Hoofdeiland Madeira

“Volgens mij is dit eiland speciaal gemaakt om te ontstressen…”

De Madeira-archipel maakt deel uit van Portugal. Het hoofdeiland is een echt bloemeneiland. Vooral in de lente is het eiland bezaaid met de meest exotische bloemen. Maar gedurende het hele jaar kun je genieten van de kleurenpracht in één van de vele botanische tuinen. Bijvoorbeeld in de gratis te bezoeken Quinta Magnolia in Funchal. Hou je van wandelen? Wandelen Madeira is mateloos populair en er zijn kilometers aan wandelroutes uitgezet. Lange levada’s, bergen en rustieke landschappen… Het eiland ademt dezelfde relaxte sfeer als veel Mediterrane landen. De bevolking is vriendelijk en ‘laidback’. Ze komen gerust een half uur te laat. En als een winkel later opent dan op de deur staat, moet je ook niet vreemd staan te kijken. Daar tegenover staat wel dat ze áltijd de tijd voor je nemen.

Funchal

“Ik plof neer op een bankje aan de haven en doe mijn ogen tegoed aan de vele cruiseschepen die zijn aangemeerd…”

De hoofdstad, en tevens enige stad van Madeira ligt aan de zuidkust. Funchal Madeira heeft de ideale combinatie van levendigheid, met tegelijkertijd een ontspannen sfeer. Vooral bij de markt in het centrum is het een drukke bedoening. De groenten, vruchten en bloemen worden hier luid aangeprezen door de lokale bevolking. Het koopwaar zorgt voor een kleurrijk schouwspel. Om even aan de drukte te ontsnappen, zijn er in het centrum genoeg pleintjes met terrassen en restaurantjes. Vanaf het centrum loop je binnen vijf minuten naar de haven van Funchal, waar ferry’s en cruiseschepen aangemeerd liggen. Zona Velha is het oude stadsdeel van Funchal. Dit deel bestaat uit een wirwar van nauwe straatjes. Je kunt hier urenlang over de klinkerweggetjes struinen, genietend van de barokke kerken, schattige pleintjes en koloniale huizen.

Porto Santo

“Ik zet mijn zonnebril op en drapeer mijn handdoekje in het goudgele zand…”

Vanaf Funchal kun je binnen twee uur naar Porto Santo varen. Dit eilandje is het enige andere bewoonde eiland van Madeira. Toch heeft het een heel ander karakter. Het is lang geheim gebleven voor het grote publiek en je hoeft niet bang te zijn voor massatoerisme. Wat je er wel vindt is strand, héél veel strand. Om precies te zijn een negen kilometer lang, goudgeel zandstrand dat de gehele zuidkust beslaat. De kust is hier nog onbedorven en rustiek, niets in vergelijking met de Nederlandse badplaats Scheveningen! Porto Santo is dan ook de perfecte plek om je vakantie op Madeira op een ontspannen manier af te sluiten. Hoewel de noordkant wel een stuk ruiger is, met spectaculaire rotspartijen…

Meer informatie of een vrijblijvend reisadvies op maat?
Laat ons jouw reiswensen weten, dan maken wij een reisvoorstel op maat voor je.