Deze reis is inclusief:

 • Retourvlucht Amsterdam-Lima/Rio de Janeiro-Amsterdam
 • Binnenlandse vluchten en alle transfers
 • Excursies en entreegelden
 • Lijndienstbussen en treinrit naar Machu Picchu
 • Verblijf verschillende accommodaties
 • 22x ontbijt 8x lunch en 5x diner
 • Engelssprekende gidsen

Highlights van deze reis:

 • Kleurrijke indianendorpjes
 • De Heilige Vallei en Machu Picchu
 • Titicaca Meer
 • La Paz
 • Santiago de Chile en Buenos Aires
 • Iguazú watervallen
 • Rio de Janeiro

Bekijk hier de Reisdetails

Zie alle hoogtepunten van Zuid-Amerika in ruim drie weken tijdens deze unieke combinatiereis door Peru, Bolivia, Chili, Argentinië en Brazilië. Reis privé of in internationaal gezelschap.

Dag 1: Amsterdam – Lima
Vertrek vanaf Amsterdam naar Lima. Transfer naar het hotel van jouw keuze voor twee overnachtingen.

Dag 2: Lima
’s Morgens maak je een stadstour door het koloniale centrum van Lima en zie je o.a. de historische Plaza Mayor met het Paleis van de President, het stadhuis, de kathedraal en het Paleis van de Aartsbisschop. Ook bezoek je het 17e eeuwse San Francisco klooster, dat een meesterwerk is van koloniale architectuur. Je gaat naar Casa Aliaga, een prachtig onderhouden koloniaal huis, dat al sinds 1535 door dezelfde familie wordt bewoond. Ook brengt de tour je door de levendige wijken San Isidro en Miraflores, vanwaar je een mooi zicht hebt op de Grote Oceaan en de stranden. 
Dag 3: Lima – Cuzco – Sacred Valley
Vandaag vertrek je naar de Urumbamba vallei: de ‘Heilige Vallei van de Inca’s’. Hier bezoek je de kleurrijke indianenmarkt van Pisac. Na de lunch in een landelijke herberg bezoek je het fort van Ollantaytambo. Deze door de Inca’s gebouwde vesting was een landbouwkundig, religieus, militair en sociaal complex en diende om de toegang tot dit gedeelte van de vallei te bewaken tegen vijanden afkomstig uit lager gelegen oerwouden. Na afloop kunt je wandelen in de nauwe straatjes van het nabijgelegen stadje. 
Dag 4: Sacred Valley – Machu Picchu
Je rijdt met de trein naar Aguas Calientes. Vanhier brengt een bus je in een half uur naar Machu Picchu. Machu Picchu, een door UNESCO beschermd monument, werd in 1911 ontdekt door de Amerikaanse professor Hiram Bingham en is zonder twijfel een van de belangrijkste archeologische locaties van Zuid-Amerika. Machu Picchu was een religieus centrum van de Inca’s en een kleine stad met ongeveer 200 huizen, terrassen, tempels, torens en fonteinen. Door de strategische ligging werd deze stad nooit door de Spanjaarden gevonden. Na aankomst volgt een rondleiding door de ‘Verloren Stad van de Inca’s’. 
Dag 5: Machu Picchu – Cuzco
Wij raden je aan om vroeg op te staan en de zonsopgang in Machu Picchu te bewonderen. Een bijzondere en mystieke ervaring! Indien vooraf een permit aangevraagd is kunnen sportievelingen zich wagen aan de beklimming van Huayna Picchu, een piek die onderdeel is van het Machu Picchu complex. ’s Middags terugkeer per trein naar Ollantaytambo. Vanhier ga je per bus verder naar Cuzco. De vele tempels gewijd aan de Zonnegod ‘Inti’ en de Maangodin ‘Quilla’ en de andere natuurelementen, die door de Inca’s werden aanbeden, getuigen van een hoogstaande cultuur en enorme rijkdom. Tot de dag van vandaag is Cuzco ongetwijfeld één van de mooiste steden van Zuid-Amerika.
Dag 6: Cuzco
