Beste reistijd

Een stedentrip New York is het hele jaar door goed te doen. Denk er alleen om dat het in de zomer erg warm kan zijn en in de winter juist erg koud.

Ligging

New York is gelegen aan de oostkust van Noord-Amerika, aan de mond van de Hudson River. De stad bestaat eigenlijk uit vijf verschillende wijken: Manhattan, Queens, Brooklyn, The Bronx en Staten Island. ‘The Big Apple’ is gebouwd op de eilanden Manhattan, Staten Island en Western Long Island. The Bronx is de enige wijk die deel uitmaakt van het vasteland.

Flora en Fauna

Zelfs in ’the city that never sleeps’ is flora en fauna te vinden. De stad kent zo’n 150 verschillende soorten bomen. Daarnaast fladderen er in New York ruim 260 verschillende vogelsoorten rond, waaronder de havik en diverse soorten spechten. In en rondom de stad leven vele zoogdieren, zoals slangen, muizen, eekhoorns en wasbeteren. Er zouden zelfs 500.000 herten ronddartelen.

Geschiedenis

New York is in 1625 ontstaan, toen het in handen kwam van Nederlandse kolonisten. Zo’n twee jaar later was het fort Amsterdam klaar, wat later Nieuw Amsterdam werd genoemd. Er woonden ongeveer 270 mensen in deze nederzetting. Het fort was geen lang leven beschoren. Nederland was een rijk land en had de nederzetting eigenlijk helemaal niet nodig. De Britten namen de stad in 1664 over en hernoemden het tot New York. De daarop volgende onafhankelijkheidsoorlog zorgde ervoor dat de stad in 1783 definitief in handen viel van de Amerikanen. New York maakte vervolgens verschillende ontwikkelingen door. Op 11 september 2001 werd de stad getroffen door twee terroristische aanslagen. Het World Trade Center werd volledig vernietigd en bijna 3000 mensen kwamen om het leven.

Godsdienst

Het overgrote deel van de New Yorkers beschouwt zichzelf als christen. Bijna zeventig procent van de bevolking hangt het christelijke geloof aan. In de stad leven daarnaast relatief kleine groepen joden, moslims en boeddhisten. Ruim tien procent beschouwt zichzelf als ongelovig.

Eten en drinken

Dat New York met vele culturen van doen heeft, blijkt alleen al uit de verscheidenheid van de lokale leuken. Vrijwel elke nationailteit is in de stad vertegenwoordigd. Wie iets typisch New Yorks wil proeven, kan zich wagen aan een hotdog. Ook de bagel, pretzels en de New York-style pizza zijn onlosmakelijk met ’the Big Apple’ verbonden. Voor een lekker ontbijt of een smakelijke lunch kun je terecht bij de vele cafés, deli’s en saladbars die New York rijk is. De stad is een trendsetter als het gaat om eetcultuur. Een sushibar, een grillrestaurant of restaurants voor vegetariërs zijn dan ook niet te missen.

Geldzaken

In New York wordt met de Amerikaanse dollar betaald. Het gemiddelde prijsniveau van de stad is te vergelijken met dat van Nederland, al speelt de locatie een belangrijke rol. Hoe dichter bij het centrale deel van de stad, hoe hoger de prijzen. Net als in de rest van de Verenigde Staten wordt er in New York veel met de creditcard betaald. Bij geldautomaten is het daarnaast mogelijk om geld op te nemen. Informeer van tevoren bij de bank of jouw pinpas hiervoor geschikt is.

Grensdocumenten

Voor een reis naar New York is een paspoort vereist dat geldig is tot op het moment van vertrek. Niet alleen volwassenen, maar ook kinderen dienen een eigen paspoort te hebben. Wanneer het paspoort aan deze voorwaarden voldoet, dan dient u uiterlijk 72 uur voor vertrek een elektronisch visum, een ESTA, aan te vragen.

Advies voor vertrek

Het is aan te raden om voor een vertrek naar New York na te denken over enkele zaken en onderwerpen.

Tijdsverschil: De wintertijd wordt in New York doorgaans één week later dan in Nederland ingesteld, waardoor het tijdsverschil heel even zeven uur bedraagt.

Openbaar vervoer: Het openbaar vervoersnetwerk in New York is zeer uitgebreid. Neem gerust een bus of metro, want de diensten zijn zeer betrouwbaar en goedkoop.

Drinkwater: Het kraanwater in New York is van goede kwaliteit en zonder problemen te drinken.

Elektriciteit: In New York wordt een voltage van 110 Volt gehanteerd. De meeste elektrische apparaten werken hier probleem op. Het is aan te raden om een wereldstekker mee te nemen, aangezien de Amerikaanse stekkers twee platte pennen hebben.

Pinnen: Let op: in verband met de veiligheid staat uw bankpas waarschijnlijk standaard ‘uit’ voor pinnen buiten Europa. U moet uw bankpas dus zelf even ‘aan’ zetten. Neem hiervoor contact op met uw bank.

Nog steeds niet overtuigd om een stedentrip naar New York te boeken?
Laat ons jouw reiswensen weten, dan maken wij een reisadvies op maat voor je.

– OF –

Bekijk onze mogelijkheden naar en in New York