Beste reistijd en het weer in Kroatië

Kroatië heeft een mediterraan klimaat met veel zon in voorjaar, zomer en najaar. De temperaturen in het voorjaar en najaar liggen tussen 20 en 25 graden, in de zomer vaak 30 graden of hoger. In het winterseizoen valt er meer neerslag en kan de temperatuur, vooral landinwaarts, af en toe onder het vriespunt dalen. De zachte maestral-wind zorgt op de warme zomerdagen voor een aangename verkoeling.

Ligging

Kroatië ligt in het Middellandse Zeegebied en grenst in het noorden aan Slovenië en Hongarije, in het oosten aan Bosnië-Herzegovina en in het zuidoosten aan Montenegro. Voor de kust liggen meer dan 1000 eilanden, waarvan Cres, Krk en Hvar de bekendste zijn.

De afstand tussen Utrecht en Istrië, het noordwesten van het Kroatië bedraagt zo’n 1300 kilometer. Het land leent zich bij uitstek voor een rondreis, aangezien de wegen rustig en goed onderhouden zijn en door prachtige natuurgebieden lopen. Istrië en Dalmatië zijn verreweg de mooiste en meest geliefde gebieden van Kroatië.

Istrië
Het schiereiland Istrië in het noordwesten van Kroatië is het meest geliefde vakantiegebied van Kroatië. Naast bossen, groene weiden en eindeloze wijngaarden vind je hier middeleeuwse stadjes op kleine heuvels en eenzame kerkjes. Istrië ligt tegenover de Italiaanse stad Venetië: een dagtocht naar deze romantische stad is makkelijk te plannen!

Dalmatië
Dalmatië is de smalle kustregio in het zuiden van het land. Met zijn gouden stranden, de bergachtige omgeving en steden vol cultuur zoals Dubrovnik, Split en Zadar zijn het perfecte decor voor een heerlijke vakantie. Je zult ervaren dat zon, zee, cultuur en historie een prima basis vormen voor een geslaagde reis in Kroatië.

Geschiedenis

Kroatië is bijna net zou oud als de mensheid zelf. Omdat het land vroeger als doorvoerland werd gebruikt, kent het vele invloeden van buitenaf. In de oudheid werd het huidige Kroatië bewoond door de Illyriërs. Daarna was het achtereenvolgens onderdeel van het Romeinse Rijk, het Ostrogotische Rijk en het Byzantijnse Rijk. In de 7e eeuw veroverden Slavische stammen het land. Door de kerstening vanuit het noorden kwam er een scheiding van de Zuid-Slaven in Servië. Uiteindelijk maakte Kroatië zich onafhankelijk, maar al gauw werd het kustgebied veroverd door het machtige Venetië. In de kustplaatsen van Kroatië zijn de Venetiaanse invloeden op de bouwkunst nog steeds zichtbaar.

Eten en drinken

De Europese keuken is volop vertegenwoordigd in Kroatië, maar het is daarnaast ook flink genieten van de tal van inheemse gerechten die het land te bieden heeft. Te denken valt aan ‘istarski pršut’, een gedroogde hamsoort. Een eeuwenoude Kroatische traditie is het verbouwen en produceren van kwalitatief goede wijn. Aan de kust zijn rode wijnsoorten als de Teran en de Merlot te proeven. Van de witte wijnen is met name de Poip een aanrader. Deze wijn wordt als de trots van het land gezien.

Geldzaken

De kuna is de munteenheid van Kroatië, maar in diverse (toeristische) gebieden wordt ook de euro als betaalmiddel geaccepteerd. Creditcards en pinpassen zijn vrijwel overal te gebruiken.

Grensdocumenten

Voor een reis naar Kroatië is een geldig identiteitsbewijs of paspoort met een geldigheid van minstens zes maanden vereist. Een visum is niet nodig bij een verblijf van maximaal 90 dagen. Houd er rekening mee dat kinderen vanaf 26 juni 2012 in het bezit dienen te zijn van een eigen paspoort.

Meer weten over Kroatië?
Laat ons jouw reiswensen weten, dan maken wij een reisadvies op maat voor je.

– OF –

Bekijk onze rondreizen naar Kroatië