Deze reis is inclusief:

 • Retourvlucht Amsterdam-Keflavík inclusief ruimbagage
 • 9 overnachtingen o.b.v. halfpension*
 • Entree nationale parken en streekmuseum
 • Nederlandse reisleiding
 • Gratis informatiepakket

Highlights van deze reis:

 • Het schiereiland Reykjanes
 • Geiser Geysir en de Strokkur
 • Bescherm natuurgebied Mývatn
 • Het oostelijk fjordengebied
 • IJskap Vatnajökull

Bekijk hier de Reisdetails

Tijdens deze complete en verzorgde reis maak je op een comfortabele manier uitgebreid kennis met de landschappen en natuurverschijnselen van IJsland. Naast alle bekende hoogtepunten gaat deze rondreis over de binnenlandroute Kjölur en naar Landmannalaugar, een schitterend hooglandgebied. Je reist in een klein gezelschap onder begeleiding van een ervaren gids!
Dag 1: Vlucht Amsterdam-Keflavik
In de loop van de middag kom je aan en gaan we op pad via de lavavelden op het schiereiland Reykjanes. Het is een indrukwekkende kennismaking met de mooie vergezichten, weidsheid en het ruige landschap van IJsland. Vervolgens rijden we naar het eerste overnachtingsadres in de omgeving van Laugarvatn, bij de ‘gouden cirkel’.
Dag 2: Sauðárkrókur
De Geysir is wellicht de bekendste geiser van IJsland. Echter, de Strokkur is de geiser die het regelmatigst warm water de lucht in spuit. Op nog geen kwartier rijden bevindt zich de imposante waterval Gullfoss, waar met een beetje geluk een prachtige regenboog boven hangt. Vervolgens trotseren we het ruige binnenland via de Kjolur route, een oude paardenroute uit de tijd van de Vikingen. We komen aan in de omgeving van Saudarkrokur voor de volgende overnachting.

Dag 3 t/m 4: Mývatn
Via de noordelijke hoofdstad Akureyri rijden we naar het beschermde natuurgebied Mývatn met zijn rijke vogelleven en vele vulkanische bezienswaardigheden. Lopend over lava, langs kratermeren, solfatorenvelden en immense explosiekraters krijg je het gevoel een kijkje te nemen in het binnenste van de aarde. Je maakt een wandeling naar Dimmuborgir met zijn grillig gevormde lavarotsen. 
Bij Skútustadir, aan de zuidelijke oever van het meer liggen de pseudokraters; deze worden gevormd wanneer moerassen tijdens vulkaanuitbarstingen sterk worden verhit. Het water in de moerassen verandert in stoom en zet uit. Dat veroorzaakt een explosie waardoor vulkanische as boven de moerassen opzij wordt gedrukt en achterblijft als pseudokraters.
Dag 5: Oostelijke fjorden
Vanuit Mývatn vervolgen we onze weg en stoppen we bij de krachtige waterval Dettifoss. Op weg naar het oostelijk fjordengebied raak je opnieuw geïnspireerd door het desolate landschap. Oost-IJsland is een bijzonder gevarieerd gebied, het vormt de grens tussen de grillige aftekeningen van de Oostfjorden en de glooiende vlaktes van de Herad die overlopen in het ruige binnenland.
Dag 6 t/m 7: Vatnajökull
Na een overnachting aan één van de fjorden rijden we langs de reusachtige ijskap Vatnajökull, waar alle gletsjers van de Alpen en Noorwegen tezamen gemakkelijk inpassen. Natuurlijk bezoek je Jökulsárlón, een gletsjermeer aan de rand van de ijskap. In het meer drijven ijsbergen in de meest wonderlijke vormen rond. Onderweg kun je een excursie maken naar het vogeleiland Ingólshöfdi. 
Een geheel ander landschap in Zuid-IJsland vormen de immense spoelzandvlaktes en de uitgestrekte lavavelden. Je bezoekt ook het door gletsjers omsloten National Park Skaftafell. Het is een prachtige omgeving om te wandelen, bijvoorbeeld naar de met basaltzuilen omlijste waterval Svartifoss. De route gaat verder langs de zuidkust met enkele fraaie watervallen en zwart lavastrand. De overnachtingen zijn in de omgeving van Hofn, Skaftafell of Nupar, dus meer westelijk langs de zuidkust.
Dag 8: Hella
Langs de route aan de zuidkust rijd je naar het plaatsje Vik, wat bekend staat om de zwarte stranden en vogelrotsen. Ook passeren we de Skogafoss waterval en het volksmuseum in Skogar. We rijden langs de gletsjers Eyjafjallajökull en Myrdalsjökull, die in 2010 in het nieuws waren door de uitbarsting van de vulkaan eronder. De waterval Seljalandsfoss is bekend doordat er – met enig geklauter- achterlangs gelopen kan worden en de waterval zodoende van alle kanten te bewonderen is. In de verte zie je aan je linkerhand de elf kilometer uit de kust gelegen Westmaneilanden liggen.
Dag 9: Reykjavík
We bezoeken Landmannalaugar: een overweldigend, kleurrijk en vulkanisch natuurgebied waar je heerlijk kunt wandelen. Bovendien kan je hier een bad nemen in een warme beek, omringd door de meest wonderlijk gekleurde bergen. Het gebied is zo bijzonder en kleurrijk door dat het gekarakteriseerd wordt door het geel gekleurde rhyoliet gesteente en niet door het zwarte basalt dat elders in IJsland veelvuldig voorkomt. Aansluitend rijden we door naar Reykjavík.

Dag 10: Keflavík – Amsterdam
Helaas is je tijd in IJsland afgelopen en verlaat je dit bijzondere land vol mooie herinneringen, ervaringen en uiteraard foto’s.

Meer informatie of een reisadvies op maat?
Bovenstaande reisbeschrijving is een voorbeeld van een bestaande reis. Laat ons jouw reiswensen weten, dan maken wij een reisvoorstel op maat voor je.

Jouw voordelen:

 • Binnen 24 uur een reactie (m.u.v. zon- en feestdagen)
 • Gegarandeerd persoonlijk advies van een Xpert
 • Dit advies is kosteloos en vrijblijvend!

Blogs