Deze reis is inclusief:

 • Vluchten
 • hotels incl. ontbijt
 • 4WD autohuur
 • transfer Reykjavik – Keflavik
 • Wegenkaart
 • reisgids IJsland

Highlights van deze reis:

 • hooglandroutes Kaldidalur en Kjölur
 • Sprengisandur met rivierdoorsteken

Bekijk hier de Reisdetails

Deze spectaculaire autorondreis is zeer geliefd bij diegenen die van avontuur houden en het een uitdaging vinden om met een jeep (4WD) door de meest ruige landschappen te rijden. Het binnenland wordt op verschillende plaatsen doorkruist. Zowel de hooglandroute Kjölur als de Sprengisandur wordt gereden en je gaat naar Landmannalaugar, een absoluut hoogtepunt in deze reis. Je moet onderweg een aantal rivieren doorsteken.

Dag 1: Amsterdam – Keflavik – Borgarnes
Vandaag vlieg je naar Keflavík. Jouw 4WD auto staat klaar op het vliegveld en je rijdt vervolgens naar de omgeving van Borgarnes, vlak bij het dal van Reykholt.

Dag 2: De hooglandroute Kaldidalur – Thingvellir, Geysir en Gullfoss 
Je start in het Reykholtsdal. Reykholt zelf is de voormalige woonplaats van één van de bekendste IJslanders uit de historie, namelijk Snorri Sturluson, middeleeuwse sagaschrijver en politicus. Zijn 13de eeuwse boerderij in Reykholt had hij voorzien van een buitenbad met een constante temperatuur van 38˚C. Deze eeuwenoude hot pot is nog steeds te bewonderen.
Verderop in het Reykholtsdal kun je de Hraunfossar waterval bezoeken, die zeer fotogeniek is. 
Daarna rijd je verder naar Husafell, waar een zwembad is en waar je koffie kunt drinken. Je hebt uitzicht op een groot aantal gletsjers, zoals de Langjökull en de Eiriksjökull. Vlak bij Husafell zijn enkele interessante lavagrotten, waaronder de grot Surtshellir. 

Dan ga je over de eerste binnenlandroute van deze reis, de Kaldidalur. Het is één van de vier vroegere hooglandroutes van IJsland. Dit is de kortste van de vier en de route breng je naar Thingvellir. National Park Thingvellir ligt op de plaats waar de Europese en Amerikaanse continenten van elkaar afdrijven, waardoor grote scheuren in het landschap zijn ontstaan die nergens beter te zien zijn dan hier. Er staat nog een hoogtepunt op het programma, het bekende hete bronnen gebied Geysir met de geiser Strokkur. IJslands beroemdste waterval Gullfoss ligt 10 kilometer verderop en is het bezoeken zeker waard. 

Dag 3: De Kjölur hooglandroute – Varmahlíd
Vandaag rijd je naar het noorden via de oude paardenroute Kjölur, die in het verleden veelvuldig gebruikt werd om IJsland dwars door te steken. De route is tegenwoordig volledig overbrugd. Onderweg moet je beslist het beschermde hete bronnen gebied van Hveravellir bezoeken. Je treft hier een verscheidenheid aan hete bronnen aan en kunt ook zelf een heerlijk bad nemen. Je verblijft in de omgeving van Varmahlíd en kunt hier de museumboerderij van Glaumbaer bezichtigen.

Dag 4: Akureyri – Godafoss – Húsavík
In Akureyri zijn een aantal musea, een mooie botanische tuin en de hooggelegen, avant-gardistische kerk met bijzondere glas-in-loodramen. In de leuke winkelstraat kun je een kopje koffie drinken in een trendy café of bij de boekhandel. Dan ga je op pad. Je rijdt naar de Godafoss, een imponerende krachtige waterval, zoals je er nog meer zult zien op IJsland. Het is mogelijk om daar vandaan naar Húsavík te gaan. Van eind april tot half oktober kun je hier een walvisexcursie maken. Vervolgens zak je af naar het vulkanische Mývatn gebied. ’s Middags en ’s avonds (het blijft hier lang licht) heb je alle tijd om een eerste indruk te krijgen.

Dag 5: Mývatn 
Vandaag heb je de hele dag voor het Mývatn gebied. Je kunt een halve dagwandeling maken door het lava-labyrinth Dimmuborgir, naar de Hverfjall (een explosiekrater) en de Grotagjá (een grot met warm water). Een andere halve dagtocht is een bezoek aan het gebied rond de Krafla. Dit is een vulkanisch gebied, met lava en kraters, dat onder andere in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw nog actief was. Overal komt er stoom uit de grond en ruikt het naar zwavel. Je zou dit kunnen combineren met een bezoekje aan het geothermische gebied Námaskard (dit ligt er vlakbij). Als je wilt ontspannen raden we het Mývatn Nature Bath aan. Dit is een mineraalrijk bad, net als de Blue Lagoon.

