Stranden

Het Gardameer telt vele stranden die in vrijwel alle gevallen vrij te betreden zijn. Deze stranden zijn voornamelijk klein en smal en hebben een ondergrond van kiezels en keien. In plaatsen als Lazise, Bardolino en Peschiera del Garde zijn langere stranden te vinden. Deze stranden worden door een kilometers lange boulevard met elkaar verbonden. Er is hier sprake van een geleidelijk tot snel aflopende zeebodem.

Natuur Gardameer

Het Gardameer heeft wat weg van een Scandinavisch Fjord met steile bergen in het noorden en een breed uitlopende bekken in het zuiden. De bergen in het noorden, uitlopers van de Alpen, zijn bezaaid met olijf-, citroen- en pijnbomen. In het zuiden wordt vooral veel wijn geproduceerd en ook hier staan veel olijfbomen, net als cipressen. Verspreid over het meer liggen zeven kleine eilandjes. Het Noord-Italiaanse Gardameer is geprezen met een zacht Middellandse Zeeklimaat, wat betekent dat het gebied warme en zonrijke zomers kent. Bergwinden zorgen hier voor een aangename verkoeling.

Cultuur

Het Gardameer heeft een vergaand verleden. In de Middeleeuwen was het een gebied van groot strategisch belang. Burchten en verdedigingswerken in plaatsen als Torri del Benaco en Sirmione zijn hier het bewijs van. In de traditionele keukens in de streek zijn producten uit en rondom het Gardameer te vinden. Typische streekgerechten zijn het uit snoek in saus bestaande Luccio in Salsa of het uit pasta met witvis bestande Bigoli con le Aole. Risotto met asperges, zoetwatervissen, truffels, asperges en honing zijn andere veelgebruikte streekgerechten. In het gebied wordt naast wijn ook olijfolie geproduceerd die zeker eens geproefd moet worden tijdens een autovakantie Gardameer.

Bezienswaardigheden Gardameer

In en rondom het Gardameer zijn een aantal mooie parken en botanische tuinen te vinden. Het Parco Giardino Sigurta vlakbij Peschiera del Garda is hier een zeer treffend voorbeeld van met vele planten, bomen en bloemen als de waterlelies. In Peschiera del Garda is ook een 16e eeuwse vesting te bekijken. De stad Verona herbergt zelfs een uit de eerste eeuw na Christus stammende arena. Alleen het Amfitheater in Capua en het Colosseum in Rome zijn groter. De museumliefhebber kan terecht in het wijn- of olijfoliemuseum in Bardolino. Het Gardameer is ook erg populair onder watersporters.

Uitstapjes autovakantie Gardameer

  • Karten in Lonato
  • Rotsklimmen in Arco
  • Boottocht op het Gardameer
  • Raften op de Noce-rivier in Val di Sole
  • Paragliden vanaf de Monte Baldo-bergketen