Sri Lanka heeft misschien niet zulke mooie stranden als op de Malediven, niet zoveel wild als in Afrika, niet zulke tempels als in Thailand, maar Sri Lanka heeft het wel allemaal. Je kunt bijna geen keuze maken en daarom heb ik hieronder mijn Top 10 gemaakt.

Ontdek meer Sri Lanka

10. Proef de Nederlandse sfeer in Galle Fort

Galle Fort is een sfeervol oud vestingplaatsje met een Nederlandse wijk. Vanaf 1640 hebben Nederlanders gebouwd in Galle Fort. Je kunt er een Nederlands Hervormd kerkje vinden. Alles ademt het verleden uit van de VOC. Het fort heeft dikke vestingmuren waar je overheen kan lopen en waar je een goed beeld krijgt van het fort. Ook veel leuke winkeltjes en horeca!

Galle Fort Nederlandse sfeer

9. Raften in Kitulgala

In het dorpje Kitulgala is de film ‘Bridge on the River Kwai’ in 1957 opgenomen. Nu is de rivier vooral bekend om zijn rafting mogelijkheden. Met een instructeur zijn we de rivier opgegaan en het was vooral heel leuk om te doen. Het filmpje waarin ik in een watervalletje uit de boot gelanceerd wordt, doet het thuis erg goed!

Raften Kitulgala

8. Neem de trein

Vanaf het station in Nanu Oya (vlakbij het theegebied van Nuwara Eliya) heb ik de trein genomen naar Ella. Onderweg geniet je van het natuurschoon en de theeplantages. Wel moeilijk om een goed treinkaartje te bemachtigen, want een zitplaats zat er pas na anderhalf uur staan in. De treinen zitten vol en je zit tussen de locals.

Trein theegebied

7. Naar het einde van de wereld in Horton Plains

In de centrale hooglanden ligt Horton Plains. Het ligt op meer dan 2000 meter, op het hoogste plateau van Sri Lanka. Je kunt er een mooie wandeling maken van 9 km. via een waterval naar een steile afgrond met een prachtig uitzicht.

Horton Plains

6. Luister naar de rivier in het Ella Jungle resort

Ella is een klein backpackersdorpje van maar twee straten. Vlakbij Ella sliepen wij in het Ella jungleresort. De weg er heen is al een belevenis: 3 km in een jeep en daarna met een kabelbaantje naar het dal. We sliepen in door het ruisen van de rivier. Dit is avontuur in de jungle!

Ella Jungle Resort kabelbaan

5. Beklim Sigiriya

Wanneer je goed ter been bent, dan is de beklimming van de Sigiriya Lion Rock een must. Het is een bijna 200 meter hoge rots die opgenomen is op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Via trappen ga je naar boven, waarbij je langs wereldberoemde fresco’s komt. Via een plateau aan de noordzijde van de rots begint de laatste steile klim tussen de poten van een enorme stenen leeuw. Vanaf de top heb je een adembenemend uitzicht over de verre omgeving.

Sigiriya Lion Rock

4. Doe een Currykookworkshop

Als je al een paar keer je bordje rijst heb opgeschept met al die lekkere en verschillende curries eromheen, dan word je nieuwsgierig naar hoe je dit thuis kunt maken. Ik heb een workshop gedaan bij Thothupola residence vlakbij Kandy. Met uitzicht op een mooie rivier bereid je (in ons geval) de lunch en die eet je daarna ook zelf op. Er worden ingrediënten gebruikt die we thuis ook kunnen kopen (bietjes, wortels, boontjes, kip, linzen).

Currykookworkshop Thothupola residence

3. Trakteer jezelf op een nachtje in hotel Rock Forest Garden

Vlakbij de oude stad Anuradhpura staat dit prachtige hotel dat een nagebouwd oud tempelcomplex is en je een ‘once in a lifetime’-ervaring geeft hoe het was in de gouden dagen van het Anuradhpura koninkrijk. Het luxe, boutique hotel is geheel op palen gebouwd en ook de wandelpaden zijn op hoogte gemaakt om de natuur zo min mogelijk aan te tasten. Het uitgebreide diner en ontbijt is vegetarisch.

Hotel Rock Forest Garden

2. Fietsen in Polonnaruwa

Polonnaruwa, de 2e koningsstad was van de 9e tot de 14e eeuw, met enkele onderbrekingen, de hoofdstad van Sri Lanka. De leukste manier om het gebied te verkennen is per fiets, aangezien de goed bewaarde ruïnes op een uitgestrekt gebied liggen. Vergeet niet om een sarong of sjaal mee te nemen om je benen te bedekken als je een tempel binnengaat. Ook je schouders dienen bedekt te zijn. Dit geldt ook voor de heren!

Fietsen Polonnaruwa

1. Bewonder Dambulla

Mijn absolute favoriet! Na circa 400 traptreden kom je in de prachtig beschilderde rotstempels van Dambulla. De rotstempels dateren uit de 1e eeuw voor Christus en bestaan uit vijf grotten die vol met Boeddhabeelden staan. Dit mag je zéker niet overslaan tijdens jouw vakantie in Sri Lanka!

Dambulla

Zelf zin in een trip naar Sri Lanka gekregen?

Ervaar de sfeer van Sri Lanka zelf en bewonder de highlights! Of laat een ReisXpert een onvergetelijke reis naar Sri Lanka op maat samenstellen. Kom langs of maak een afspraak!

Maak een afspraak!

 
Dit blog is geschreven door Persoonlijke Reisadviseur laura Kloprogge naar aanleiding van haar reis naar Sri Lanka.

Commentaar is niet beschikbaar