Je maakt vandaag een stadstour door Cuzco. Allereerst bezoek je het Santo Domingo klooster. Dit klooster is gebouwd op de legendarische Inca tempel Koricancha, de belangrijkste tempel gewijd aan de aanbidding van de zon en qua architectuur een van de mooiste bouwwerken in Cuzco. Verder zie je de Plaza de Armas met de majesteuze kathedraal en de oude stad met haar nauwe straatjes. Iets buiten de stad zie je de Inca overblijfselen van de tempel en het amfitheater van Quenko, het rode fort van Puca Pucara en de vesting Sacsayhuamán, strategisch gebouwd op een heuvel met uitzicht over Cuzco. 
Dag 7: Cuzco – Puno
Vandaag vertrek je naar Puno. Onderweg kun je genieten van een prachtig landschap met hooglandplateau’s, kleine Andesdorpjes en kuddes lama’s, vicuña’s en alpaca’s. Onderweg maak je een stop in het dorp Andahuaylillas, waar je het prachtige barokke kerkje bezoekt. Dit kerkje werd gebouwd aan het begin van de 17e eeuw en is bekend vanwege de prachtige muurschilderingen. Tenslotte bezoekt het piramidecomplex van Pukara en de Inca tempel van Raqchi, gebouwd ter aanbidding van Viracocha, één van de belangrijkste Inca goden. ’s Avonds kom je aan in Puno, gelegen aan het Titicaca Meer. 
Dag 8: Puno
Vandaag maak je een excursie naar Taquile Eiland in het Titicaca Meer, bewoond door Quechua sprekende stammen met eeuwenoude tradities. De bevolking leeft hier volgens een efficiënt en uniek sociaal systeem en heeft door de jaren heen bijzondere handweeftechnieken ontwikkeld. Grappig is het om te zien, dat de mannen hier breien. Ook maak je een boottocht naar de unieke drijvende eilanden van de Uros-indianen in het Titicaca Meer. Deze ‘waterstam’ leeft al honderden jaren van riet dat gebruikt wordt voor hun dorpjes, huizen en boten.
Dag 9: Puno – Sun Island
Via de dorpjes Pomata en Juli reis je naar Copacabana, de belangrijkste bedevaartsplaats van Bolivia. Hier bezoek je de Virgen de la Candelaria (de donkerbruine Heilige Maagd), die zich in de indrukwekkende basiliek bevindt. Daarna steek je per draagvleugelboot het Titicaca Meer over naar het Eiland van de Maan en zie je de Iñak Uyu ruïnes. Vervolgens steek je over naar het Eiland van de Zon met de zonnetempel ‘Pilcocaina’. Aansluitend wandel je vergezeld door lama’s naar de Posada del Inca Eco-Lodge.
Dag 10: Sun Island – Huatajata
De zonsopgang op Isla del Sol is koud, maar adembenemend. Rond het middaguur maak je een wandeling naar de Inca Trappen en de Heilige Fontein. Nadat je een kijkje hebt genomen op de kunstnijverheidsmarkt vaar je per draagvleugelboot naar Cocotoni. Hier ga je aan wal en leer je meer over de manier van leven van de lokale bevolking. In Huatajata, prachtig gelegen aan de oever van het Titicaca Meer, bezoek je het culturele complex ‘Andean Roots’ met het Altiplano museum en ontmoet je de bouwers van de rieten boten die door Thor Heyerdahl tijdens zijn expedities werden gebruikt. 
Dag 11: Huatajata – La Paz
Je vertrekt naar Tiwanaku, waar je de indrukwekkende Tiwanaku ruïnes bezoekt. Deze ruïnes zijn een van de oudste beschavingen van Amerika. De Poort van de Zon, de tempel van Kalasasaya en de piramide van Akapana zijn voorbeelden van een glorieus verleden. De Tiwanaku cultuur kwam tot grote bloei door landbouw en veeteelt, maar ook doordat de Tiwanaku’s bijzonder goed waren in waterbouw, architectuur, medicijnen en sociale organisatie. Aansluitend vertrek je naar La Paz. De stad is vrij compact en de meeste bezienswaardigheden bevinden zich op loopafstand van elkaar in het koloniale centrum.
