Zalmsafari

“Ik laat me voorzichtig vallen. Het wassende rivierwater heeft me meteen in zijn greep…”

Bekijk de wereldberoemde Noorse zalmen eens in hun natuurlijke habitat door deel te nemen aan een zalmsafari. Wurm jezelf in een wetsuit, zet een snorkel op en laat je meevoeren op de stromen van de Hemsil-rivier. Grote kans dat je de levendige zalmen voorbij ziet schieten. Wie graag het avontuur opzoekt, kan op walvissafari in Andenes. Trek met een oude vissersboot de zee op en je maakt een grote kans om de kolossale waterdieren van dichtbij mee te maken.

Flåmsbana

“De trein kringelt als een spiraal naar beneden. Ik druk mijn neus tegen het raam, om maar geen moment te hoeven missen van het majestueuze uitzicht…”

Een van de steilste spoorlijnen van Europa vind je in het westen van Noorwegen. In een uur tijd baant de Flåmsbana zich een weg door het Noorse landschap. Tuf langs fjorden en watervallen, glijd voorbij idyllisch ogende boerderijtjes en overbrug ondertussen een hoogteverschil van 864 meter. Een tussenstop bij Kjosfossen mag zeker niet ontbreken. Je krijgt hier volop de tijd om te genieten en foto’s te maken van deze imposante waterval. Wie iets meer spanning wil, kan bij de halte Berekvam uitstappen om vervolgens een elf kilometer lange mountainbikekoers ‘downhill’ te maken.

Ontmoeting met de trollen

“De jongste giebelt verlegen. Een oud ogende trol steekt zijn hand uit, er verschijnt een glimlach op zijn gezicht…”

Noorwegen met kinderen? In vrijwel alle Noorse sprookjes worden de hoofdrollen vertolkt door trollen. Het Hunderfossen Familiepark in de buurt van Lillehammer maakt het mogelijk om oog in oog te staan met deze mythologische wezens. Bij de toegangspoort staat zelfs een veertien meter hoge reuzentrol die over het park en zijn bezoekers waakt. Kinderen kunnen een praatje maken met hun favoriete prinsen en prinsessen in het sprookjespaleis. En met meer dan vijftig attracties beleven ook de ouders een dag vol plezier.

Hurtigruten

“De boot glijdt zachtjes door het water. Ik hang voorzichtig over de rand en staar eindeloos lang naar de voorbijtrekkende kustlijn…”

Stap aan boord van de Hurtigruten Noorwegen en beleef zonder twijfel ’s werelds mooiste zeereis. Een nostalgisch schip bezorgt je een duizenden kilometers lange boottocht van de oude stad Bergen naar het noordelijk gelegen Kirkenes. Overnacht aan boord van de oude postboot, woon een middernachtconcert in Tromsø bij en vergeet niet te genieten van een onafgebroken uitzicht op de ruige en met fjorden bezaaide Noorse kust. Breng tijdens je cruise Noorwegen ook zeker een bezoek aan de Noordkaap, één van Europa’s meest noordelijke puntjes.

Lærdalstunnel

“Er lijkt geen einde aan de weg te komen. De streepjes schieten voorbij, tot we plotseling een helderblauwe ruimte binnenrijden…”

Noorwegen bezit de langste autotunnel ter wereld. De lærdalstunnel is bijna 25 kilometer lang en verbindt de plaatsjes Lærdal en Aurland met elkaar. Om te voorkomen dat je als bestuurder in slaap valt, passeer je om de zes kilometer speciale eilandjes. Bij deze ruimtes breidt de tunnel zich aanzienlijk uit en wordt er met verschillende blauwtinten daglicht nagebootst. Met zijn gekleurde ondergrondse hallen is de tunnel een ware streling voor het oog!

Walvissen en orka’s spotten

“Een muur van bergen doemt voor me op. Ons schip glijdt langzaam door het water. Deze trip belooft nu al spectaculair te worden…”

Hoog in het noorden van Noorwegen houden de Lofoten zich schuil. Deze eilandengroep boven de Arctische poolcirkel mag zich met zijn verrassend rijke zeeleven en extreem steile bergen het ‘Paradijs in de Poolzon’ noemen. Stap ’s zomers aan boord van een vissersboot en bewonder potvissen, bultruggen en bruinvissen tijdens een walvissafari. Wie tussen oktober en januari op de Lofoten bivakkeert, stuit bij een boottocht op het water ongetwijfeld op rondtrekkende orka’s. De waaghalzen kunnen zich tegoed doen aan een raftingtrip op de wateren rond de Lofoten. Scheer met een krachtige rubberboot over de open zee, door smalle zeestraten en langs de imposante Noorse scherenkust.

Noorwegen wintersport

“De verse sneeuw knispert onder mijn schoenen. Met moeite weet ik me door het stille, witte landschap te begeven…”

Wintervakantie in Noorwegen? Dit is een wintersportbestemming bij uitstek. De moderne skisport vond zijn oorsprong in het Scandinavische land en met name voor de langlaufers is de Noorse sneeuw letterlijk een geschenk uit de hemel. Wie zich op een paar dunne latten door de wonderwitte sneeuwwereld begeeft, zal heel even het gevoel hebben alsof de tijd stilstaat. Waaghalzen kiezen het luchtruim in Geilo Noorwegen. Zweef met een board en een vlieger meters boven de piste!

Hondensledetocht

“Ik geniet van de serene rust om me heen. De honden lijken me zonder moeite door het magische landschap te loodsen…”

De husky’s in Noorwegen staan bekend om hun enthousiaste voorkomen. Wie besluit een tocht door het Noorse winterlandschap te maken, zal luid blaffend worden ontvangen. De honden trekken op volle snelheid door de poederwitte sneeuw en staan garant voor een ongekende vakantie-ervaring. Er is zelfs de mogelijkheid om zelf een slede te besturen, onder begeleiding van de meest ervaren Noorse gidsen.

Sneeuwschoenwandelen

“Ik doorkruis de grote vlakte. Voor me doemt een immens hoge gletsjer op…”

Genieten van het vredige Noorse landschap doe je op zijn best door lange wandelingen op sneeuwschoenen te maken. Wandelen in Noorwegen, maar dan nét even anders. Met een speciale uitrusting kom je op plekken die anders nooit te bereiken zouden zijn. De enorme grootte van je schoenen zorgt er namelijk voor dat je niet wegzakt. Hoor de verse sneeuw knisperen bij een lange wandeling door het Hemsedal of trotseer met topografische kaart en verrekijker een vooraf uitgezette route. Om houvast te vinden in het witte landschap zou je een paar stokken mee kunnen nemen…

Offerte of meer informatie?
Laat ons jouw reiswensen weten, dan maken wij een reisvoorstel op maat voor je.

– OF –

Bekijk onze reizen naar Noorwegen