Ik was één van de bofkonten die mee mochten met de studiereis van het verkeersbureau van Jamaica. En wat heb ik enorm genoten! Behalve watervallen beklimmen, bobsleeën, strandjes bezoeken en krokodillen spotten, heeft onze groep van 15 Reisadviseurs ook veel hotels bezocht. Van superluxe resorts aan het strand tot sfeervolle boetiekhotelletjes op unieke plekjes: er zijn zó veel mogelijkheden op dit swingende, kleurrijke en relaxte eiland. Té veel om op te noemen, dus heb ik voor jou alle highlights in dit verslag gezet!Ontdek meer Jamaica

Ocho Rios: hét startpunt om Jamaica te verkennen

Craftmarket Ocho Rios

Na een lange reis komen wij ‘s avonds vermoeid aan bij ons hotel RIU Ocho Rios. We gaan vroeg naar bed, want iedereen is erg moe en de volgende dag staat er meteen een hoop op de planning! We beginnen met een bezoek aan één van de vele craft markets in Ocho Rios. Iedere verkoper laat graag zijn stalletje zien: van asbakken tot magneten en van houten beeldjes en schilderijen tot kettingen, je kunt het zo gek niet bedenken of je komt het tegen. Ocho Rios is een uitstekende locatie om veel excursies te maken naar hoofdstad Kingston en Port Antonio. Ook zijn hier in de directe omgeving de meeste attracties, zoals de Dunn’s River Falls en Mystic Mountain.

Dunn’s River Falls

Na 2 hotelinspecties is het tijd voor één van Jamaica’s spetterende hoogtepunten: de Dunn’s River Falls. We trekken onze bikini’s en waterschoenen aan en lopen naar beneden, waar de waterval op het strand stroomt. Hand in hand en stap voor stap lopen we omhoog over een afstand van 180 meter, naar het begin van de waterval, dat 55 meter hoger is dan het strand. Af en toe pak ik even mijn kans om in het water te zwemmen of van een ‘natuurlijke mini-glijbaan’ te gaan.

Tip: Op cruisedagen komt er een groot aantal bezoekers naar de watervallen. Advies is daarom om vooral vroeg in de ochtend of wat later in de middag de Dunn’s River Falls te bezoeken. De entree, inclusief wandeling omhoog met gids, kost 20 dollar per persoon.

Port Antonio & Frenchmans Cove

Port Antonio

De tweede dag reizen we langs de noordkust in oostelijke richting. Na 2 uur bereiken wij ons doel, het onontdekte Port Antonio, de hoofdstad van de provincie Portland. Omdat de markt al dicht is, maken we een korte wandeling door het stadje. Het is niet zo lieflijk als ik verwacht had … maar dat komt misschien omdat iemand boos op mij werd omdat ik aan het filmen was. Oeps! Ik ben ervan overtuigd dat dit stadje leuker is wanneer er een markt is.

Frenchmans Cove

Na een hotelinspectie is het tijd voor een korte zwemstop bij het idyllische Frenchmans Cove. Bij deze privé-onderneming betaal je een paar dollar entree voor het strand. Goh, wat is het hier mooi! Een prachtige baai, omgeven door heel veel tropisch groen en kraakhelder zeewater. Ik ren direct de zee in! Het zeewater is kouder dan ik denk, maar dat komt omdat er aan de zijkant van de baai ook een rivier met helder zoetwater uitkomt. Toch is het na een dag lopen en zweten wel érg lekker! Op het strand zitten veel locals die hier lekker eten, drinken of een verjaardag vieren. Ik hou van deze plek!

Restaurant Scotchies

Na een lange dag van hotelinspecties en zwemmen, begin ik trek te krijgen. Gelukkig is onze volgende stop in Ocho Rios het lokale restaurant Scotchies waar we traditionele Jerk eten! Jerk is gemarineerd vlees of vis dat langzaam gegaard is boven een houtvuur en geserveerd wordt met een pittige saus. Veel locals eten dit met Yam-pannenkoekjes (een aardappelsoort), bammis (casave-koekjes) en rijst met bonen. Bestek? Ho maar. Ik mag eten met mijn handen, just like the locals do!

Time for some spirit: Mystic Mountain

Mystic Mountain

De volgende dag hebben we Olympische ambities: we gaan de bobsleebaan uitproberen, bekend van de film ‘Cool Runnings’. We beginnen met een relaxte kabelbaanrit van ongeveer 15 minuten omhoog. Ondanks het vroege tijdstip is het al ontzettend warm … maar wat een adembenemend uitzicht! Rechts héél veel groen, links de prachtige zee en de baai van Ocho Rios met een cruiseschip. Als we bijna boven zijn, hoor ik getrommel en gezang. En ja hoor, daar speelt een Jamaicaans bandje de oude Jamaicaanse muziek terwijl dansers lenig hun kunsten vertonen, wat een ontvangst! Ik kan niet wachten om in de bob te stappen! Ik zet de GoPro op mijn hoofd en ‘roetsj!’ daar ga ik. Terwijl ik niet bij kom van het lachen moet ik ondertussen ook remmen: de bobslee gaat superhard en de GoPro zit al bijna voor mijn ogen!

Rust op de Martha Brae-rivier en kleurrijk Falmouth

Martha Brae-rivier

Vandaag gaan we raften op de Martha Brae-rivier. Onze ‘raft captain’ is Nelson, een vriendelijke man die dit werk al 25 jaar doet, 3 keer per week. Het liefst zou hij het iedere dag doen, maar hij heeft 95 collega’s die zich óók graag over de toeristen ontfermen. Nelson bouwt zijn vlotten zelf met bamboe uit de bergen. Eén vlot kost 4 dagen werk, en elke 6 maanden moet hij weer een nieuw vlot maken. Ruim 1,5 uur lang geniet ik van de groene omgeving, het geluid van de krekels en de vrolijke Jamaicanen achter hun stalletjes langs de rivier. Het gezang van een andere raft captain, 3 vlotten verderop, blijft in mijn hoofd zitten: “One love, one heart, let’s get together and feel allright”.

