Natuur

Tirol bestaat voor een groot deel uit bergen, waardoor het een geliefde wintersportbestemming is. De streek ligt in het westen van Oostenrijk en wordt omsloten door drie landen: Zwitserland, Duitsland en Italië. Tirol heeft uitgestrekte landschappen, veel bergdalen en lange rivieren. Hoofdstad Innsbruck ligt op de kruising van twee van deze rivieren, namelijk de Sill en Inn. Het Tiroler berglandschap bestaat uit drie ketens, de Kalkalpen, de Leisteen Alpen en de Centrale Alpen.

Cultuur van Tirol

De streek wordt gekenmerkt door de karakteristieke bouwstijl; de chaletjes met veel hout zijn te vinden door heel Tirol. De kerken hebben kleurrijke plafonds, muurschilderingen en zijn gebouwd in barokstijl. Achter de roodwitte vlag van Tirol zit een bijzonder verhaal; volgens de legende is het een eerbetoon aan een dappere soldaat die tegen de Hongaren streed. Zijn witte uniform werd daardoor doordrenkt met bloed. Door het aparte accent en de verschillende eetgewoontes wijkt Tirol af van de Oostenrijkse cultuur. De echte streekgerechten zijn bijvoorbeeld Knödelsuppe, Tirolere Bauenspeck, Ofenleber wat gemaakt is van gebakken varkensvlees, long en lever met ei, knoflook en ui. Als drankje worden veelal de alcoholische schnapps gedronken.

Bezienswaardigheden in Tirol

De hoofdstad Innsbruck barst van de bezienswaardigheden. De stad is een universiteits- en bisschopsstad en heeft veel barokke gebouwen. Het oude deel, Altstadt, heeft een raadshuis uit de 15e eeuw met een uitkijkterras, een 16 meter hoge erker met vergulden dakpannen, en een grote kathedraal. Daarnaast is een bezoekje aan de Swarovski-fabriek en het kristalmuseum aan te raden. In Schwaz zijn zilvermijnen, in Rattenberg zijn veel glaswinkels en traditionele glasbewerkers te zien tijdens de autovakantie Tirol en in Kufstein is het grootste openluchtorgel ter wereld.

Uitstapjes autovakantie Tirol

  • Uitstapje naar hoofdstad Innsbruck
  • Bezoek aan een Swarovski fabriek
  • Wandelen of fietsen in de bergen