbeeld van een bestaande reis. Laat ons jouw reiswensen weten, dan maken wij een reisvoorstel op maat voor je.

Jouw voordelen:

 • Binnen 24 uur een reactie (m.u.v. zon- en feestdagen)
 • Gegarandeerd persoonlijk advies van een Xpert
 • Dit advies is kosteloos en vrijblijvend!

Blogs