Dag 6: De Sprengisandur hooglandroute – Hekla/Fludir
Dit wordt een lange en fantastische rijdag. Je rijdt van noord naar zuid IJsland, via de mooiste en tevens langste binnenlandroute Sprengisandur. Voordat je begint aan de route is het verstandig om ervoor te zorgen dat je de auto voltankt en wat eten en drinken inkoopt. Je komt namelijk onderweg geen benzinestations en winkels tegen!

In het noordelijk deel van de route stop je natuurlijk bij de Aldeyarfoss, een woeste waterval, omgeven met mooie basaltzuilen. Vervolgens is het de gigantische uitgestrektheid die veel indruk maakt. Het laatste deel van de route gaat tussen de gletsjers Hofsjökull en Vatnajökull door. Hier moet je een paar rivieren doorsteken.

Dag 7: De Landmannalaugar – vulkanische kloof Eldgjá – Kirkjubaejarklaustur
Het bijzondere berggebied van Landmannalaugar kent iedereen van foto’s. Het is dan ook een zeer bijzonder (wandel)gebied met prachtig gekleurde rhyolietbergen. Vergeet niet om een bad te nemen in de warme beek van Landmannalaugar! Vervolgens rijd je via de spectaculaire vuurkloof Eldgjá, met prachtige waterval, weer naar de ringweg. Een klein eindje naar het oosten ligt het dorp Kirkjubaejarklaustur. Bij Kirkjubaejarklaustur zijn een paar wandelingen uitgezet, met een fantastisch uitzicht op de vlakte en de ijskap Vatnajökull. 

Dag 8: Skaftafell – ijsbergenmeer Jökulsárlón
Vandaag is er tijd om de omgeving van Kirkjubaejarklaustur te bekijken. Natuurlijk rijd je ook naar het beroemde gletsjermeer Jökulsárlón, waarin tal van ijsbergen in de meest wonderlijke vormen ronddrijven. Je kunt hier een excursie op het water maken of een eind langs het meer lopen. Optioneel kun je een kajaktocht maken met een kleine groep over een onbekend en goed verstopt ijsbergenmeer. Een zeer bijzondere ervaring om de ijsbergen van zo dichtbij te bekijken. Ook kun je als je tijd hebt een excursie maken naar het eilandje Ingólfshöfdi, dat het exclusieve domein is van papegaaiduikers en andere zeevogels. Veel mensen vinden de excursie (van juni tot begin augustus) naar Ingólfshöfdi de leukste excursie van IJsland!

Je bent in het gebied gekomen waar overal de invloed van de gigantische gletsjer Vatnajökull te bespeuren is. Als je voldoende tijd hebt, kun je nog een wandeling maken in National Park Skaftafell. Dit is een ideaal, bloemrijk gebied met veel gemarkeerde paden (wandelingen van 1 tot 8 uur). Je kunt o.a. naar de waterval Svartifoss lopen, de oude boerderij Sel met grasdak of verder omhoog. Er is een mooi uitzicht op de gletsjertongen en op de spoelzandvlaktes aan de zuidkust. Tot slot rijd je over de ringweg weer naar de accommodatie in de omgeving van Kirkjubaejarklaustur/Skafatafell.

Dag 9: Reykjavík
De laatste etappe naar Reykjavík zal niet spectaculair zijn qua rijden met een 4WD auto, maar er zijn zeker een aantal bezienswaardigheden die je niet mag missen. Vóór Vík rijd je over een spoelzandvlakte, gevormd door de Katla, een vulkaan die schuil gaat onder de Mýrdalsjökull ijskap. Deze is verbonden met de Eyjafjallajökull, die in 2010 bekend is geworden door de grote vulkaanuitbarsting. In de omgeving van Vík liggen een aantal vogelrotsen, waarbij je Dyrhólaey zeker niet mag overslaan.

Tot begin augustus nestelen hier papegaaiduikers (van mei tot circa 20 juni is het gebied afgesloten i.v.m. het broedseizoen). Vervolgens bezoek je de hoge waterval Skógafoss, als je naar boven loopt is het aan te raden even door te lopen het binnenland in, waar je nog meer watervallen zult zien en minder bezoekers. De Seljalandsfoss ligt vlak naast de ringweg en hier kun je achter langs lopen. Uiteindelijk bereik je de hoofdstad van IJsland Reykjavík, waar je de auto inlevert.

Dag 10: Bus naar Keflavík en vlucht naar Amsterdam
Je neemt afscheid van Reykjavík en IJsland en rijdt met de Flybus naar Keflavík voor de terugvlucht naar Nederland. 

Meer informatie of een reisadvies op maat?
Bovenstaande reisbeschrijving is een voorbeeld van een bestaande reis. Laat ons jouw reiswensen weten, dan maken wij een reisvoorstel op maat voor je.

Jouw voordelen:

 • Binnen 24 uur een reactie (m.u.v. zon- en feestdagen)
 • Gegarandeerd persoonlijk advies van een Xpert
 • Dit advies is kosteloos en vrijblijvend!

Blogs