Jotunheimen

“Ik tuur over het spiegelgladde meer naar het berghutje, dat tussen de bergen idyllisch opdoemt. Is dat onze slaapplaats voor vannacht?…”

Wandelen in Noorwegen? Jotunheimen is het hooggebergte in het gelijknamige nationale park. Het uitgestrekte en ongerepte gebied is het perfecte decor voor de meest mooie bergwandelingen. Loop langs spiegelgladde meren, één van de zestig gletsjers, spot elanden en rendieren of vergaap je aan de twee hoogste bergpieken van Noorwegen. Het park ligt voor een groot deel boven de boomgrens, waardoor je vaak uitzicht hebt op de meest imposante, kale bergtoppen… Krijg je geen genoeg van Jotunheimen? Kies dan voor een overnachting in één van de berghutten: een stuk bijzonderder én voordeliger dan een hotel!

Beitostolen

“Glundert nip ik aan mijn warme chocolademelk, als mijn jongste voor de eerste keer met zijn lange latten de piste trotseert…”

Beitostolen is een echt wintersportdorp. Ideaal voor een wintervakantie Noowegen. Het plaatsje ligt verscholen in de Noorse bergen en biedt de verstokte skiër, langlaufer en snowboarder kilometers aan pistes en loipes. Maar ook beginners en gezinnen kunnen zich hier helemaal uitleven. Vooral omdat in het dorp een gemoedelijke en rustige sfeer heerst. En rijen voor de skiliften zul je er niet snel aantreffen. Even genoeg van alle wintersport? Beitostolen biedt een ruime keuze aan (gezins)activiteiten. Zo kun je sneeuwscooter huren, gaan ijsklimmen of door het witte landschap sjezen tijdens een spannende hondensledetocht!

Oslo & Bergen

“Ik struin voorbij de rijkelijk versierde kerk. Een vriendelijke Noorse man vraagt of ik even een kijkje kom nemen…”

In Oslo hoef je zeker niet de drukte van een typisch hoofdstad te verwachten. De stad ademt een opvallend gemoedelijke sfeer en bezienswaardigheden vind je er op loopafstand. Wandel op je gemak naar het Koninklijk Paleis of neem een kijkje bij het Viking Scheepvaartmuseum. Wie de stad van een hele andere kant wil bekijken, kan een vaartocht maken over de vele wateren die Oslo omringen. Een heel ander Noorwegen tref je in Bergen, de tweede stad van het land. Je kunt hier simpelweg niet om de bontgekleurde pakhuizen heen. Ook moet je zeker een bezoek brengen aan de dagelijkse vismarkt, waar je werkelijk alle denkbare nationaliteiten tegenkomt. Wil je even ontsnappen aan alle drukte en genieten van de natuur, neem dan de kabelbaan naar de 320 meter hoge Floyellberg!

Fjordengebied

“Ik tuur naar boven, naar de met eeuwige sneeuw bedekte bergtoppen. Om me heen klinkt niets anders dan een oorverdovende stilte…”

In het westen van Noorwegen ligt het Fjordengebied, dat garant staat voor spiegelgladde wateren, kilometerslange bergwanden en imposante gletsjers. Het meest gefotografeerde deel van Noorwegen herbergt met het Sognefjord een van de langste fjorden ter wereld. Je kunt hier per kano urenlang rondvaren, maar een ontspannen tocht met rondvaartboot is ook mogelijk. In de omgeving van het Hardangerfjord vind je fruitbomen, véél kleurrijke fruitbomen. Deze ‘boomgaard van Noorwegen’ leent zich daarom goed voor het maken van lange bergwandelingen. Wie graag zijn grenzen verlegt, zou zich eens kunnen wagen aan een middagje fjordrafting. Voor mooie watervallen moet je bij het Geirangerfjord zijn. Bij dit natuurwonder hebben zich de ‘zeven zusters’, de ‘bruidssluier’ en de ‘vrijer’ verzameld.

Noordkaap

“De vlammende lichten verschieten keer op keer van kleur. Ik staar eindeloos lang naar de heldere hemel, alsof ik een hypnotiserende lichtshow krijg voorgeschoteld…”

Het meest noordelijke puntje van het Europese vasteland tref je op de Noordkaap. Je waant je hier in een compleet andere wereld, alsof je op de rand van de aardbol staat. Het ultieme Noordkaap-gevoel ervaar je door de Middernachtzon te aanschouwen. Tussen 20 mei en 22 juli schittert de zon non-stop, waardoor je zelfs in de nachtelijke uren van een sprookjesachtig uitzicht kunt genieten. In de winter moet je zeker het Noorderlicht meemaken. Bij dit mysterieuze lichtspektakel schieten verschillende kleuren als zoeklichten door de lucht.