Dag 12: La Paz – Santiago de Chile
Je vliegt naar Santiago de Chile. Santiago de Chile, gelegen in de vruchtbare Centrale Vallei en ingeklemd tussen de Grote Oceaan en het Andesgebergte is een van de modernste en meest welvarende steden van Zuid-Amerika. Voor de avond is een bezoek aan de wijk Bellavista een aanrader. In deze artistieke wijk kun je wandelen door de smalle straatjes en de authentieke Chileense sfeer proeven. Bovendien vind je er een enorm aanbod aan restaurants, bars en terrasjes. 
Dag 13: Santiago de Chile – Puerto Montt – Puerto Varas
’s Morgens maak je een stadstour en zie je o.a. het historisch centrum, de Santa Lucia of San Cristobal heuvel en Palacio de la Moneda, het paleis, waarin de Chileense regering huist. Verder zie je de Plaza de Armas, waar zich de kathedraal, het nationaal historisch museum en het centrale postkantoor bevinden. Vervolgens rijd je langs het Parque Forestal en het museum voor schone kunsten naar de uitgaanswijk Bellavista. In de namiddag vertrek je naar de luchthaven voor de vlucht naar Puerto Montt. 
Dag 14: Puerto Varas
Via een mooie route langs het Llanquihue meer bereik je het Vicente Pérez Rosales Nationaal Park, waar je de Petrohué waterval kunt bezoeken. Na aankomst in Petrohué ga je aan boord van een catamaran voor een ontspannen boottocht over het Todos los Santos meer en kun je genieten van schitterende vergezichten op de Osorno, Puntiagudo en Tronador vulkanen. Na aankomst in Peulla in het hart van het Vicente Pérez Rosales Nationaal Park kun je een wandeling maken. In de namiddag keer je terug naar Puerto Varas. 
Dag 15: Puerto Varas – Bariloche
Vertrek voor een prachtige rit door de Andes. Via Frutillar met prachtige oude, in Duitse stijl gebouwde huizen, rijd je naar het Puyehue Nationaal Park. Hier maak je een stop bij de Salto de los Novios waterval. Nadat je de grens met Argentinië overgestoken bent, passeer je de schitterende Espejo en Correntoso meren. Vervolgens bezoek je het mooie stadje Villa La Angostura. Tenslotte rijd je langs de oever van het Nahuel Huapi meer naar San Carlos de Bariloche, waar je twee nachten verblijft. Bariloche is prachtig gelegen, op 770 meter hoogte aan het Nahuel Huapi meer in het noordwesten van Argentijns Patagonië. Het is een echte wintersportplaats, maar ook in de zomer is het er mooi en geschikt om te wandelen, fietsen, kayakken of om een boottocht te maken.
Dag 16: Bariloche
Via de meren Gutiérrez en Mascardi en het mooie Pampa Linda rijd je naar de Cerro Tronador. Deze vulkaan ligt op de grens met Chili en heeft drie toppen, waarvan de hoogste 3.554 meter is. Je ziet de Rio Mansoknow gletsjer en de Ventisquero Negro, een gletsjer met een verrassend donkere kleur. 
Dag 17: Bariloche – Buenos Aires
Je vliegt naar Transfer naar Buenos Aires. Buenos Aires, hoofdstad van Argentinië en geboortestad van de tango is een van de mooiste steden ter wereld. Prachtige barokke gebouwen concurreren met Parijs, theaters met London en restaurants en winkels doen niet onder voor New York. De sfeer is echter uniek Argentijns. Dit alles maakt een bezoek aan Buenos Aires, dat ook wel ‘het Parijs van Zuid-Amerika’ wordt genoemd, tot een onvergetelijke gebeurtenis. Alleen al een wandeling door de sfeervolle straten is al een belevenis.
