Maleisië


Onze reistip:
Een 15-daagse privérondreis naar Maleisië boek je al vanaf €2267 p.p.

Met 27 nationale parken, een kustlijn van 4800 kilometer en een spannende mix van Chinees, katholiek en hindoeïstisch is Maleisië een droombestemming.

Laat je inspireren door een aantal rondreizen door Maleisië en vraag vervolgens eenvoudig een reisadvies op maat aan. Of maak een afspraak met één van onze MaleisiëXperts!

Vraag reisadvies op maat aan


Meer reizen naar Maleisië

Stranden

Met een ruim 4800 kilometer lange kustlijn biedt Maleisië een weldaad aan mooie zandstranden. Het eiland Penang is een van de bekendste strandgebieden van het Aziatische land, net als de Perhentian Islands. Zij vormen met hun brede, witgepoederde zandstranden, imposante riffen en helderblauwe water een waar vakantieparadijs. De eilanden bieden daarnaast uitstekende snorkel- en duikmogelijkheden. Rondom het moderne eiland Tioman kan men tijdens de zonvakantie Maleisië terecht op schitterende stranden, omgeven door een tropische jungle, vele palmen en bontgekleurde koraalriffen.

Natuur van Maleisië

Maleisië kent een kleurrijke flora en fauna. Het Aziatische land bestaat uit twee verschillende eilanden, die van elkaar gescheiden zijn door de Zuid-Chinese Zee. West-Maleisië ligt op het zuidelijkste gedeelte van het Aziatische continent, in het noorden grenzend aan Thailand. Oost- Maleisië ligt op het eiland Borneo. Het noorden van Borneo is ruwweg gezegd Maleisië, het zuiden van Borneo is Indonesisch grondgebied. Ongeveer tweederde van Maleisië wordt in beslag genomen door oerwoud: het oudste oerwoud ter wereld! Hier bloeien alleen al 8000 verschillende soorten planten, waaronder de grootste bloem ter wereld: de Rafflesia. Deze bloem kan een diameter van 1 meter bereiken en wel 11 kilo zwaar worden. Daarnaast leven er in Maleisië ongeveer 200 zoogdieren, zoals olifanten en tijgers. In het Maleisische deel van Borneo leeft de met uitsterven bedreigde oerang-oetang. Daarnaast zijn op Borneo 160 soorten slangen te vinden, waaronder de Aziatische gifslang en de Cobra. In nationale parken als Taman Negara, Gunung Mulu en Kinabalum wordt de flora en fauna van het land goed beschermd. Deze laatste twee nationale parken staan zelfs op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Cultuur

De mix van religies is duidelijk zichtbaar in het straatbeeld van Maleisië: Chinese tempels staan gebroederlijk naast katholieke kerken en hindoetempels naast moskeeën. Al deze geloofsovertuigingen brengen de nodige tradities en rituelen met zich mee. Zo is het in het hele land gebruikelijk om in religieuze gebouwen de schoenen uit te doen en armen en benen te bedekken. De linkerhand wordt als onrein gezien. Het is niet aan te raden iemand met de linkerhand aan te raken of daarmee voedsel aan te geven. Het meest traditioneel leven de bewoners van het binnenland van Borneo: zij voeren nog altijd oude ambachten uit, zoals houtsnijwerk en het weven van matten en manden. Typische souvenirs zijn dan ook houtsnijwerk, maar ook aardewerk, sieraden of gevlochten palmbladeren. Dans speelt daarnaast ook een belangrijke rol in het dagelijkse leven van de Maleisiërs. Zo worden er speciale jacht- en oorlogsdansen uitgevoerd. Ook wordt er gedanst om een goede visvangst, oogst of veilige terugreis af te dwingen.

Bezienswaardigheden

Met 27 nationale parken is de Maleisische natuur een grote bezienswaardigheid tijdens een zonvakantie Maleisië. Bijzonder is het Turtle Island National Park, waar het hele jaar door zeeschildpadden zijn te spotten. De historische kuststad Malacca is een bezoek meer dan waard. Ooit was het de belangrijkste haven in de regio en de stad kent een rijke koloniale geschiedenis. Malacca werd in de koloniale tijd bestuurd door achtereenvolgens de Portugezen, de Nederlanders en de Engelsen. In de stad zijn nog enkele sporen uit de Nederlandse tijd terug te vinden.

Excursiemogelijkheden vakantie Maleisië

  • Zeiltocht op de Zuid-Chinese zee
  • Tocht door Taman Negara, ’s wereld oudste regenwoud
  • Boottocht langs de vuurvliegjes van Kuala Selangor
Op zoek naar een onvergetelijke reis naar Maleisië?
Laat ons jouw reiswensen weten, dan maken wij een reisvoorstel op maat voor je.