Stranden

De Costa Brava aan de noordoostkust van Spanje is bezaaid met honderden stranden en grillige rotspartijen. In het noorden zijn vooral zand- en fijngrindstranden aan baaitjes met heuvelachtige achterlanden te vinden. De zeebodem is hier deels bedekt met lage rotsen. Het zuiden kent juist vooral lange, goudgele zandstranden. De meeste stranden aan de Costa Brava hebben een geleidelijk tot vrij snel aflopende zeebodem en kennen een hoge kwaliteit. Er wordt intensief gecontroleerd en gezuiverd, wat blijkt uit de grote hoeveelheid stranden met blauwe natuurvlaggen. Voorbeelden hiervan zijn het San Feliú-strand in de gelijknamige badplaats, het Riells-strand in La Escala en alle stranden in Blanes, Tossa de Mar en Lloret de Mar. Vrijwel alle stranden zijn geschikt voor kinderen en in veel gevallen zijn hier geen honden toegestaan.

Natuur Costa Brava

Costa Brava betekent letterlijk Woeste Kust en wordt dan ook gekenmerkt door haar grillige kustlijn. De 200 kilometer lange kuststrook is onderdeel van de provincie Girona. In het achterland van deze provincie zijn afwisselende landschappen terug te vinden. Zo kent het gebied twaalf beschermde gebieden waaronder reservaten, parken en natuurgebieden. Bijzondere natuurgebieden zijn de Cabo de Creus met het hoogste punt van de Costa Brava, de Medas Eilanden met hun indrukwekkende onderwaterwereld en de moerasgebieden tussen Rosas en La Escala.

Cultuur

Ook op cultureel gebied heeft de Costa Brava veel te bieden. Het gebied werd vroeger onder andere bewoond door iberiërs, Arabieren en Romeinen. Sporen van deze bewoning gaan terug tot 2500 voor Christus. Zo zijn er in Pinell enkele resten van tombes uit de neolitische tijd gevonden. En ook veel badplaatsen beschikken over diverse authentieke monumenten en bouwwerken. Tegenwoordig is de streek onderdeel van de regio Catalonië, een gebied met een eigen cultuur en taal. Vooral bij festivals en feestdagen komt deze cultuur goed naar voren, zoals de typisch Catalaanse volksdans Sardana. Typische gerechten voor de streek zijn de bloedwordt butifarra en pan con tomate, wat geroosterd brood met tomaat, knoflook, olie en zout is. De lokale bevolking staat bekend als vriendelijk en is positief gestemd over toerisme.

Bezienswaardigheden Costa Brava

In de stad Girona is één van de bestbewaarde historische binnensteden van Spanje te vinden. Het centrum bestaat uit nauwe en steile straatjes en kent ook een Joodse wijk en Arabische baden. Ook de stad Figueras, met het Salvador Dalí-museum, is een trekpleister tijdens een zonvakantie Costa Brava. Net als het natuurpark met de moerasgebieden van L’Emporda, de Grieks-Romeinse opgravingen van Ampurias en de botanische tuinen in Blanes en Calella de Palafrugell.

Excursiemogelijkheden Costa Brava

  • Boottocht langs de Woeste Kust
  • Helikoptervlucht vanaf Girona
  • Deltavliegen bij Ampuriabrava
  • Fietsen over de heuvels