Beste reistijd

Het voorjaar is de beste tijd voor Schotland reizen. In de maanden mei en juni is het doorgaans mooi weer en zijn er relatief weinig toeristen, terwijl er vooral in het najaar veel kans is op regen. De Schotse winters zijn niet echt koud te noemen, de zomers zijn juist nooit erg heet.

Ligging

Schotland vormt het noordelijke deel van Groot-Brittannië en is bijna twee keer zo groot als Nederland. Het land kent een grote diversiteit aan landschappen. In de zuiden bevinden zich de Lowlands met hun mineraalrijke grond vol steenkool, ijzer, lood en zilver. Het noorden van Schotland bestaat uit de Highlands, een bergachtig en dunbevolkt gebied. Tussen de Lowlands en de Highlands liggen The Trossachs, een klein en bosrijk gebied. In de wateren rondom Schotland bevinden zich enkele eilanden, waaronder het eiland Skye en de eilandengroep Orkney.

Flora en Fauna

De Schotse hooglanden bestaan voornamelijk uit heideplanten, varens, verschillende grassoorten en jeneverbessen. Het gebied is van oorsprong onvruchtbaar. De vele edelherten die in de Highlands rondlopen, richten veel schade aan jonge bomen en planten aan, wat het gebied er niet natuurrijker op maakt. De Lowlands is rijk aan heuvelruggen en herbergt rivieren als de Clyde en de Forth. In de grond bevinden zich veel steenkolen, ijzers, lood en zilver.

Geschiedenis

De Caledoniërs waren de eerste bewoners van Schotland. Zij waren een Keltisch volk, wat de vele Keltische monumenten in Schotland verklaart. Gedurende de middeleeuwen bestond Schotland uit een samenraapsel van verschillende volkeren, net als de overige delen van Groot-Brittannië. Deze volkeren hadden nauwelijks iets met elkaar gemeen en trokken zich dan ook weinig van elkaar aan. De nieuwe christelijke leer die er heerste was de enige overeenkomst die de volkeren hadden. In 1707 werd Schotland uiteindelijk onafhankelijk. Het land heeft nu een eigen parlement en maakt samen met Noord-Ierland, Engeland en Wales deel uit van Groot-Brittannië.

Godsdienst

De Church of Scotland kan op veel aanhangers rekenen. Ruim 750.000 Schotten geven aan lid te zijn van deze kerk. Een vergelijkbaar aantal mensen is rooms-katholiek.

Eten en drinken

Een niet te missen Schotse specialiteit is Haggis, een met zout, ui, granen, peper en orgaanvlees gevulde schapenmaag. Voor de reizigers met een minder sterke maag is de uit rundvlees bestaande Aberdeen Angus een aanrader, net als fazant. Op drankgebied staat Schotland voornamelijk bekend om zijn whiskey. Schotten drinken daarnaast ook graag een biertje.

Geldzaken

Schotland heeft eigen bankbiljetten. In Schotland betaalt men met de Schotse pond, de Schotse versie van de Engelse pond. Met Engelse ponden betalen in Schotland is ook goed mogelijk, maar u krijgt er Schotse ponden voor terug. Het muntgeld in Schotland is gelijk aan heel Groot-Brittannië. Geld opnemen of betalen met een pinpas is geen enkel probleem in Schotland. Dit geldt ook voor betalingen met een creditcard.

Grensdocumenten

Voor een reis naar Schotland is een paspoort of identiteitskaart vereist, dat geldig is voor de totale duur van het verblijf. Een visum is niet nodig. Houd er rekening mee dat kinderen vanaf 26 juni 2012 in het bezit dienen te zijn van een eigen paspoort.

Advies voor vertrek

Voordat u naar Schotland is het handig om bepaalde voorbereidingen te treffen en over een aantal zaken na te denken:

  • Tijdsverschil: In Schotland is het een uur vroeger dan in Nederland, zowel in de zomer als in de winter.
  • Verkeer: Schotten rijden aan de linkerzijde van de weg. Rotondes moeten daarom altijd linksom worden genomen. Afstanden worden in mijlen aangegeven.
  • Kledingadvies: Schotland en een wispelturig klimaat gaan hand in hand. Het is aan te raden om hier op kledinggebied rekening mee te houden. Draag laagjes, neem een trui of regenjas mee en vergeet ook zeker niet een paar waterdichte schoenen.
  • Elektriciteit: De netspanning in Schotland bedraagt 240 Volt. Voor het aansluiten van elektrische apparaten is een wereldstekker nodig, aangezien de Schotse stekkers drie platte pinnen hebben.
  • Drinkwater: Het kraanwater is in Schotland van hoge kwaliteit en is daarom prima te drinken.
Op zoek naar een onvergetelijke reis naar Schotland?
Laat ons jouw reiswensen weten, dan maken wij een reisvoorstel op maat voor je.

– OF –

Bekijk meer van onze reizen naar Schotland