Goed om te weten: deze excursie kost ongeveer 60 dollar per vlot, waar je met 2 personen op kunt.

Falmouth

Na het raften maken we een korte stop in het sfeervolle Falmouth. Echt een aanrader, want dit schattige plaatsje heeft zeker mijn hart gestolen! Overal hoor je “Yah mon”, “No problem”, “One love”, “Irie” en “Welcome home”. Ik wandel door een klein steegje dat omgetoverd is tot een piepkleine fruit- en groentemarkt. Wat een heerlijke, ongedwongen sfeer hangt hier! Vervolgens kom ik uit op de hoofdstraat. Ik zie palmbomen links en rechts, kleurrijke huisjes en overal de Jamaicaanse vlag die uithangt. Ze zijn hier zó trots op hun mooie eiland!

Doctor’s Cave

We rijden terug naar Montego Bay en wandelen over de Hip Strip. Een zeer levendige boulevard met souvenirwinkeltjes, restaurants en kledingzaakjes. Aan deze strip ligt ook ‘Doctor’s Cave Beach’, een openbaar strand waar zowel toeristen als locals komen. Op de dagen dat grote groepen cruisepassagiers aan land komen, kan het hier erg druk zijn. Bij Margaritaville Montego Bay kun je superleuk eten en drinken met livemuziek op de achtergrond. Of losgaan op de glijbanen van het waterpark!

De zuidkust: een paradijs ver weg van het massatoerisme

Bamboo Avenue en YS-falls

We rijden over Bamboo Avenue, een 3 kilometer lange natuurlijke tunnel van bamboe. Alle toeristische attracties en drukte voelen nu eindeloos ver weg … heerlijk! We rijden door naar de YS-falls (spreek je uit als Wai-Ess), minder druk dan de Dunn’s River Falls en gelegen in het grasland; tijd om een verkoelende duik te nemen. Op Jamaica is dat óók om 10:15 uur ‘s morgens al erg fijn kan ik je uit eigen ervaring vertellen! Ik heb niet als Tarzan aan een liaan gezwaaid, maar als Jane rustig geschommeld bij de waterval. Wat een genot!

Jack Sprat en Treasure Beach

Als we vervolgens bij Treasure Beach arriveren, een authentiek stuk van Jamaica, voel ik me direct nog relaxter worden. Tijdens mijn lunch bij Jack Sprat geniet ik met een Red Stripe biertje in mijn hand van het uitzicht op het kleine strandje. Dromerig staar ik naar drie locals die spelen in de golven … Wat een geweldig plek is dit!

Tip: vanuit Treasure Beach kun je met de boot in ca. 45 minuten naar de Pelican Bar varen. In deze bar, gebouwd op palen en midden op zee, houden de pelikanen je gezelschap!

Black River en Mangrove Avenue

Na een hotelinspectie bij Jakes Hotel vervolgen we onze weg naar de Black River, de langste rivier van Jamaica. Er leven zo’n 300 krokodillen in deze rivier en in de tropische begroeiing kun je meer dan 100 vogelsoorten spotten. Enthousiast stap ik onze safariboot op. Na nog geen 2 minuten hoor ik: “Kijk, daar aan de kant: een krokodil!”. Het ‘beest’ ligt zo stil, dat ik twijfel of het een echte is. Totdat hij ineens het water in springt, onder water verdwijnt en recht voor mij zijn kop weer optilt: wat een gigantisch beest! Deze ontmoeting is het begin van een magische tocht door Mangrove Avenue, dat zó het decor van een Disney-sprookje zou kunnen zijn.

Mijn absolute favoriet: Negril

Seven Miles Beach

In Negril maken we écht kennis met Jamaica’s ‘easy way of life’. De hele groep wordt spontaan verliefd op het lange en parelwitte strand Seven Miles Beach met vele bars, restaurants en boetiekhotelletjes. Een eindeloos paradijs, ver verwijderd van alle megaresorts en drukte … dit is écht mijn favoriete plekje van Jamaica!

Mijn grenzen opzoeken bij Ricks Café

Ik kijk over de rand en ik twijfel. Halleluja, dit is wel érg hoog. Mijn hart klopt in mijn keel en ik ril van de zenuwen. Als je de ervaren klifspringers bij Ricks Café ziet gaan, lijkt het zo makkelijk, maar nu ik zelf op de rand sta … Maar ik overwin mijn zenuwen en spring! O wat ben ik stiekem trots op mezelf als we een half uur later een welverdiend biertje drinken bij zonsondergang met live reggaemuziek op de achtergrond. We sluiten de dag af bij restaurant Push Cart waar we proeven van de allerbeste Jamaicaanse gerechten. Een ‘shared platter’ kost 20 dollar en is groot genoeg om met z’n tweetjes goed van te eten.

Restaurant Push Cart

 

Zelf zin gekregen in een heerlijke vakantie naar Jamaica?

Wil jij zelf de Jamaicaanse sfeer ervaren? Laat een ReisXpert een bijzondere reis naar Jamaica op maat samenstellen. Kom langs of maak een afspraak!

Maak een afspraak!

Dit blog is geschreven door Joy van Diggele naar aanleiding van haar studiereis naar Jamaica.

 

 

Commentaar is niet beschikbaar