Sicilië: dit eiland heeft zoveel te bieden! Steden, rustieke dorpjes, sfeervolle badplaatsen, opgravingen, wijngebieden, zoutwinning en de fascinerende vulkaan Etna. De rijke geschiedenis heeft dit eiland gevormd tot wat het nu is! Al eens een broodje ijs geproefd? Sicilië, is net even anders … ontdek het zelf!

Ontdek meer Sicilië

Straatjes markt Sicilië

Messina

Met de ferry komen we aan in Messina. We haasten ons naar het centrum. We hebben gehoord, dat we er om 12.00 uur moeten zijn. En dan? Dan gaat het uurwerk van de Duomo af. Het Ave Maria klinkt, figuren komen tevoorschijn, de haan kraait, de leeuw brult; kortom een luidruchtig welkom op Sicilië. Via San Stefano, een dorpje dat bekend staat om z’n keramiek, rijden we verder naar Palermo.

Messina Duomo

Palermo

Palermo, de hoofdstad van Sicilië heeft alles in huis voor een stedentrip. De prachtige oude gebouwen, zoals de opera (te zien in de Godfather), de marktjes, pleinen waar kinderen voetballen en dan … opeens: spanning en sensatie! Gierende remmen, een steigerend paard; een aanrijding tussen een Fiat en een rijtuig! Gelukkig loopt het goed af voor mens en dier. Om van schrik te bekomen drinken we op een pleintje een Latte di mandorla (amandelmelk).

Een wat huiveringwekkend uitje zijn de catacomben van het Kapucijnenklooster: hier liggen meer dan 8000 lichamen – ik word er stil van. Iets buiten de stad staat Monreale, de kathedraal uit de 12e eeuw, met prachtige mozaïeken. Je kunt voor verschillende gedeeltes entreekaarten kopen. Wij kopen een extra ticket om naar boven te kunnen: je hebt een schitterend uitzicht op de binnentuinen en de omgeving. Echt Siciliaans zijn de poppentheaters. Wij gaan naar het Teatro dei Pupi Siciliani. De voorstelling wordt gespeeld met poppen van ongeveer 90 centimeter hoog. Ook wanneer je geen Italiaans spreekt is het goed te volgen.

Palermo

Castelbuono

Op zondagochtend gaan we vanuit Palermo naar Castelbuono, een sfeervol Middeleeuws plaatsje. Even lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. Langzamerhand komt het dorp te leven. Jonge meisjes klitten bij elkaar. Oude mannetjes maken een wandeling. De terrassen gaan open en stromen vol. Ook de winkeltjes met delicatessen en lokale producten openen hun deuren. Heerlijk om er rond te snuffelen, een espresso te drinken en te genieten van la dolce vita!

Castelbuono terras standbeeld

Cefalù

We rijden verder naar Cefalù: één van de badplaatsen van het eiland. Gezellig, sfeervol, pittoresk en authentiek. We bezoeken de Arabische baden en lunchen op het terras aan zee van Al Saraceno. Op het strand is een groep mensen. Het is overduidelijk dat ze niet komen om te zonnebaden. Het blijkt, dat één van hen wordt gedoopt. Leuk, dat naast het toerisme, ook het dagelijkse leven gewoon doorgaat. Dat maakt Sicilië, net even anders!

Cefalù

Trapani & Erice

Aan de westkust van het eiland ligt de plaats Trapani, bekend van de zoutwinning: waterbekkens met witte bergen zout en windmolens. Vanuit Trapani kun je met een cabinelift naar het Middeleeuwse Erice. Eén van de attracties is de lokale bakker, die uitsluitend met amandelen werkt: La Pasticceria Maria Grammatico! Gelukkig waren we op tijd en konden we een tafeltje vinden. We bestellen cappuccino en nemen er natuurlijk een paar amandelkoekjes bij. Wanneer ik op zoek ben naar het toilet, zie ik de bakkerij waar de deur wijd openstaat: “Bon giorno” groet ik, “va bene?” Ik word spontaan uitgenodigd om binnen te komen. Wat leuk en gastvrij! Een uur later, staat een lange rij mensen buiten te wachten om de lokale specialiteiten te proberen.

Trapani - Erice

Agrigento & Villa Romana

Sicilië heeft een rijke geschiedenis en vele archeologische opgravingen zoals: Segesta, Selinunte en Siracusa. Op mij heeft Agrigento ‘de vallei van de tempels’ veel indruk gemaakt. De schitterende architectonische getuigenissen van de antieke stad in een prachtige vallei vormen een betoverende aanblik. Totaal anders is de Villa Romana del Casale in Piazza Armerina. Aan de buitenkant lijkt het een enorme kas. Binnen kun je een route lopen langs de vele prachtige mozaïeken met diverse voorstellingen. Ook binnen voelt het als een kas – erg warm, maar desondanks zeer de moeite waard.

Agrigento - Villa Romana

En dan … de Etna

Langzaam rijden we de weg omhoog. Onderweg zien we huisjes, half bedolven onder de lava. Het lijkt alsof de weg in een oude lavastroom is aangelegd, die aan de andere kant gewoon verder gaat. Hoe hoger je komt, hoe kaler het landschap wordt. We rijden tot het tussenstation en stappen in de kabelbaan die ons brengt naar een hoogte van 2500 meter, vandaar gaan we verder met vrachtwagenbusjes. De lokale gidsen geven uitleg en aanwijzingen waar we mogen rondwandelen. De Etna heeft vele kleine kraters, waar de stoom uitkomt. Je loopt echt op een actieve vulkaan! De oerkracht van de aarde; zo indrukwekkend!

Etna

Sfeervol én ontspannen

Na alle indrukken is het heerlijk om een paar dagen te relaxen. Wij gaan naar Letojanni, een niet al te grote badplaats op zeeniveau. Letojanni heeft een station, vanuit daar zou je nog naar de stad Catania kunnen gaan. Verblijf je liever in een écht sfeervolle plaats, kies dan voor Taormina. Deze plaats is hoger gelegen. Je kunt op verschillende manieren op het strand komen: via trappen, een kabelbaan en per bus.

Taormina

Lokale producten die je moet proberen!

Sicilië heeft een rijke geschiedenis: verschillende bevolkingsgroepen hebben het eiland bewoond en hun sporen achtergelaten – dat geldt ook voor de keuken! Wandel eens een Siciliaanse snackbar binnen en probeer ‘arancine’. Het ziet er uit als een grote, kegelvormige bitterbal, met een vulling van bijvoorbeeld risotto, kaas en spinazie. Er zijn vele varianten mogelijk. Voor de visliefhebbers: involtini di pesce spada (zwaardvis). Involtini betekent opgerold, in dit geval zwaardvis met een vulling.

Een typisch Siciliaans dessert is cannoli; een opgerold koekje met ricotta.
En natuurlijk kun je niet op Sicilië geweest zijn zonder … een broodje ijs te hebben gegeten: brioche con gelato! Te koop bij iedere Siciliaanse gelateria.
Voorzichtig happen en het ijs in je mond laten smelten. Sicilianen nemen het zelfs als ontbijt!

lekkernijen specialiteiten Sicilië

Zelf zin in een trip naar Sicilië gekregen?

Bewonder deze mooie Sicilië tips met eigen ogen! Of laat een ReisXpert een onvergetelijke reis naar Sicilië op maat samenstellen. Kom langs of maak een afspraak!

Maak een afspraak!

Dit blog is geschreven door Persoonlijke Reisadviseur Akke Bijleveld naar aanleiding van haar reis naar Sicilië.

Commentaar is niet beschikbaar