Dag 18: Buenos Aires
’s Morgens maak je een stadstour door deze elegante stad. Je ziet o.a. de oude wijk San Telmo, de authentieke havenwijk La Boca waar de tango is ontstaan, de Plaza de Mayo met de zetel van de regering ‘Casa Rosada’, de kathedraal en het stadhuis. Na een kijkje te hebben genomen in de trendy wijk Puerto Madero ga je naar Retiro en Recoleta. Hier bevinden zich exclusieve boutiques en prachtige in Franse stijl gebouwde huizen. De tour eindigt bij Galerias Pacifico, een enorme shoppingmall in het centrum. 
Dag 19: Buenos Aires – Puerto Iguazú – Foz do Iguaçu
Het nationaal park Iguaçu bevindt zich op het drielandenpunt tussen Argentinië, Paraguay en Brazilië. De indrukwekkende Iguaçu waterval, die door velen als de grootste natuurlijke attractie in dit gebied wordt beschouwd, bestaat uit 275 watervallen van circa 80 meter hoog, die zich over 2,7 kilometer uitstrekken. Rondom de waterval bevindt zich een subtropisch regenwoud met meer dan 2.700 plantensoorten. In het park komen dieren voor zoals de reuzenotter, de reuzenmiereneter, de tapir, de jaguar en de kaaiman. Het park staat sinds 1986 op de UNESCO Werelderfgoedlijst.
Dag 20: Foz do Iguaçu
’s Morgens zie je het Braziliaanse deel van de watervallen. Vanaf de ingang van het park rijd je per bus naar de verschillende bezienswaardigheden. Je maakt een wandeling over speciale loopbruggen over het snelstromende water en bereikt een uitzichtpunt met een fantastisch zicht over de spectaculaire Garganta do Diabo (Duivelskeel), een (bijna) cirkelvormige waterval van 80 m hoog. ’s Middags bezoek je de Argentijnse zijde van het Iguazú Nationaal Park. Gedurende 1 uur en 45 minuten neem je deel aan dé excursie van Foz do Iguaçu, waarbij je een spannende boottocht maakt en de watervallen tot zeer zichtbij zult naderen. 
Dag 21: Foz do Iguaçu – Rio de Janeiro
Rio de Janeiro, aan de prachtige Baía de Guanabara was tot 1960 de hoofdstad van Brazilië. De stad is beroemd om zijn drukbezochte stranden, zoals Copacabana en Ipanema, maar heeft ook volop bezienswaardigheden op historisch en cultureel gebied. De inwoners van Rio, de ‘Carioca’s’ zijn vriendelijk, zelfverzekerd en houden van muziek, uit eten gaan, het nachtleven en natuurlijk van voetbal. 
Dag 22: Rio de Janeiro
Vanmorgen breng je een bezoek aan de 709 meter hoge Corcovado berg. De rit voert door de weelderige begroeiing van het Tijuca bos. Na aankomst kun je het 30 meter hoge Christusbeeld bewonderen, onlangs uitverkoren tot een van de 7 Nieuwe Wereldwonderen, en genieten van een van de bekendste panorama’s op aarde. Na de lunch rijd je naar Praia Vermelha en vertrek je per kabelbaan, in twee etappes, naar de top van het ‘Suikerbrood’, dat op een hoogte van 396 meter ligt. Vanhier heb een onvergetelijk uitzicht over de stad en de baai van Guanabara. 
Dag 23: Rio de Janeiro – Amsterdam
’s Middags transfer naar de luchthaven voor de terugvlucht naar Amsterdam.
Dag 24: Amsterdam
Aankomst op luchthaven Schiphol.

Meer informatie of een reisadvies op maat?
Bovenstaande reisbeschrijving is een voorbeeld van een bestaande reis. Laat ons jouw reiswensen weten, dan maken wij een reisvoorstel op maat voor je.

Jouw voordelen:

 • Binnen 24 uur een reactie (m.u.v. zon- en feestdagen)
 • Gegarandeerd persoonlijk advies van een Xpert
 • Dit advies is kosteloos en vrijblijvend!

Blogs