Oppdal

“Ik knipper met mijn ogen. Recht voor me staat een reusachtige eland. Hij lijkt me niet te zien…”

Op enkele honderden meters hoogte in Midden-Noorwegen prijkt het knusse bergdorpje Oppdal. Ben je met het gezin toe aan een actieve familievakantie, dan zit je hier goed. Wie voor een elandsafari kiest, heeft een grote kans om oog in oog te staan met deze ‘koning van het bos’. Wat je ook zeker moet doen is het maken van een raftingtocht. De plotselinge versnellingen over het wassende water geven je een gevoel van ultieme vrijheid! Voor pure rust kun je de laatste kudde wilde muskusossen observeren in het Nationaal Park Dovrefjell.

Lillehammer

“Hijgend kijk ik om mij heen, wanneer ik de top van de skischans heb bereikt. Beneden strekt zich tot mijn verbazing een kilometers groot, spiegelglad meer uit…”

Lillehammer ligt in de provincie Oppdal. In 1994 vonden in deze stad de Olympische Winterspelen plaats. De voormalige Olympische bobsleebaan is nog steeds in gebruik. Mooi uitzicht over Lillehammer? Trotseer dan de Olympische springschans en geniet van het weidse panorama over het Mjosameer, het grootste meer van Noorwegen. Het authentieke stadshart van Lillehammer wordt omringd door oude boerderijtjes en alpine skicentra. Wil je kennis maken met architectuur van Lillehammer door de jaren heen? In het openluchtmuseum Maihaugen staan meer dan 100 historische gebouwen tentoongesteld.

Trondheim

“Ik plof neer op een bankje en laat mijn ogen langs de vele jachtboten glijden. Hoorde ik nou dat de veerdienst Hurtigruten hier ook aanmeert?…”

Trondheim in Noorwegen zuid is met ruim 170.000 inwoners de derde stad van Noorwegen en daarnaast ook één van de oudste. Tijdens de Middeleeuwen was het de belangrijkste stad van Noorwegen. Je komt er dan ook nog veel sporen uit deze tijd tegen. De Nidaros-Domkerk, die in 1152 opende, is de belangrijkste kerk van het land. Ook de oude stadsbrug Gamble Brybo doet denken aan vervlogen tijden. Van alle hotspots in Trondheim is dit het meest gefotografeerde onderwerp. Naast de historie, kent Trondheim ook een opvallend moderne kant. De levendige haven is dankzij de 30.000 studenten die in deze stad wonen, het bruisende middelpunt.

Hemsedal

“Ik spits mijn oren wanneer ik het gekletter van de waterval dichterbij hoor komen. Nog maar een paar passen…”

Het sneeuwzekere Hemsedal staat vooral bekend als populaire wintersportplaats, met kilometers aan skipistes en langlaufloipes. Maar het gebied heeft veel meer in haar mars. Hemsedal ligt op korte afstand van bruisende watervallen, gletsjers en diepe fjorden en vormt daardoor het ideale startpunt om de omgeving te ontdekken. Trek de wandelschoenen aan en betreed één van de gemarkeerde wandelpaden. Bijvoorbeeld die naar de dubbele waterval Rjukandefossen. Niet zo’n wandelaar? Volg dan één van de mountainbike routes, trotseer bergmeren met je kano of ga mee op hondensledetocht. Hemsedal heeft een uitgebreid recreatieprogramma, óók in de zomer!

Lofoten

“De geur van verse vis dringt diep door in mijn neus, wanneer ik na een lange wandeling op een bankje aan de kade neer plof…”

Scherpe bergkammen en diepe dalen wisselen elkaar af op deze eilandengroep aan de noordwestkust van Noorwegen. De eilandjes van de Lofoten worden gedomineerd door de vele schilderachtige vissersdorpjes en haventjes. Eén van de traditionele vissersdorpjes is Nusjfjord. Het dorpje is helemaal in originele staat gebleven, er staat zelfs nog een oude levertraanfabriek. En overal op de eilandjes hangt stokvis aan rekken te drogen. Wil je je helemaal onderdompelen in de wereld van de Noorse visserij? Logeer dan een nachtje in een typisch, houten huisje aan het water. Vroeger was dit de overnachtingsplek van vele vissers. Of laat je meevoeren op een echte vissersboot en spot onderweg arenden, papegaaienduikers en zeehonden…

Telemarkkanaal

“Wanneer de sluisdeuren openen, stort duizenden liters aan water met veel kabaal het kanaal in…”

Het 105 kilometer lange Telemarkkanaal vormt een snelle verbinding tussen oost en west Noorwegen. Vroeger was het smalle kanaal ook bedoeld om overstromingen tegen te gaan. De gracht bestaat uit twee kanalen; het Norsjø-Skien kanaal en het het Bandak-Norsjø kanaal. Het laatste kanaal wordt in Europa gezien als het 8e wereldwonder. Vandaag de dag ziet het Telemarkkanaal er nog precies zo uit als honderd jaar geleden en het kanaal heeft maarliefst 8 sluizen. Elegante en nostalgische passagiersschepen bevaren deze waterweg. Vaartochten zijn er variërend van twee tot tien uur. Blijf je liever op het vasteland? Huur dan een fiets om de glooiende omgeving te trotseren!

Offerte of meer informatie?
Laat ons jouw reiswensen weten, dan maken wij een reisvoorstel op maat voor je.

– OF –

Bekijk onze reizen naar Noorwegen