Beren, zeearenden en rendieren wilden ze zien. Verhalen over trollen en Vikingen tot leven zien komen. Wandelen, klauteren en genieten van ongerepte natuur. Fotografe Heleen Klop stelde met VakantieXperts een rondreis door Zweden en Noorwegen samen en reisde in de zomer van 2015 met haar man en 12-jarige zoon 4 weken door het Hoge Noorden. In 10 prachtige foto’s met een korte toelichting deelt ze haar Scandinavische droom.

Ontdek meer Noorwegen

De rondreis van Heleen Klop door Zweden en Noorwegen

Reisroute Zweden Noorwegen

1. Wintersportgebied Orsa – Gronklitt

Prachtig skigebied waar ook in de zomer genoeg te doen is. Je vindt er een groot berenpark (niet in geweest) en kunt er kilometers wandelen over houten paadjes en door de bossen. De eilandjes zijn via bruggetjes en bouwwerkjes toegankelijk, zoals je op de foto ziet. Ook zijn er strandjes, BBQ-plaatsen en kun je er kajaks huren.

Orsa Gronklitt

2. Nationaal Park Sanfjället

Na een onverharde weg kwamen we op de parkeerplaats aan van dit Nationaal Park. Na een flink steile klim door het bos, langs sneeuwveldjes en over smalle paadjes bereikten we een plateau. Het uitzicht na 1,5 uur lopen was, zoals je ziet, fantastisch. Goed te doen met kinderen, leuke picknickplaats.

Nationaal Park Sanfjället

3. Hamarøy Innhavet (onderweg van Slagnas naar Fauske)

Ver boven de poolcirkel staken we de grens van Zweden met Noorwegen over. De omgeving veranderde. Het werd ruiger en bergachtiger. Onze eerste fjorden! Hier zijn we onderweg naar de Lofoten, wat een prachtig gezicht die bootjes op het water!

Hamarøy Innhavet

4. Sortland – Lofoten

Prachtige bruggen verbinden de verschillende eilanden van de ruige Lofoten. Heerlijke plek om een paar dagen te vertoeven. Vanuit het informatiecentrum/walvismuseum in Andenes kun je mee de zee op om walvissen, papegaaiduikers en zeearenden te spotten. In de buurt liggen authentieke vissersdorpen die een dagtochtje zeker waard zijn.

Lofoten

5. Lofotr Vikingmuseum – Borg

In het openluchtmuseum ontdekten we hoe de Vikingen honderden jaren geleden leefden. Ook is er een echt Vikingschip waar je in mag zeilen. Erg leuk en leerzaam voor kids.

En een week per jaar (in augustus) is er het Viking festival. Tijdens het festival zijn alle ambachten van die tijd te zien in kleding van die tijd en kun je alles zelf proeven en proberen. Ook mag je zelf boogschieten, bijlwerpen en jongleren. Verhalenvertellers brengen je terug in de tijd. Een aanrader, zeker tijdens het festival.

Lofotr Vikingmuseum

6. Met de cruiseboot Hurtigruten van Svolvaer naar Trondheim

Bij Svolvaer gingen we met de auto aan boord van de Hurtigruten, een dagelijkse veerdienst/cruiseboot die passagiers en goederen in 13 dagen van Zuid naar Noord-Noorwegen en v.v. vaart.

Twee dagen genieten van het prachtige uitzicht, de vele fjorden en kleine kustplaatsjes met de typische rode huizen. Een prettig luxe schip waar ik best nog een paar dagen op had willen zitten. Ook voor kinderen zeker genoeg aan boord te doen.

Hurtigruten

7. Zonsondergang op de Hurtigruten

Na een middagje ontspannen lezen op het zonnedek en een heerlijk diner aan boord van de Hurtigruten werden we getrakteerd op deze prachtige zonsondergang. Kers op de taart!

Hurtigruten Zonsondergang

8. In de wolken bij het Geirangerfjord

Met zeer laaghangende wolken en regen kwamen we aan bij één van Noorwegens bekendste trekpleisters. De volgende ochtend trok de bewolking op en kregen we de prachtige steile rotsen en watervallen te zien. Het fjord nodigt uit om een stuk te varen en de 7 zusters (watervallen) te bekijken. Het dorpje zelf is geheel ingericht op toerisme. Daar konden we leuke souvenirs kopen voor thuis.

Geirangerfjord

9. Wandelen boven het Geirangerfjord

Verschillende wandelroutes starten in de directe omgeving van Geiranger. Bij Vesteråsfjellet heb je een geweldig uitzicht op het Geirangerfjord. Wij maakten een tocht van ongeveer 2,5 uur. Het zorgde voor wat zweetdruppels, maar wat een beloning bovenaan!

Geirangerfjord wandelen

10. Norwegian Museum of Cultural History vlakbij Oslo

Het Norwegian Museum of Cultural History bevindt zich op het schiereiland Bygdøy bij Oslo, bereikbaar met de bus of met het veer vanuit Oslo’s haven. We maakten kennis met het culturele erfgoed uit alle provincies van Noorwegen. Trekpleister is de oude houten Stavkirke. Deze danseressen in klederdracht kwamen uit het gebied van Telemark.

Geirangerfjord wandelen

Zelf zin in een trip naar Noorwegen gekregen?

Ga op avontuurlijke rondreis en beleef de Scandinavische droom! Of laat een ReisXpert een onvergetelijke reis naar Noorwegen op maat samenstellen. Kom langs of maak een afspraak!

Maak een afspraak!

Commentaar is niet beschikbaar