Noordereiland

“De takken knisperen onder mijn voeten. Ik duw wat bladeren uit mijn gezichtsveld en sta plotseling oog in oog met een Maori…”

Het Noordereiland, één groot natuurgebied en thuishaven van de Maori’s. Proef van een traditioneel ‘hangi’-diner, plof neer in je zelfgegraven privé-spa of maak lange wandeltochten door het door vulkanen gedomineerde Tongariro National Park. Ontsnappen aan de natuur kan niet. Zelfs niet in hoofdstad Auckland met zijn talloze jachten, buitenlandse trekjes en oneindig hoge Sky Tower…

Schiereiland Coromandel

“Met een zucht steek ik de schep in het zand. Ik ben er klaar voor. Even heerlijk ontspannen in mijn privé-spa…”

Met haar vele mooie baaien, dichtbeboste wouden en metersdiepe kloven is het schiereiland Coromandel een geliefde bestemming om even te ontsnappen aan alle drukte. Je treft er een gebied van contrasten. Maak lange wandeltochten door de heuvels van het Coromandel Forest Park, spreid je handdoek op het roze zandstrand van Hahei of peddel met een kajak door het zeereservaat van de Cathedral Cove. Wat je er ook vindt zijn warmwaterbronnen. Trek naar Hot Water Beach, huur een schep en graaf je eigen spa. Door tijdens eb in de kuil plaats te nemen, kom je heerlijk tot rust in je eigen ‘bad’.

Bay of Islands

“Ik wieg zachtjes heen en weer. Het paard stuift over het fijne zand, een verkoelend briesje wappert door mijn haren…”

De Bay of Islands houdt zich in het noorden van Nieuw-Zeeland schuil. Het kustgebied herbergt ruim 150 minuscule eilandjes. Je vindt er witte zandstranden, eeuwenoude Kauri-bossen en een lucht die nergens blauwer is. Wat je er vooral treft is rust en plezier. “Recreation is king”, is de lijfspreuk van de lokale bevolking. Kuier langs de koloniale pakhuizen van Kerikeri, zwem met dolfijnen langs de grillige kustlijn van het vasteland of speur naar zeehonden, pinguïns en walvissen in de wateren rondom de eilanden.

Rotorua en het Tongariro National Park

“De Maori schuifelt langzaam naar voren. Hij roept ‘haere mai’, waarna we onze neuzen tegen elkaar wrijven…”

Als centraal middelpunt van de nog altijd florerende Maori-cultuur vormt Rotorua een van de grootste trekpleisters van Nieuw-Zeeland. Je proeft deze cultuur het beste in het Te Whakerewarewa-reservaat. Geef je hier over aan een krijgersritueel, aanschouw een traditioneel Maori-optreden of laat je rondleiden in een compleet nagebouwd Maori-dorp. In Rotorua komt ook het vulkanische deel van Nieuw-Zeeland naar boven. Pruttelende waterpoelen, spuitende geisers en warmwaterbronnen vormen één groot en mystiek landschap. Het Tongariro National Park is misschien wel het meest spectaculaire park van heel Nieuw-Zeeland. De vulkanen Raupehu, Tongariro en Ngauruhoe domineren hier het landschap. Grote kans dat je in de bossen inheemse vogels als de Kiwi en de Bell Bird tegenkomt.

Zuidereiland

“Elke keer als ik mijn camera in mijn tas wil opbergen, zie ik weer iets anders wat het fotograferen waard is…”

Het Zuidereiland, bekend om zijn grilligheid en bergachtige karakter. Alles is groot, groen en ruig op het eiland van de woeste bergen, ruige kusten en spectaculaire uitzichten. Maak lange hikes over de gletsjers van West Coast, vaar langs de majestueuze fjorden van het Fiordland National Park of bezoek de studentenstad Dunedin met haar koloniale gebouwen. En dat is nog maar een fractie van wat het Zuidereiland je te bieden heeft…

Queen Charlotte Sound & Abel Tasman

“Ik grijp mijn peddel nog iets steviger vast. Onze kajak scheert over het water, bocht na bocht…”

In de kop van het Zuidereiland ligt de Queen Charlotte Sound, één van de fjorden in het Marlborough Sounds Maritime Park. Je vindt er ontelbaar veel baaien, ongerepte inheemse bossen en minuscule eilandjes. De panoramische route ‘Queen Charlotte Drive’ voert je langs een doolhof van bergkammen, blauwgroene wateren en 360 bochten. Je hebt hier een constant uitzicht over de Sounds en hun tegenstellende landschappen. Wie doorrijdt komt uiteindelijk terecht in het Abel Tasman National Park. In dit kleinste nationale park van Nieuw-Zeeland tref je ‘gouden stranden’, een azuurblauwe zee en groene regenwouden. Je moet ook zeker eens gaan zeekajakken. Wie weet zwemmen er een paar zeehonden met je mee.

Christchurch

“Het bootje voert ons langs de oude treurwilgen en onder de Victoriaanse bruggetjes door, op weg naar de Botanic Gardens…”

Christchurch, de grootste stad van het Zuidereiland. Met zijn gotische Christchurch Cathedral, de kinderen in schooluniform en de vele plantsoenen doet Christchurch je in een Engelse universiteitsstad wanen. Glijd met een bootje over het water van de kronkelende Avon-rivier, begeef je door een doolhof van winkels en galerieën in Arts Centre of maak lange wandelingen in de botanische tuinen van deze ‘meest Engelse stad buiten Engeland’. Je zou ook zeker een boottocht vanuit Kaikoura of Akaroa moeten overwegen. Grote kans dat je walvissen en dolfijnen zult spotten.

Milford Sound

“Plotseling doemt ‘the Elephant’ voor ons op. Geen wonder dat ze deze gigantische rots zo noemen. Het is alsof een reusachtige olifant op ons neerkijkt… ”

De Milford Sound is het bekendste fjord van heel Nieuw-Zeeland. Steile rotswanden, de uit het diepe water opstijgende Mitre Peak en immense regenwouden doen je als bezoeker heel nietig en kwetsbaar voelen. Je krijgt de mooiste uitzichten op de Milford Sound door een cruise te maken. Pas dan wordt de grootsheid van het fjord je goed duidelijk. Glijd langs de ruim een kilometer hoge ‘Lion Mountain’, spot meezwemmende dolfijnen en misschien kom je de zeldzame Fjordland-kuifpinguïn tegen. Prijs jezelf gelukkig bij een fikse regenbui. De bergwanden toveren zich dan om in honderden watervallen. Je weet niet wat je ziet!

Op zoek naar een onvergetelijke reis naar Nieuw-Zeeland?
Laat ons jouw reiswensen weten, dan maken wij een reisvoorstel op maat voor je.

– OF –

Bekijk onze reizen naar Nieuw-Zeeland