Beste reistijd

De beste tijd voor Madeira reizen is in het voorjaar, in de zomer en in het najaar. In deze periodes zijn de omstandigheden het meest gunstig. De Atlantische Oceaan heeft grote invloed op de temperatuur op de eilanden. In het voorjaar is er te genieten van de bloemen en planten die volop in bloei staan, in het najaar laten de herfstkleuren van zich zien.

Ligging

Madeira is een Portugees eiland in de Atlantische Oceaan, 700 kilometer ten westen van de Afrikaanse kust. Het eiland is 19 kilometer breed en 56 kilometer lang. De omringende eilanden Porto Santo, Desertas en Selvagens zijn ook onderdeel van Madeira.

Flora en Fauna

Madeira staat bekend om zijn vele exotische bloemen en wordt daarom ook wel ‘bloemeneiland’ genoemd. Ook de vele vreemde vogelsoorten zijn een absolute must see. Zo komt de kanarie in het wild voor. Vrij uniek zijn de zogeheten levada’s. Deze smalle irrigatiekanalen slingeren zich door de bergen en spreiden zich over vrijwel heel het eiland uit.

Geschiedenis

De vele uitbarstingen van onderwatervulkanen in de Atlantische Oceaan luidden het ontstaan van Madeira in. Nadat de vulkanen ruim anderhalf miljoen geleden stopten met spuwen, werd de vruchtbare grond door vogels en aangespoelde vruchten bedekt met zaden. Hierdoor ontstond een groei van gewassen. Tot de vijftiende eeuw na Christus was Madeira onbewoond. De Portugezen vestigden zich er als eerste volk.

Godsdienst

Het grootste gedeelte van de Madeiraanse bevolking is rooms-katholiek. Slechts een kleine groep bezoekt regelmatig een kerk.

Eten en drinken

Liefhebbers van vis zitten goed op Madeira. Een geliefde en veel gegeten specialiteit is ‘espada’. Deze vis wordt vaak gegeten met banaan. Vleeseters kunnen proeven van de Espetada em Pau de Laura, een vleesspies op laurierstok. Niet te missen op het eiland is de wereldberoemde madeirawijn. Deze zachte wijn wordt op het eiland geproduceerd.

Geldzaken

Madeira hanteert, net als het Portugese vasteland, de euro als valuta. De prijzen op het eiland zijn te vergelijken met de prijzen in Nederland. In de meeste plaatsen op Madeira is het mogelijk om te pinnen. De pasjes die het meest worden gebruikt zijn voorzien van een logo van maatschappijen als Amex, Euro/Mastercard, Visa, Europas en Giropas. Vraag altijd bij uw eigen bank na of u met uw pasje in het buitenland kunt pinnen.

Grensdocumenten

Voor Madeira dient u in het bezit te zijn van een geldig paspoort of een identiteitskaart dat geldig is bij aankomst. Portugal is een Schengenland, waardoor het tot de mogelijkheden behoort dat u bij aankomst op de luchthaven van Funchal geen paspoort hoeft te tonen. Houd er rekening mee dat kinderen vanaf 26 juni 2012 in het bezit dienen te zijn van een eigen paspoort.

Advies voor vertrek

Voordat u afreist naar Madeira is het aan te raden om over bepaalde zaken na te denken en enkele voorbereidingen te treffen.
Kleding: De temperaturen en mate van regenval kunnen nogal verschillen op de verschillende delen van Madeira. Naast luchtige en katoenen kleding is het daarom aan te raden om een regenjas en enkele warme kledingstukken mee te nemen. Neem daarnaast goede wandelschoenen mee.
Tijdsverschil: Het is op Madeira een uur vroeger dan in Nederland, zowel in de winter als in de zomer.
Elektriciteit: Madeira hanteert een standaardvoltage van 220 Volt, net als in Nederland. Ook worden er dezelfde stekkers en stopcontacten gebruikt als bij ons.
Pinnen: Let op: in verband met de veiligheid staat uw bankpas waarschijnlijk standaard ‘uit’ voor pinnen buiten Europa. Laat uw bankpas dus eerst even ‘aan’ zetten via uw bank!

Meer informatie of een vrijblijvend reisadvies op maat?
Laat ons jouw reiswensen weten, dan maken wij een reisadvies op maat voor je.