Een vakantie Sri Lanka moet op en top geregeld zijn, en dus is goede informatie van groot belang voordat je vertrekt. Met deze praktische informatie Sri Lanka ga je goed voorbereid op reis. Lees ook onze tips Sri Lanka voor de niet te missen plekken en de highlights Sri Lanka voor de hoogtepunten!

Beste reistijd

De beste reistijd is afhankelijk van de wensen en jouw bestemming. De periode oktober tot en met maart wordt beschouwd als de beste periode om Sri Lanka te bezoeken. Sri Lanka kent een tropisch klimaat, wat betekent dat het hier warm en vochtig is. In het bergachtige binnenland is het met temperaturen rond de 20 graden aangenaam. Aan de kust liggen de temperaturen op een tropische 30 graden!

Er is ook een vrij groot verschil in klimaat tussen het noordoosten en zuidwesten van Sri Lanka. In het zuidwesten zorgt Yala, een zuidwestmoesson, dagelijks voor tropische buien van juni tot eind september. In het oosten duurt de regenperiode van april tot en met juli en zijn ook de maanden oktober en november vaak nat. Ben je dus op zoek naar een strandvakantie Sri Lanka? Kies dan voor de periode december tot en met maart of de maanden augustus en september.

Ligging

Sri Lanka is een druppelvormig eiland in de Indische Oceaan, van India gescheiden door de Golf van Mannar en Straat Palk. Ten noordoosten van Sri Lanka ligt de Golf van Bengalen. Sri Lanka heeft maar liefst 1500 km aan stranden. Daardoor leent het land zich – naast de diversiteit aan cultuur en natuur in het binnenland – uitstekend voor een heerlijke zonvakantie.

Flora en fauna

Er is een grote verscheidenheid aan planten en dieren op Sri Lanka. Zo tel je hier alleen al 3000 inheemse plantensoorten! Ook met de dieren zit je hier goed: van olifanten en luipaarden tot wilde zwijnen en heel veel verschillende vogels! Topplekken zijn de nationale parken: het Udawalawe National Park, Yala National Park, Minneriya National Park of Bundala National Park. In de oceaan rond Sri Lanka leven o.a. haaien, dolfijnen, barracuda’s en reuzenschildpadden.

Eten en drinken

Met de veelzijdige keuken van Sri Lanka is er altijd iets te kiezen. En met stip op nummer 1: curry! Dit gerecht bestaat hoofdzakelijk uit rijst en wordt aangevuld met verse vis, vlees en veel verschillende groente. Naast curry wordt op Sri Lanka ook veel vis, schaal- en/of schelpdieren gegeten.

Op Sri Lanka is fruit eten een feest: met exotisch fruit zoals ananas, banaan, mango en watermeloen geniet je altijd van een heerlijk gezond tussendoortje! Kraanwater kun je hier niet drinken, maar flessen mineraalwater zijn overal te koop. Geniet in de middag van de traditionele Ceylon-thee en ga ’s avonds voor een Lion: het lokale biertje!

Geldzaken

De munteenheid van Sri Lanka is de Rupee. Bijna overal in Sri Lanka is het mogelijk om met bankpas en creditcard geld uit de automaat te halen. Voor elke transactie betaal je een klein bedrag. Op de meeste plaatsen wordt jouw Mastercard of Visa Card geaccepteerd, zoals hotels en grote winkels. Houd er rekening mee dat je een creditcardbetaling met een pincode moet bevestigen.

Godsdienst

Religie neemt een prominente plaats in op Sri Lanka. Ongeveer 69 procent van de bevolking op Sri Lanka is boeddhist. Daarnaast zijn er andere religies die voorkomen op Sri Lanka. Zo’n 15 procent is hindoe, 6 procent christen en 7 procent moslim.

Reisdocumenten

Voor een reis naar Sri Lanka dien je in het bezit te zijn van een paspoort dat bij terugkomst in Nederland nog minimaal zes maanden geldig is. Ook is het noodzakelijk om over een visum te beschikken. Onze Sri LankaXperts helpen je graag met het regelen van het visum.

Advies voor vertrek

  • Aanbevolen vaccinaties zijn DTP, Hepatitis A en B. Ook eventueel buiktyfus.
  • Er is in de zomermaanden sprake van een tijdsverschil van 3,5 uur en in de winter 4,5 uur later dan in Nederland.
  • Neem een wereldstekker mee.
  • Controleer of je bankpas al ‘aan’ staat voor pinnen buiten Europa. In veel gevallen zetten banken deze optie standaard ‘uit’.
Op zoek naar een onvergetelijke reis naar Sri Lanka?
Laat ons jouw reiswensen weten, dan maken wij een reisvoorstel op maat voor je.

– OF –

Bekijk onze mooiste reizen naar Sri Lanka